Předpis Recepty Nákupní seznam

Aktualizace: 2024-03-27
Kód jídelníčku: ?-REDUKCNI-PRI-KOJENI
Tarhoňa s kuřecím masem, sypaná parmazánem
Na oleji zpeníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme omyté a na malé kostky nakrájené kuřecí prsa, vše dobře osmaheme ze všech stran. K masu přidáme tarhoňu, zamícháme, chvíli orestujeme, přidáme omytou a na kostky nakrájenou mrkev a omytou brokolici. Ochutíme solčankou, zalijeme vodou (vody asi toli, jako když děláme rýži). Dáme do rozehřáté trouby a pečeme do té doby, až se nám všechna voda vypaří a maso a tarhoňa budou měkké. Na talíři sypeme jemně nastrouhaným parmazánem.

90 g Kuřecí řízky 
5,0 g Olej olivový 
10 g Cibule podzimní suchá 
40 g Mrkev karotka 
40 g Brokolice 
40 g Parmazán 
80 g Tarhoňa 
1,0 g solčanka 


Hovězí maso vařené
Omyté hovězí maso vložíme do studené vody, přidáme cibuli, sůl a uvaříme v tlakovém hrnci doměkka.

90 g Hovězí maso zadní 
10 g Mrkev karotka 
10 g Petržel 
10 g Celer-kořen 


Brambory vařené
Brambory, oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme do vařící vody, osolíme. Vaříme do změknutí, cca. 15 minut.

150 g Brambory podzimní konzum. 10-12 měsíc 
0,5 g solčanka 


Dušené fazolky
Fazolky omyjeme, dáme do vody, ochutíme solčankou a vaříme doměkka. V mléce rozmícháme kuzu, přidáme k fazolkám a vaříme cca 5 minut.

100 g Fazole lusky 
10 g Pšeničná mouka hladká 
0,5 g solčanka 
50 g mléko polotučné Meggle 


Salát z quinoi, cizrnou a kořenovou zeleninou
Přes noc namočenou cizrnu slijeme, a dáme vařit do nové vody doměkka. V dalším hrnci uvaříme quionu. Vaří se stejně jako rýže - 1 díl quinoi, 2 díly vody. Mrkev, petržel očistíme, omyjeme, cibuli oloupeme. Zelí omyjeme a všechnu zeleninu nastrouháme nahrubo. Přidáme část nakrájeného tofu, nasekanou řeřichu a promícháme. Pak přimícháme uvařenou cizrnu a quionu. Zbylé tofu nastrouháme a posypeme salát. Dle chuti přidáme solčanku.

10 g Olej olivový 
10 g Cibule podzimní suchá 
10 g Mrkev karotka 
10 g Petržel 
50 g Zelí bílé 
50 g Tofu sojový sýr 
100 g Quinoa 
50 g cizrna 


Kuřecí jehly se žampiony a paprikou
Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na větší kostky, osolíme. Žampiony omyjeme a nakrájíme na větší kousky, papriku omyjeme a nakrájíme. Na špejli napichujeme střídavě maso, žampiony a papriku. Jehly dáme na pekáček, podlijeme vodou a pečeme do měkka.

90 g Kuřecí řízky 
40 g Žampióny 
40 g Cibule podzimní suchá 
50 g Paprika 
0,1 g Pepř mletý 
0,2 g solčanka 


Pohanka dušená
Pohanku propláchneme, dáme na rozehřátý olej, chvíli osmahneme, zalijeme vodou a dusíme doměkka (stejná příprava jako u rýže).

5,0 g Olej slunečnicový 
70 g Pohanka 


Mrkvový salát bez jablek
Mrkev omyjeme a najemno nastrouháme.Zalijeme vodou a ochutíme stévií a citrónovou šťávou.

100 g Mrkev karotka 
0,1 g Citrónová šťáva 
0,1 g stévie 


Tzatziky
Okurky očistíme, omyjeme a nastrouháme, petrželku omyjeme a lístky otrháme od stonků. Česnek oloupeme, nastrouháme a smícháme s petrželkou a olivovým olejem. Tvaroh vymícháme dohladka s bílým jogurtem. Nastrouhané okurky trochu vymačkáme a spolu s česnekovou zálivkou vmícháme do tvarohu s jogurtem. Ochutíme citrónovou šťávou.

100 g Jogurt bílý 
10 g Česnek 
1,0 g Kopr 
80 g Okurky salátové 
0,1 g Sůl jemná kamenná 
1,0 g Citrónová šťáva 
100 g Podmáslí 


Fettucinne s cuketou a sójovým sýrem tofu
Na oleji zpěníme najemno nakrájenou mladou cibulku. Cuketu omyjeme, rozkrojíme podélně, vydlabeme vnitřek, nakrájíme na proužky (slupku můžeme nechat). Cuketu přidáme k cibulce, ochutíme paprikou, pepřem, osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme. Ke konci dušení přidáme nastrouhaný sýr tofu. Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny. Uvařené těstoviny smícháme s dušenou cuketou.

5,0 g Olej olivový 
20 g Cibule podzimní suchá 
70 g Nudle, fleky apod 
1,0 g Paprika sladká mletá 
0,1 g Pepř mletý 
50 g Tofu sojový sýr 
1,0 g solčanka 
150 g Cuketa 


Ledový salát
Ledový salát rozebereme na jednotlivé listy, omyjeme, ochutíme solí, stévií a octem.

