dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Akutní zánět slinivky

Akutní zánět slinivky

Icona

Dotaz

Dobrý den, obracím se na Vaši redakci s otázkou ohledně diety po prodělaném akutním těžkém zánětu slinivky. Manžel je po operaci, kdy mu mezi obrovskou cystou a žaludkem byla zavedena drenáž. Stav je dnes již chronický. Chtěla bych se informovat jak je to s jídlem některého ovoce, jako jsou např. jahody a borůvky, které obsahují drobounká jadérka. Dále meloun (bez jader) a ananas v syrovém stavu. Také by mě zajímala konzumace černé ředkve. Jak je to s konzumací čerstvého pečiva a tmavého pečiva?

Eva, Český Brod
Odpověd

Dobrý den při chronickém zánětu slinivky břišní se doporučuje ovoce, které nemá příliš mnoho zrníček a dráždivých látek. Vhodné jsou dobře vyzrálé v syrovém stavu meruňky, broskve, jablka, dále kompoty s uvedených druhů ovoce. Dále se může doporučit i banán. Citrusové ovoce je vhodné používat oloupané nebo z nich připravená šťáva. Pokud se již stav zlepší můžete vyzkoušet i takové ovoce, které obsahují zrníčka. Vyzkoušejte však malé množství, pokud nebude dělat manželovi žádné zdravotní problémy. Meloun bez zrniček by neměl dělat problémy a syrový ananas raději nepodávejte. Ředkvičky syrové se při tomto onemocnění nedoporučují, lepší budou tepelně upravené (dušené). Pečivo se podává raději až druhý nebo třetí den po upečení. Tmavé pečivo není vhodné.

redakce serveru dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 14.11.2008

Mohlo by Vás zajímat: