dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě

Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě

Icona

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli je v rámci nízkocholesterolové diety dovoleno smažení na olivovém oleji. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem.

Natália, Kutná Hora
Odpověd

Dobrý den. Při dietě nízkocholesterolové bych smažení nedoporučovlala vůbec. Na smažení potraviny (ať už je to maso či zelenina) musíte většinou použít nějaký trojobal či těstíčko, do kterého dáte vejce. Vejce (žloutek) obsahuje poměrně velké množství cholesterolu. Při této dietě se doporučuje používat jen bílky. Různé studie uvádějí, že olivový olej není vhodný ke smažení pokrmů. Při smažení (zvláště masa) na olivovém (i jiném) oleji dochází ke štěpení mastných kyselin a následné rozkladné produkty mohou být pro lidské zdraví nebezpečné. Zvláště pro ty, kdo trpí vysokým cholesterolem. Tuk za vysokých teplot reaguje s kyslíkem a tvoří oxidovanou formu cholesterolu. Ten pak působí velmi negativně v cévách a srdci. Olivový olej (zejména Extra Virgin) je určený na studenou kuchyni. Takto používaný olej má ochranný účinek na naše cévy a srdce. Tuk dávejte až do hotových pokrmů. S pozdravem.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 12.4.2011

Mohlo by Vás zajímat: