dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Obchod dietologie.cz / Bezlepkové potraviny e-shop dietologie.cz / Bezlepkové mouky a směsi / Bezlepkové mouky / Bezlepková mouka amarantová

Bezlepková mouka amarantová

Amarant je přirozeně bezlepková plodina. Amarantové zrno a amarantová mouka, která se z něho získává, tak představují jednu z možností, jak zpestřit a obohatit jídelníček celiaků.

Bezlepková mouka amarantová Adveni (CZ) advmoukama

Bezlepková mouka amarantová Adveni (CZ) advmoukama
foto: redakce@dietologie.cz

adveni medical

Adveni Medical, spol. s r. o. se dlouhodobě věnuje oblasti výživy a lidského zdraví. Hlavní specializací je výroba bezlepkových směsí na pečení z netradičních pseudoobilnin jako jsou teff, quinoa, amarant a čirok, které vynikají svými nutričními vlastnostmi a také z kaštanu, který je další přínosnou alernativou nejen pro celiaky, ale pro všechny ty, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví.


Bezlepková výroba je podrobena nejpřísnější kontrole.


Složení:

100% BIO amarantová mouka


Použitíí:

K přípravě bezlepkového pečiva, polévek, omáček.

Při pečení se doporučuje v jakémkoliv receptu (na chleba, koláč, ...) 10 % běžné mouky nahradit moukou amarantovou a zvýšit tak nutriční hodnotu pokrmu.

Pozor, amarantová mouka má výraznou specifickou chuť i aroma.

Skladování:

v suchu a chladu

HMOTNOST:

250 g

NUTRIČNÍ HODNOTY VE 100 GRAMECH VÝROBKU

ENERGETICKÁ HODNOTA:

1483 kJ

BÍLKOVINY (Nx6,25):

13,6 g

SACHARIDY:

58 g

TUKY:

7 g

z toho mononenasycené

1,69 g

z toho polonenasycené

2,78 g

VLÁKNINA:

6,7 g

SODÍK:

< 0,1 g

MINERÁLNÍ LÁTKY / VITAMINY VE 100 GRAMECH VÝROBKU

Draslík:

508 mg (25 %)

Mangan:

3,3 mg (165 %)

Železo:

7,6 mg (54 %)

Hořčík:

248 mg (66 %)

Zinek:

2,9 mg (29 %)

Selen:

18,7 µg (34 %)

Vitamin B6:

0,6 µg (43 %)

Amarant má vysoký obsah bílkovin (13–19 %) s vyváženým aminokyselinovým profilem. Obdobně jako quinoa obsahuje aminokyseliny lysin a tryptofan, které se v rostlinné říši vyskytují poměrně vzácně. Díky nim se proteiny obsažené v amarantu blíží svým složením kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby.

Amarant obsahuje vysoké procento nenasycených mastných kyselin. Z výživového hlediska je obzvlášť důležitý obsah kyseliny linolové ze skupiny esenciálních Omega-6 mastných kyselin a kyseliny alfa-linoleové ze skupiny Omega-3. Ty jsou mimo jiné zodpovědné za optimální fungování nervového systému, mozku, kardiovaskulárního systému, za produkci hormonů a imunitu.

Amarant obsahuje minimum jednoduchých cukrů. V zrnech amarantu jsou jednoduché monosacharidy (glukóza, fruktóza) obsaženy jen ve stopách a oligosacharidy (maltóza, rafinóza, sacharóza) v rozmezí 1 až 2 %. Majoritní podíl je tvořen složenými cukry, tj. polysacharidy (zejména škrobem s vysokým obsahem amylopektinu - 92 % až 100 % v závislosti na druhu amarantu a podmínkách jeho kultivace), které jsou vstřebávány postupně a nevedou k výkyvům hladiny krevního cukru. Zrnka škrobu jsou velmi malá (1–3 mikrometry) a vážou velké množství vody ve střevě, proto jsou vhodná k prevenci a léčbě zácpy.

Amarant je na vlákninu bohatší než ostatní cereálie (pšenice, ječmen, žito, rýže, kukuřice). Podíl vlákniny v amarantovém zrnu může dosahovat až 15 %. Amarant je tak ideální potravinou při zácpě a doporučuje se jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku. Vedle obecně známých příznivých účinků rozpustné a nerozpustné vlákniny na gastrointestinální trakt, byly prokázány příznivé účinky amarantové vlákniny a amarantového zrna na kardiovaskulární systém, zejména v souvislosti s tzv. metabolickým syndromem.

Amarant je bohatý na vitaminy řady B, hlavně B1 (thiamin) a B2 (riboflavin), které jsou nutné pro správnou funkci nervového sytému, dále vitamin C a vitamin E (alfa-tokoferol), který má silné antioxidační účinky. Amarant dále vyniká vysokým obsahem železa, hořčíku, sodíku, zinku a vápníku. Ten je v amarantu zastoupen dokonce ve větším objemu než v mléku nebo tvarohu. Zcela mimořádná je pak přítomnost vzácného antioxidantu skvalenu, který byl poprvé objeven v jaterním tuku žraloka hlubinného. Amarant, s koncentrací 5 až 7 % této látky, představuje největší rostlinný zdroj skvalenu vůbec.

Amarant je přirozeně bezlepková plodina. Amarantové zrno a amarantová mouka, která se z něho získává, tak představují jednu z možností, jak zpestřit a obohatit jídelníček celiaků.

V balení 250g.

Výrobce: adveni medical Země: ČR


25

Kód zboží: advmoukama

Množství:
Přidej do košíku

 

revidováno dne 12.11.2013