Potravinová pyramida
Potravinová pyramida
Pasiáns
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz:

Vyhledané výsledky
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Diety
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
posuvnik
Inverze barev

Dieta při dně, onemocnění dna

13.4.2005 17:05DNA = Chronické metabolické onemocnění, které je charakteristické vyšší hladinou kyseliny močové v séru s kloubními příznaky a často i mimokloubními, pro něž se pak užívá názvu Hyperurikemický syndrom.

revidováno dne: 20.2.2011

Klinické příznaky – akutní dna (dnavý záchvat) prudká bolest nejčastěji v palci u nohy, začíná k ránu, pokožka je teplá, lehce zvýšená teplota, nevolnost. Vyvolávající činitelé – nadměrná zátěž, nadměrné jídlo (alkohol, tučná jídla) prochlazení

Dietní léčebná výživa při dně


Ze stravy úplně vylučujeme potraviny s obsahem 150-800 mg a více purinových látek (vnitřnosti, ledvinky, játra, slanečci, sardinky, tresčí játra, drobné ryby, extraktní látky z masa – masové šťávy, mladá drůbež, uzeniny, mořské ryby, sardelky, hrách, čočka, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoláda, silné kakao, silný ruský čaj, káva, alkoholické nápoje, koření – pepř, paprika, nové koření, tymián, muškátový květ, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor). U diety při dně omezujeme potraviny se středním množstvím purinových látek 50-150 mg (maso jen vyjímečně, ne mladá masa, tuky, olej, máslo, margaríny, mléko a mléčné výrobky všechny druhy mimo pikantních sýrů, zelena všechna mimo zakázané druhy, ovoce všechny druhy mimo fíků, koření – petrželová nať, majoránka, pažitka, kmín, kopr). Při stabilizaci onemocnění můžeme rozšířit jídelníček o tyto potraviny – malé množství masa, sladkovodní ryby.

Technologická úprava stravy při dně


Technologická úprava kterou doporučujeme používat je vaření, dušení (vývary a šťávy s pokrmů však nelze používat)

Dna jídelníček


Nabízíme jídelníčky při dně s mírným průběhem nemoci dna pod kódy DNA-1 a DNA-2, také v redukční úpravě.

revidováno dne 20.2.2011


Nutriční anamnéza – dotazník
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

BMI kalkulačka (BMI Index)
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Výška:
Váha:
 

Recepty
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Indické mungo fazole, chléb tmavý
Indické mungo fazole, chléb tmavý

kJ: 2883,3

Ovocný salát s ananasem

kJ: 636.1
Bílkoviny: 2.1 g
Tuky: 1.0 g
Sacharidy: 37.4 g
Rajská omáčka
Rajská omáčka

kJ: 618,8

Pohankové perníčky

kJ: 3624.9
Bílkoviny: 20.0 g
Tuky: 43.8 g
Sacharidy: 103.8 g
Dietní sekaná pečeně, brambory
Dietní sekaná pečeně, brambory

kJ: 2069,4

Ledový salát s rajčaty a mozzarellou

kJ: 1273.1
Bílkoviny: 16.0 g
Tuky: 23.9 g
Sacharidy: 7.5 g
Fazolky na smetaně vejce vařené brambory
Fazolky na smetaně vejce vařené brambory

kJ: 1845,7

Těstoviny s brokolicí a nivou

kJ: 2546.4
Bílkoviny: 23.8 g
Tuky: 20.4 g
Sacharidy: 84.3 g
Bramborový knedlík
Bramborový knedlík

kJ: 1859,3

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Fusilli

Hlavní kategorie
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet
Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa...
Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy...
Dietologická poradna / Nutriční poradna
Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ
Dieta jídelníček / Jídelníčky na dietu
Bezlepkové potraviny / BLP výrobky
Výživový poradce Praha / nutriční poradna