dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk

Dieta kašovitá (dieta č. 1)

27.4.2003 17:54Základ diety kašovité je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava. Dieta je přechodná.

revidováno dne: 4.8.2010

Při technologické úpravě pokrmů pro dietu používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka a vždy uvedena do kašovité formy. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou, kterou nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Stravu podáváme 5 x denně.

Indikace


Dietu podáváme při akutním stádiu vředové choroby žaludku a dvanáctníku. Delší dobu po poúrazových změnách v dutině ústní, při poleptání jícnu, stenóze (zůžení) jícnu, karcinomu jícnu, tonzilektomii (výnět mandlí).

Výběr potravin




Maso




Mléko




Mléčné výrobky




Vejce




Tuky




Sacharidové potraviny




Ovoce




Zelenina




Koření


revidováno dne 4.8.2010