1,0 g Ocet kvasný 10 % sud 
0,1 g Sůl jemná kamenná 
0,1 g stévie 
100 g ledový salát 


Čerstvá šťáva z mrkve a celeru
Mrkev a celer očistíme, omyjeme a uděláme z něj šťávu v odšťavňovači

50 g Mrkev karotka 
30 g Celer-kořen 


Hovězí závitek
Hovězí maso omyjeme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe šunkou, sýrem a okurkem. Utvoříme závitek, který vkládáme na nasucho opraženou, jemně nakrájenou cibuli, opečeme a zalijeme vodou, dusíme doměkka.

90 g Hovězí maso zadní 
10 g Vejce slepičí 
5,0 g Olej olivový 
10 g Cibule podzimní suchá 
0,1 g Pepř mletý 
0,1 g solčanka 
10 g šunka krůtí prsní 


Rýže tří barev
Rýži propláchneme, dáme na zpěněnou cibulku, krátce opečeme a zalijeme vodou a dusíme do změknutí.

5,0 g Olej olivový 
10 g Cibule podzimní suchá 
70 g rýže tří barev 


Salát okurkový s paprikou
Okurek očistíme, omyjeme, nastrouháme, přidáme omytou a nakrájenou papriku, zalijeme vodou a ochutíme solí, stévií a octem

100 g Okurky salátové 
50 g Paprika 
1,0 g Ocet kvasný 10 % sud 
0,1 g Sůl jemná kamenná 
0,1 g stévie 


Míchaný tvaroh se stévií a hrozinkami
Tvaroh smícháme s mlékem, rozinkami a stévií.

60 g Tvaroh měkký volný 
20 g Hrozinky 
1,0 g stévie 
20 g mléko polotučné Meggle 


Polévka dýňová s mořskou řasou a opečeným chlebem
Dýni rozkrojíme, vydlabeme. Vydlabanou část omyjeme a nakrájíme na malé kostky, které dáme dusit do vody. Mořskou řasu nastříháme nůžkami na malé kousky a přidáme k dýni. V mléce rozmícháme mouku přidáme k dýni a vaříme. Ochutíme solčankou. Na malém množství oleje opečeme nakrájený chléb na kostičky, ten přidáme do polévky až na talíři.

5,0 g Olej slunečnicový 
100 g Dýně, melouny 
10 g Pšeničná mouka hladká 
40 g Konzumní chléb 
1,0 g mořská řasa nori 
0,2 g solčanka 
20 g mléko polotučné Meggle 


Green smoothie s banány a hlávkovým salátem
Banán nakrájíme na věší kolečka a dáme do mixéru. Salát hlávkový rozebereme na jednotlivé listy, omyjeme a přidáme do mixéru. Nalijeme vodu a vše rozmixujeme.

80 g Salát hlávkový 
80 g Banány 


Brambory s petrželkou
Brambory omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostky a vkládáme do vařící osolené vody a vaříme doměkka cca 15. minut. Po uvaření slijeme vodu a sypeme nasekanou petželkou.

200 g Brambory podzimní konzum. 10-12 měsíc 
0,1 g Petrželová nať 


Salát z čínského zelí
Čínské zelí omyjeme, nakrájíme na jemné proužky, zalijeme vodou, ochutíme solí, citrónovou šťávou a stévií.

0,1 g Ocet kvasný 10 % sud 
0,1 g Sůl jemná kamenná 
100 g Čínské zelí 
0,1 g stévie 


Losos pečený
Porce lososa omyjeme, osolíme, posypeme kmínem, dáme na pekáček, mírně podlijeme vodou, a pečeme doměkka.

5,0 g Olej slunečnicový 
0,1 g Sůl jemná kamenná 
120 g losos 


Krůtí rolky se žervé
Na plátek krůtí šunky dáme sýr žervé a utvoříme válečky.

80 g šunka krůtí prsní 
50 g žervé termizovaný sýr 


Pečené kuřecí stehno
Kuřecí stehno omyjeme, osolíme, opepříme a dáme péct na pekáček s trochou vody. Ke konci pečení zakápneme maso slunečnicovým olejem.

150 g Kuřata kuchaná s drůbky i bez drůbku 
5,0 g Olej olivový 
0,1 g Sůl jemná kamenná 
0,5 g Kmín 


Salát zeleninový
Zelí a kapii omyjeme, nakrájíme na tenké plátky, rukolu omyjeme a necháme okapat. Smícháme nakrájenou zeleninu s rukolou a opláchnutými olivami.

50 g Paprika 
50 g Zelí bílé 
5,0 g Olivy 
30 g rukola 


Ovesné vločky s mlékem
{Změnit popis receptu}

30 g Vločky ovesné 
250 g mléko polotučné Meggle 


Celozrnný bulgur se zeleninou
Na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibulku, přidáme propláchnutý bulgur, opečeme. Zalijeme vodou (vody dáme tolik, jako když děláme dušenou rýži). Přidáme propláchnutou zeleninu, solčanku, nové koření, bobkový list a dusíme doměkka. Rajčata omyjeme, nakrájíme na malé kousky, přidáme nakrájenou cibuli, ochutíme stévií, octem a mírně osolíme.

7,0 g Olej slunečnicový 
10 g Cibule podzimní suchá 
50 g Mrkev karotka 
50 g Hrášek zelený zmrazený 
0,1 g Nové koření 
50 g kukuřice mražená 
100 g Bulgur 
1,0 g solčanka 
0,1 g bobkový list