dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Hyperkalémie snížená funkce ledvin

Hyperkalémie snížená funkce ledvin

Icona

Dotaz

Dobrý den paní nutriční. Paní nutriční potřebuji poradit jakou stravu vyřadit a kterou zařadit do jídelničku. V roce 2002 jsem byl na současné transplataci aortální chlopně a jater v Brně. Vše proběhlo dobře a také dodnes pracuje dobře. Jezdím na kontrolní odběry krve a mám stále zvýšenou ureu 12,5 a kyselina močová 393 umol/l. Glukoza 4,9 mmol/l. cholesterol 4.60 mmol/l, Triacylglyceroly 1,82 mmol,/l., Natrium 138 mmol/l, Kalium 5,1 mmol/l. Chodím každé tři měsíce na odběry krve na kontrolu do Brna. Musím dbát na příiem tekutin mejmíň 2,5 litru v průběhu dne, omezit potraviny s vysokým obsahem draslíku - je sklon k hyperkalémii a mírně snížená funkce ledvin. Chodím si pro dietní obědy č.4 přidám jídelníček: Pondělí. polévka vločková, vepřové dušené-bramborová kaše - kompot broskvový, úterý vývar s těstovinou krůta na smetaně-těstoviny, středa polévka mrkvová, hovězí kostky na kmíně - kompot míchaný, čtvrtek vývar s těstovinou, vepřové plátky na zelenině - brambory, pátek polévka pórková s kapaním jáhlová kaše - ovoce Děkuji za radu

Stanislav, Zlín
Odpověd

Dobrý den, Ve Vašem jídelníčku bych doporučila, abyste omezil příjem masa (hlavně drůbežího, vepřového, hovězího), z toho důvodu, že máte sníženou funkci ledvin nasadit ledvinovou dietu. Maso zařazujte tak maximálně 2-3 x týdně a více zařazujte zeleninové pokrmy. Berete lék Milurit, který je na snižování kyseliny močové, tak bych doporučila dodržovat zásady diety při onemocnění dna. Tato dieta je uvedena na našich stránkách. V blízké době zde také přibudou ukázkové jídelníčky při tomto onemocnění. Také bych doporučila omezovat ve stravě tuky živočišné. Dodržujte pravidelný pitný režim, jak máte předepsaný od lékaře. Omezujte také potraviny s vysokým obsahem draslíku. Potraviny s vysokým obsahem draslíku jsou: avokádo, meruňky, byliny a koření v čerstvém stavu, pomeranče a další citrusové ovoce a sťávy, banány, červené a bílé maso, kapusta, špenát, brambory, luštěniny, ryby - treska, sleď, pstruh, tuňák.

nutriční terapeutka z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 8.3.2009

Mohlo by Vás zajímat: