Dieta nízkocholesterolová (dieta č. 7)
27.4.2003 12:06 – Dieta nízkocholesterolová je dlouhodobá, podstatou je pravidelný příjem stravy, který zamezí nárazovému a jednostrannému přejídání v okamžiku, kdy člověk pociťuje hlad.
revidováno dne: 13.11.2008

Dieta se v nemocnicích již nepředepisuje od roku 2008
foto: technický obrázek
Indikace
Dietu podáváme při hyperlipoproteinemii, při ateroskleróze, při angině pectoris, po srdečním infarktu v pozdějším stádiu, po mozkové cévní příhodě.Výběr potravin
Maso
- Maso libové - hovězí zadní, telecí, jehněčí, kuře bez kůže, krůta bez kůže, králík.
-  Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měli být zařazeny 1 - 2x týdně, obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin (kyselina eikosapanteová EPA a dokosahexaenová DHA) - mají preventivní protisklerotický účinek. 
-  Uzeniny - používáme méně často - libová šunka, libové dietní párky,uzeniny bez viditelného tuku 
Mléko
-  Pouze egalované nebo odstředěné sladké i kyselé 
-  Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, 
Mléčné výrobky
-  Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný 
-  Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s. 
-  Vyjímečně zařazujeme tvrdé sýry, které mají vyšší obsah tuku 
-  Pokud má nemocný sklon k otylosti, nezařazujeme sladké druhy mléčných výrobků, jinak občas můžeme zařadil do jídelního lístku nízkoenergetické druhy např. jogurty Vitalinea, termix, ochucený tvaroh apod. 
Vejce
-  Pouze bílky v lehce stravitelné úpravě Žloutek vylučujeme z jídelního lístku vzhledem k vysokému obsahu cholesterolu 
Tuky
-  Pouze rostlinné oleje a margaríny - tyto tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny, které snižují ukládání cholesterolu v cévách 
-  Vylučujeme živočišné tuky - sádlo, máslo, lůj, slanina, škvarky, zabijačkové produkty... 
Sacharidové potraviny
-  Vzhledem k otylosti jako rizikovému faktoru aterosklerózy je doporučeno v dietě omezit cukr, moučníky, cukrovinky 
-  Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, Dieta nízkocholesterolová 
-  Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná 
-  Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky 
Ovoce
-  Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky) 
Zelenina
Koření
-  Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme, 
- Dodržujeme správné zásady zdravé výživy
-  Vhodné je používat naťe 
revidováno dne 13.11.2008
