Předpis Recepty Nákupní seznam
aktualizace 7.1.2015
Kód jídelníčku: ?-REDUKCNI-PRI-KOJENI
Vejce vařené
Vejce dáme do vody a od bodu varu vaříme cca 10 minut.

50 g Vejce slepičí 


Čočka dušená
Čočku namočíme den předem. Potom slijeme část vody, přidáme tymián a lehce povaříme tak, aby byla čočka měkká. Do hotové čočky přidáme sůl, olivový olej a řádně promícháme.

15 g Olej olivový 
80 g Čočka 
2,0 g Sůl jemná kamenná 
0,5 g Tymián 


Kysané zelí
Do kysaného zelí přidáme kmín.

100 g Zelí bílé kysané 
2,0 g Kmín 


Sirná patlanina
Tvaroh smícháme se semínky, přidáme lěnný olej a opět důkladně promícháme.

100 g Tvaroh měkký volný 
20 g lněná semínka 
20 g olej lněný 


Brambory vařené s řeřichou
Brambory oškrábeme, zbavíme ok, nakrájíme na kostky a dáme vařit do vroucí vody. Brambory nemají být ve vodě zcela potopeny. Vaříme do změknutí, zdobíme nakrájenou řeřichou.

250 g Brambory podzimní konzum. 10-12 měsíc 
10 g řeřicha 


Rizoto se zeleninou
Rýži přebereme, propláchneme vodou a dáme do hrnce vařit, tak, že je jeden díl rýže a dva díly vody. Vaříme na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří. Krátce před koncem přidáme mraženou mrkev s hráškem a omytý nakrájený květák na malé kousky a omytou, nakrájenou brokolici na malé kousky, koření, sůl a olej. Dobře promícháme. Zelenina má jen přejít varem.

10 g Květák 
10 g Hrášek s karotkou zmrazený 
80 g Rýže 
2,0 g Sůl jemná kamenná 
10 g Brokolice 
3,0 g Oregano 
2,0 g koriandr 
10 g olej sezamový 


Vařená kukuřice se šmakounem
Kukuřici vaříme v hrnci s vodou do měkka. Šmakouna nakrájíme na plátky. Před podáváním obojí pokapeme na talíři olivovým olejem. Dle chuti můžeme osolit-

10 g Olej olivový 
70 g kukuřice mražená 
90 g Šmakoun 


Pohanková pomazánka s rajčaty
Pohanku namočíme na několik hodin do vody. Pohanku rozmixujeme se sezamovými semínky a olejem. Vzniklou pomazánku zdobíme omytou, nasekanou čerstvou bazalkou a celerovou natí.

3,0 g Celerová nať čerstvá 
100 g Rajčata 
80 g Pohanka 
3,0 g bazalka čerstvá 
10 g sezamová semínka 
10 g olej sezamový 


Sirná patlanina
Tvaroh smícháme se semínky, přidáme lěnný olej a opět důkladně promícháme.

100 g Tvaroh měkký volný 
20 g lněná semínka 
20 g olej lněný 


Avokádová pasta
Měkké avokádo omyjeme, oloupeme, rozřízneme a vyndáme pecku. Avokádo nakrájíme na malé kousky, které v misce rozmačkáme vidličkou na kaši. Přidáme sůl, šťávu z citronu, pepř, oloupaný, prolisovaný česnek a vše důkladně promícháme.

50 g Česnek 
2,0 g Sůl jemná kamenná 
2,0 g Pepř mletý 
100 g Citrónová šťáva 
200 g Avokádo 


Ovocný koktejl
Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostky. Banány oloupeme a nakrájíme na kostky. Jahody omyjeme a nakrájíme. Všechno nakrájené ovoce dáme do mixéru. Přidáme vodu a rozmixujeme do hladka. Dáme do sklenic, podáváme vychlazené, zdobené lístky čerstvé máty.

100 g Jablka 
50 g Jahody 
100 g Banány 
2,0 g máta čerstvá 


Jáhelná kaše se šmakounem a zeleninou
Jáhly namočíme den předem. Potom je vaříme ve stejně vodě do měkka s hřebíčkem a kari kořením. Krátce před koncem přidáme omytou, oloupanou, na kostičky nakrájenou cuketu, mrkev a papriku. Zelenina má pouze přejít varem. Osolíme, okořeníme a přidáme olej. Podáváme s nakrájeným šmakounem a s omytými listy hlávkového salátu.

10 g Olej olivový 
10 g Mrkev karotka 
20 g Paprika 
50 g Salát hlávkový 
2,0 g Sůl jemná kamenná 
3,0 g Hřebíček 
3,0 g Kari-koření 
80 g Jáhly 
80 g Šmakoun 
20 g Cuketa 


Kořeněná cizrnová pomazánka
Přes noc namočenou cizrnu uvaříme ve vodě do měkka. Přidáme oloupaný, utřený česnek, citronovou šťávu, olej, sůl, kmín a rozmixujeme. Na hotovou pomazánku nasekáme nadrobno feferonku.

10 g Olej olivový 
10 g Česnek 
0,2 g Sůl jemná kamenná 
5,0 g Kmín 
5,0 g Feferonky 
20 g Citrónová šťáva 
80 g cizrna 


Green smoothie
Banány oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Salát omyjeme a jemně nasekáme na malé kousky. Banány a salát dáme do mixéru, přidáme vodu a rozmixujeme do hladka, vznikne konzistence sirupu. Nalijeme do sklenice a podáváme, nejlépe vychlazené.

200 g Banány 
100 g salát římský 


Zeleninový talíř s rýží a čočkou
Rýži přebereme, propláchneme a vaříme s řasou nori špetkou soli, tak, že na jeden díl rýže připadají dva díly vody. Omytou, předem namočenou čočku vaříme stejným způsobem jako rýži, tj. 1 díl čočky a 2 díly vody.Uvařenou rýži a uvařenou čočku zakápneme na talíři olivovým olejem a posolíme. Mrkev omyjeme, oškrábeme a nastrouháme, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev i cibuli dáme na talíř k rýži a čočce spolu s kysaným zelím, promíchaným s kmínem.

15 g Olej olivový 
30 g Čočka 
20 g Cibule podzimní suchá 
30 g Mrkev karotka 
100 g Zelí bílé kysané 
50 g Rýže 
2,0 g Sůl jemná kamenná 
3,0 g Kmín 
10 g mořská řasa nori 
5,0 g lněná semínka 
5,0 g sezamová semínka 


Sirná patlanina
Tvaroh smícháme se semínky, přidáme lěnný olej a opět důkladně promícháme.

100 g Tvaroh měkký volný 
20 g lněná semínka 
20 g olej lněný 


Vejce vařené
Vejce dáme do vody a od bodu varu vaříme cca 10 minut.

50 g Vejce slepičí 


Salát hlávkový detoxikační
Salát hlávkový rozebereme na jednotlivé listy, omyjeme, přidáme lístky bazalky, omytý a najemno nasekaný kopr a zakápneme olejem.

10 g Olej olivový 
2,0 g Kopr 
50 g Salát hlávkový 
2,0 g bazalka čerstvá 


Salát z quinoi, kořenové zeleniny a tofu
Den dopředu si namočíme cizrnu. Druhý den z ní slijeme vodu, dáme novou vodu a uvaříme ji. V dalším hrnci uvaříme quionu. Vaří se stejně jako rýže,1 díl quiony a 2 díly vody. Mrkev, petržel omyjeme, oloupeme, cibuli oloupeme. Zelí omyjeme. Všechnu zeleninu nastrouháme nahrubo. Přidáme omytá, na osminky nakrájená rajčata, část nakrájeného tofu a řeřichu a promícháme. Poté přimícháme uvařenou cizrnu a quionu. Zbylé tofu nastrouháme a posypeme jím směs z quinoy, cizrny a zeleniny a ozdobíme lístky máty.

10 g Olej olivový 
10 g Cibule podzimní suchá 
10 g Mrkev karotka 
10 g Petržel 
50 g Rajčata 
50 g Zelí bílé 
50 g Tofu sojový sýr 
100 g Quinoa 
50 g cizrna 
5,0 g řeřicha 
5,0 g máta čerstvá 


Pohanková pomazánka s okurky
Den dopředu si namočíme cizrnu. Druhý den z ní slijeme vodu, dáme novou vodu a uvaříme ji. V dalším hrnci uvaříme quionu. Vaří se stejně jako rýže,1 díl quiony a 2 díly vody. Mrkev, petržel omyjeme, oloupeme, cibuli oloupeme. Zelí omyjeme. Všechnu zeleninu nastrouháme nahrubo. Přidáme omytá, na osminky nakrájená rajčata, část nakrájeného tofu a řeřichu a promícháme. Poté přimícháme uvařenou cizrnu a quionu. Zbylé tofu nastrouháme a posypeme jím směs z quinoy, cizrny a zeleniny a ozdobíme lístky máty.

10 g Olej olivový 
5,0 g Kopr 
100 g Okurky salátové 
2,0 g Sůl jemná kamenná 
2,0 g Pepř mletý 
3,0 g Oregano 
5,0 g Citrónová šťáva 
80 g Pohanka 
5,0 g bazalka čerstvá 
20 g dýňová semínka 


Ananasová rýže
Rýži uvaříme, na 1 díl rýže dáme 2 díly vody, a necháme ji vychladnout. Čerstvý ananas, okrájíme, vyřízneme střed a nakrájíme na malé kousky. Ananas smícháme se stejným množstvím vařené studené rýže. Vše přelijeme kokosovým mlékem, které lehce osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Na talíři zdobíme omytými, jemně nasekanými lístky máty.

150 g Ananas žlutomasý 
150 g Rýže 
2,0 g Sůl jemná kamenná 
10 g Citrónová šťáva 
50 g mléko kokosové 
3,0 g máta čerstvá 


Sirná patlanina
Tvaroh smícháme se semínky, přidáme lěnný olej a opět důkladně promícháme.

100 g Tvaroh měkký volný 
20 g lněná semínka 
20 g olej lněný