dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Hlíva ústřičná u mononukleozy

Hlíva ústřičná u mononukleozy

Icona

Dotaz

Dobrý den přeji. Váš odkaz + informace + ukázka jídelníčku mi hodně pomohla. Dcera, 17 let, onemocněla mononukleozou a jelikož předtím jedla cokoliv, je to pro ni těžké, ale rychlý návrat k normálu a zdraví je nejdůležitější. Zajímá mne hlíva ústřičná. Je možné jíst ji v malém množství, např. s těstovinami či kuskusem? Děkuji a přeji hlavně zdraví.

Jitka, Brno
Odpověd

Dobrý den, děkujeme, že Vám informace a odkazy na našich stránkách dietologie.cz pomáhají. Hlíva ústřičná – ačkoli je velmi zdravá, snižuje cholesterol, má příznivý vliv na krevní tlak, je vhodná při obranyschopnosti organismu, tak při mononukleóze vhodná není. Při mononukleóze je třeba jíst stravu se šetřící úpravou – dieta šetřící, tzn. strava a pokrmy mají šetřit zažívací trakt po stránce mechanické a chemické. Nemocná játra filtrují všechny živiny, které do organismu přijdou. Hlíva ústřičná, ostatně jako všecky houby, je velmi těžce stravitelná, tím pádem bychom nemocná játra zbytečně více zatěžovali. Doporučuji počkat (spíše delší dobu), až do chronického stádia, kdy bych do jídla postupně zařazovala v malých dávkách poživatiny, které dcera v tomto období nesmí a podle toho, jak by se dcera cítila, jestli by ji potraviny dělaly zle a pod, tak bych je v malém množství do jídelníčku zařadila či nikoli.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 7.5.2012

Mohlo by Vás zajímat: