dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa

Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa

Icona

Dotaz

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolikrát v týdnu a jak nahradit maso, např. šmakounem nebo tofu? Kolik gramů mám použít na jednu porci? Nesnáším čersvé ryby. Mohu je nahradit tuňákem ve vlastní štávě který kupodivu sním? Děkuji.

Hana, Frýdek-Místek
Odpověd

Dobrý den, šmakoun patří do skupiny bílkovin. Je vyroben z vaječného bílku. Tofu je tzv. sojový sýr, je vyroben ze sóji. Výrobky ze sóji a další náhražky masa např. tempeh můžete nahradit maso a masové výrobky ve stravě. Nikdy však nenahradíte maso úplně. Maso obsahuje plnohodnotné aminokyseliny, avšak sójová bílkovina je velmi bohatá. Svým složením se přibližuje bílkovině masa. Maso, dle aktuálního zdravotního stavu se může konzumovat denně (v přiměřeném množství), cca 90 g masa. Náhražky masa jako je šmakoun, sojové maso a jiné produkty ze sóji, tempeh, tofu můžete konzumovat podle chuti. Jak se říká "nic se nemá přehánět". Doporučuji jíst tyto potraviny v rozumné míře, tak aby se Vám např. časem neomrzely. Není vhodné je jíst denně. Zásadou správného racionálního jídelníčku je pestrost a pravidelnost. Používejte ve stravě dle chuti všechny potraviny. Pokud nejíte ryby, můžete jíst takové výrobky z ryb, které Vám chutnají a které sníte. Jak uvádíte, doporučuji tuňáka ve vlastní šťávě. Můžete vyzkoušet i další produkty z ryb, např. makrela se zeleninou (konzerva), či jiné ryby ve vlastní šťávě.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 27.11.2011

Mohlo by Vás zajímat: