transparent



Dietní výživa / Dietní systém / Zakladní diety / Diabetická dieta (dieta č. 9)

Diabetická dieta (dieta č. 9)

15.11.2002 18:30Hlavní zásadou diabetické diety je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (sacharidy) - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky.

revidováno dne: 12.12.2010

Strava má být plnohodnotná, pestrá. U diabetické diety by mělo být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (složené cukry) - škrob, mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích, v ovoci.

Indikace


Diabetes mellitus - úplavice cukrová, cukrovka, diabetes

Výběr potravin u cukrovky




Maso


  • Maso libové - hovězí zadní,vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí, krůtí maso, králík.
  • Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měly být zařazeny 1–2x týdně,


Mléko


  • Polotučné, nízkotučné, odstředěné
  • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko,


Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
  • Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s.
  • Tvrdé sýry do 30 % t.v s.
  • Nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru - Diavita, Vitalinea


Vejce


  • 1 ks za týden v jakékoliv úpravě (kromě smažení)
  • Jinak používáme vejce na přípravu pokrmů


Tuky


  • Jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje diabetických cévních komplikací
  • Doporučujeme omezení tuků živočišných - máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty...
  • Vhodnější jsou tuky rostlinné např. margariny, jednodruhové rostlinné oleje


Sacharidové potraviny


  • V diabetické dietě (diety u cukrovky) máme stanovené dávky sacharidových potravin podle tzv. rámcového jídelníčku nebo se můžeme řídit podle výměnných jednotek
  • Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže
  • Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná
  • Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky


Ovoce


  • Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)


Zelenina


  • Bez omezení


Koření


  • Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme,
  • Dodržujeme správné zásady zdravé výživy
  • Vhodné je používat naťe

revidováno dne 12.12.2010

Redukční jídelníček

Zařazení článku:
Dietní výživa / Dietní systém / Zakladní diety / Diabetická dieta (dieta č. 9)
Předchozí / další články ve stejné kategorii:
předchozíPřísná redukční dieta (dieta č. S42) dalšíDiabetická dieta šetřící (č. 9 S) Zakladní dietyZakladní diety
Reklama
Mohlo by Vás zajímat:

Recepty diety diabetické (recepty)
Jídelníčky na diabetickou dietu (obchod)Jídelníček pro diabetiky
Jsem diabetička, jakou dietu? (poradna)
Dieta při diabetes (2) – dieta při cukrovce (poradna)
Výměnná jednotka u diabetické diety (poradna)
Dětská cukrovka (poradna)
Diabetická dieta šetřící (poradna)
Redukce váhy u diabetika (poradna)
Cukrovka v těhotenství
Dna cukrovka a vysoký krevní tlak (poradna)
Cukrovka a žlučníkové kameny (poradna)
Bílá mouka při cukrovce (poradna)
Výměnná jednotka u diabetické diety (poradna)
Následky cukrovky, příznaky (poradna)
Cukrovka 2 typu (poradna)
Dieta na cukrovku (poradna)
Diabetik a dna (poradna)
Třešně a melouny při cukrovce (poradna)

Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa... Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy... Dietologická poradna / Nutriční poradna Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu ~ Bezlepkové potraviny / BLP výrobky Výživový poradce Praha / nutriční poradna
  Prohledat náš web:         

©opyright 2002–2016 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk

Neaktivni
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz: