Potravinová pyramida
Potravinová pyramida
Pasiáns
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz:

Vyhledané výsledky
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Teorie
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
posuvnik
Inverze barev

Sacharidy

15.11.2002 18:30Cukry neboli sacharidy jsou základním zdrojem energie. Nervový systém je schopen využít pouze energii ze sacharidů. Také svaly užívají sacharidů jako hlavní zdroj energie. Sacharidy jsou i rezervní látkou, kterou organismus dovede rychle využít.

revidováno dne: 9.11.2008

Pečivo

Pečivo
foto: redakce@dietologie.cz

Sacharidy jako takové tvoří největší složku běžného denního příjmu. Doporučovaná denní dávka ve stravě je asi 55–60 % energetické dodávky.

Metabolismus sacharidů


Sacharidy se uplatňují v metabolismu jako palivo. Sacharidy jsou využívány buňkami hlavně v podobě glukózy. Do krve se ze střeva vstřebávají tři hlavní jednoduché sacharidy - glukóza, fruktóza, galaktóza. Jak fruktóza, tak galaktóza se v játrech snadno přeměňují na glukózu. V organismu existují látky sacharidového typu jako energetická rezerva. Jsou to glukosa a glykogen.

Glykogen


Glykogen se vyrábí v játrech, je udržován na stálé hodnotě, je to železná zásoba organismu.

Glukosa


Glukosa se vstřebává v horní polovině tenkého střeva aktivním transportem do krve. Vstřebaná glukosa je odváděná do jater. Tady vstupuje do metabolických dějů nebo je ukládána ve formě glykogenu. Glukosa slouží jako energetický zdroj pro jednotlivé buňky, ale do buňek proniká jen za účasti inzulínu (který je produkován slinivkou břišní). Hladina glukosy v krvi je poměrně stálá v rozmezí 3,5-5,6 mmol/l. (kolísá velmi málo).

revidováno dne 9.11.2008


Nutriční anamnéza – dotazník
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Mohlo by Vás zajímat
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Další odkazy ve stejné kategorii:

předchozíTuky
dalšíVláknina

TeorieTeorie

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

BMI kalkulačka (BMI Index)
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Výška:
Váha:
 

Recepty
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Jatra na cibulce, rýže
Jatra na cibulce, rýže

kJ: 2211,3

Tvarohová pomazánka s koprem

kJ: 607.7
Bílkoviny: 25.2 g
Tuky: 1.5 g
Sacharidy: 8.0 g
Dietní kuře a pečené brambory
Dietní kuře a pečené brambory

kJ: 1591,5

Rybí polévka

kJ: 305.5
Bílkoviny: 8.9 g
Tuky: 2.9 g
Sacharidy: 3.6 g
Dietní masový nákyp
Dietní masový nákyp

kJ: 1453,7

Mrkev po indicku

kJ: 2620.8
Bílkoviny: 28.5 g
Tuky: 22.3 g
Sacharidy: 77.0 g
Houbová omáčka s bramborem a vejcem
Houbová omáčka s bramborem a vejcem

kJ: 2055,4

Dietní kuřecí prsa na zelenině s rýží

kJ: 899,6
Bílkoviny: 25,2 g
Tuky: 8,7 g
Sacharidy: 9,8 g
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou

kJ: 1953,6

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Fusilli

Hlavní kategorie
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet
Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa...
Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy...
Dietologická poradna / Nutriční poradna
Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ
Dieta jídelníček / Jídelníčky na dietu
Bezlepkové potraviny / BLP výrobky
Výživový poradce Praha / nutriční poradna