Tarhoňa s kuřecím masem, sypaná parmazánemNa oleji zpeníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme omyté a na malé kostky nakrájené kuřecí prsa, vše dobře osmaheme ze všech stran. K masu přidáme tarhoňu, zamícháme, chvíli orestujeme, přidáme omytou a na kostky nakrájenou mrkev a omytou brokolici. Ochutíme solčankou, zalijeme vodou (vody asi toli, jako když děláme rýži). Dáme do rozehřáté trouby a pečeme do té doby, až se nám všechna voda vypaří a maso a tarhoňa budou měkké. Na talíři sypeme jemně nastrouhaným parmazánem.
90 g Kuřecí řízky
5,0 g Olej olivový
10 g Cibule podzimní suchá
40 g Mrkev karotka
40 g Brokolice
40 g Parmazán
80 g Tarhoňa
0,1 g solčanka
Brambory vařenéBrambory, oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme do vařící vody, osolíme. Vaříme do změknutí, cca. 15 minut.
150 g Brambory podzimní konzum. 10-12 měsíc
Vejce zastřenéVodu s octem přivedeme k varu, vařečkou uděláme ve vodě vír a do středu tohoto víru vložíme vejce. Žloutek by měl zůstat tekutý a bílek by se měl rozlít kolem žloutku. Necháme dvě minuty povařit a pak vytáhneme naběračkou.
50 g Vejce slepičí
60 g Ocet kvasný 10 % sud
Fazolky dušenéFazolky omyjeme, dáme do vody, ochutíme solčankou a vaříme doměkka. V mléce rozmícháme mouku, přidáme k fazolkám a vaříme ještě nejméně 20 minut.
100 g Fazolové lusky zmrazené
10 g Pšeničná mouka hladká
1,0 g solčanka
50 g mléko polotučné Meggle
Salát z quinoi, cizrnou a kořenovou zeleninouPřes noc namočenou cizrnu slijeme, a dáme vařit do nové vody doměkka. V dalším hrnci uvaříme quionu. Vaří se stejně jako rýže - 1 díl quinoi, 2 díly vody. Mrkev, petržel očistíme, omyjeme, cibuli oloupeme. Zelí omyjeme a všechnu zeleninu nastrouháme nahrubo. Přidáme část nakrájeného tofu, nasekanou řeřichu a promícháme. Pak přimícháme uvařenou cizrnu a quionu. Zbylé tofu nastrouháme a posypeme salát. Dle chuti přidáme solčanku.
10 g Olej olivový
10 g Mrkev karotka
10 g Petržel
50 g Zelí bílé
50 g Tofu sojový sýr
100 g Quinoa
1,0 g solčanka
50 g cizrna
Kuřecí jehly se žampiony a paprikouKuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na větší kostky, osolíme. Žampiony omyjeme a nakrájíme na větší kousky, papriku omyjeme a nakrájíme. Na špejli napichujeme střídavě maso, žampiony a papriku. Jehly dáme na pekáček, podlijeme vodou a pečeme do měkka.
90 g Kuřecí řízky
40 g Žampióny
40 g Cibule podzimní suchá
50 g Paprika
0,1 g Pepř mletý
0,1 g solčanka
Pohanka dušenáPohanku propláchneme, dáme na rozehřátý olej, chvíli osmahneme, zalijeme vodou a dusíme doměkka (stejná příprava jako u rýže).
5,0 g Olej slunečnicový
70 g Pohanka
Salát mrkvovýMrkev a jablka očistíme, omyjeme, nastrouháme na jemném struhadle a promícháme.
60 g Mrkev karotka
100 g Jablka
TzatzikyOkurky očistíme, omyjeme a nastrouháme, petrželku omyjeme a lístky otrháme od stonků. Česnek oloupeme, nastrouháme a smícháme s petrželkou a olivovým olejem. Tvaroh vymícháme dohladka s bílým jogurtem. Nastrouhané okurky trochu vymačkáme a spolu s česnekovou zálivkou vmícháme do tvarohu s jogurtem. Ochutíme citrónovou šťávou.
10 g Česnek
30 g Kopr
80 g Okurky salátové
0,5 g Sůl jemná kamenná
0,5 g Citrónová šťáva
100 g Podmáslí
100 g řecký bílý jogurt
Salát hlávkovýHlávkový salát omyjeme, rozebereme na jednotlivé listy, zalijeme vodou a ochutíme solí, octem, stévií, zakápneme olejem.
100 g Salát hlávkový
0,1 g Ocet kvasný 10 % sud
0,1 g Sůl jemná kamenná
0,1 g stévie
Fettucine s cuketou sójovým sýrem tofuNa oleji zpěníme najemno nakrájenou mladou cibulku. Cuketu omyjeme, rozkrojíme podélně, vydlabeme vnitřek, nakrájíme na proužky (slupku můžeme nechat). Cuketu přidáme k cibulce, ochutíme paprikou, pepřem, ochutíme solčankou, mírně podlijeme vodou a dusíme. Ke konci dušení přidáme nastrouhaný sýr tofu. Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny. Uvařené těstoviny smícháme s připravenou směsí.
5,0 g Olej olivový
20 g Cibule podzimní suchá
0,1 g Paprika
0,1 g Pepř mletý
50 g Tofu sojový sýr
0,1 g solčanka
150 g Cuketa
70 g Fettucine těstoviny
Čerstvá šťáva z mrkve a celeruMrkev a celer očistíme, omyjeme a uděláme z něj šťávu v odšťavňovači
150 g Mrkev karotka
50 g Celer-kořen
Brambory s petrželkouBrambory omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostky a vkládáme do vařící osolené vody a vaříme doměkka cca 15. minut. Po uvaření slijeme vodu a sypeme nasekanou petželkou.
200 g Brambory podzimní konzum. 10-12 měsíc
0,2 g Petrželová nať
Salát z čínského zelíČínské zelí omyjeme, nakrájíme na jemné proužky, zalijeme vodou, ochutíme solí, citrónovou šťávou a stévií.
0,1 g Ocet kvasný 10 % sud
0,1 g Sůl jemná kamenná
100 g Čínské zelí
0,1 g stévie
Losos pečenýPorce lososa omyjeme, osolíme, posypeme kmínem, dáme na pekáček, mírně podlijeme vodou, a pečeme doměkka.
5,0 g Olej slunečnicový
0,1 g Sůl jemná kamenná
120 g losos
Míchaný tvaroh se stéviíTvaroh smícháme s mlékem, rozinkami a stévií.
60 g Tvaroh měkký volný
20 g Hrozinky
0,1 g stévie
20 g mléko polotučné Meggle
Polévka dýňová s mořskou řasou a opečeným chlebemDýni rozkrojíme, vydlabeme. Vydlabanou část omyjeme a nakrájíme na malé kostky, které dáme dusit do vody. Mořskou řasu nastříháme nůžkami na malé kousky a přidáme k dýni. V mléce rozmícháme mouku přidáme k dýni a vaříme. Ochutíme solčankou. Na malém množství oleje opečeme nakrájený chléb na kostičky, ten přidáme do polévky až na talíři.
5,0 g Olej olivový
100 g Dýně, melouny
10 g Pšeničná mouka hladká
40 g Pšeničný chléb
1,0 g mořská řasa nori
0,1 g solčanka
20 g mléko polotučné Meggle
Green smoothie s banány a hlávkovým salátemBanán nakrájíme na věší kolečka a dáme do mixéru. Salát hlávkový rozebereme na jednotlivé listy, omyjeme a přidáme do mixéru. Nalijeme vodu a vše rozmixujeme.
80 g Salát hlávkový
80 g Banány
Salát hlávkovýHlávkový salát omyjeme, rozebereme na jednotlivé listy, zalijeme vodou a ochutíme solí, octem, stévií, zakápneme olejem.
100 g Salát hlávkový
0,1 g Ocet kvasný 10 % sud
0,1 g Sůl jemná kamenná
0,1 g stévie
Pečené kuřecí stehnoKuřecí stehno omyjeme, osolíme, opepříme a dáme péct na pekáček s trochou vody. Ke konci pečení zakápneme maso slunečnicovým olejem.
150 g Kuřata kuchaná s drůbky i bez drůbku
0,1 g Sůl jemná kamenná
0,2 g Kmín
Celozrnná hrášková rýžeRýži propláchneme, necháme odkapat. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme rýži, mícháme a opékáme, přidáme bobkový list a nové koření. Zalijeme vodou v poměru 1 díl rýže a 2 díly vody a necháme dusit doměkka. Celozrnnou rýži děláme raději v tlakovém hrnci, bude tak měkká za 20 minut. Pokud ji budeme dělat v obyčejném hrnci, rýže bude měkká za cca. 45 minut. Do měkké rýže zamícháme hrášek.
5,0 g Olej olivový
10 g Cibule podzimní suchá
30 g Hrášek nakládaný sterilovaný
60 g rýže celozrnná
Salát rajskýRajčata omyjeme, nakrájíme na kolečka, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a ochutíme solí, pepřem, octem a stévií.
100 g Rajčata
1,0 g Ocet kvasný 10 % sud
0,1 g stévie
0,2 g solčanka
Celozrnný bulgur se zeleninouNa oleji osmahneme jemně nakrájenou cibulku, přidáme propláchnutý bulgur, opečeme. Zalijeme vodou (vody dáme tolik, jako když děláme dušenou rýži). Přidáme propláchnutou zeleninu, solčanku, nové koření, bobkový list a dusíme doměkka. Rajčata omyjeme, nakrájíme na malé kousky, přidáme nakrájenou cibuli, ochutíme stévií, octem a mírně osolíme.
7,0 g Olej slunečnicový
10 g Cibule podzimní suchá
50 g Mrkev karotka
50 g Hrášek zelený zmrazený
0,1 g Nové koření
50 g kukuřice mražená
70 g Bulgur
0,1 g solčanka
0,1 g bobkový list
Salát zeleninovýZelí a kapii omyjeme, nakrájíme na tenké plátky, rukolu omyjeme a necháme okapat. Smícháme nakrájenou zeleninu s rukolou a opláchnutými olivami.
50 g Okurky salátové
50 g Paprika
50 g Rajčata
0,1 g Ocet kvasný 10 % sud
0,1 g Sůl jemná kamenná
0,1 g stévie
Grilovaná makrelaMakrelu omyjeme, osolíme, pokapeme mírně olejem a dáme na gril. Grilujeme z obou stran a dáváme pozor, aby se ryba nepřipalovala.
190 g Makrela kuchaná
3,0 g Olej olivový
0,1 g Sůl jemná kamenná
Grilovaná cuketaCuketu omyjeme, nakrájíme na kolečka, mírně pokapeme olejem a potřeme česnekem. Jednotlivá kolečka cukety dáme na gril.
3,0 g Olej olivový
30 g Česnek
100 g Cuketa