dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Jak se stravovat při cirhóze jater a cukrovce

Jak se stravovat při cirhóze jater a cukrovce

Icona

Dotaz

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu ohledně jídla. Můj dědeček, 84 let, má diabetes mellitus. Píchá si inzulin 4 x denně, ale jeho cukrovka je celkem stabilní. Při pobytu v nemocnici se stává, že ho celý den ani nepíchnou. Jeho cukr nejde přes 10. Teď mu zjistili cirhózu jater, zřejmě kvůli prodělané žoutence. Tvoří se mu totiž v břišní dutině ascites, který se plní tekutinou. Tudíž musí každých 14 dní provádět punkci. Dědeček nijak neholduje alkoholu. Dříve si dával každý den jedno pivo k obědu. Doporučili nám dietu – omezit sůl, skryté soli. Pít maximálně 1,5 litru tekutin denně. Jenže dědeček je značně pohublý a má jen to velké bříško. Jedná se mi o to, abychom pro něj sestavili dostatečný jídelníček, který by omezil sůl, ale zároveň byl výživný, aby dědeček zase přibral na váze. Vzhledem ke skrytým solím a s ohledem na cukrovku. Doktoři v nemocnici, byť je to ostuda, nám nedokázali poradit ani doporučit nějakou literaturu. Jediné, co jsem pro něj zajistila je doplněk stravy – Nutricia Diasip. Prosím Vás o radu, jak jídelníček přizpůsobit, aby se játra šetřila. Jaké jídlo by pro dědečka bylo nejvhodnější. Pokud byste mi mohli zaslat nějaký dietní jídelníček a nebo odkaz na nějakou literaturu, byla bych Vám velice vděčná. Děkuji předem za Vaši odpověď a jsem s pozdravem.

Jitka, Karlovy Vary
Odpověd

Dobrý den, Váš dědeček musí omezit sůl. Je potřeba si dát pozor na polévky (bývá v nich příliš mnoho soli), takže buď je vynechat nebo dělat neslané. Slanou chuť lze nahrazovat chutí sladkou nebo také různými bylinkami, natěmi (ne ostrá koření). Informace ke stravovaní s omezením soli naleznete na našich webových stránkach. U této diety se vylučují uzeniny, vnitřnosti, sýry kromě těch tvarohových, šunka, pečivo se solí na povrchu (ideální je úplně neslané), konzervy i třeba nakládanou zeleninu. V případě Vašeho dědečka je potřeba dbát na dostatečný přísun bílkovin, jelikož právě nedostatek bílkovin nejvíce určuje podvýživu. Popíjení Diasipu mezi jídly je velice vhodné (obsahuje mimo jiné i kvalitní bílkoviny). Dále lze doporučit libové maso, vaječný bílek, zakysané mléčné výrobky, neslané sýry, případně i bílkovinné výrobky typu Šmakoun (z vaječných bílků), sojové produkty (tofu, tempeh) či rostlinné bílkoviny pod názvem Robi. Je potřeba naprosto vyloučit smažení. Místo toho pokrmy připravovat vařením či dušením. Můžete se inspirovat i našimi dietními recepty, kde vždy jednoduše vidíte, pro jakou dietu je ten který recept vhodný a můžete vybrat ty, které splňují podmínky pro všechny tři diety (diabetická, s omezením tuků, neslaná). Dle Vašeho zájmu Vám doporučuji jídelníček pod kódem DIA-7-TUKY-6-SETRICI-2-CHOLESTEROL, který si můžete objednat. Informace o dietě s omezením tuků a o diabetické dietě najdete taky na našich webových stránkach. S pozdravem.

Ing. Anna Jermářová

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 27.11.2011

Mohlo by Vás zajímat: