transparent
Dietní výživa / Teorie / Tuky

Tuky

15.11.2002 18:30Tuky tvoří energetickou rezervu organismu. Jejich energetická pohotovost je nižší než u sacharidů, ale tuková tkáň je dlouhodobou rezervou pro uvolňování energie.

revidováno dne: 9.11.2008

Slunečnice vhodná pro výrobu olejů

Slunečnice vhodná pro výrobu olejů
foto: redakce@dietologie.cz

Mají krýt asi 4 % celkového přívodu energie. Tuky když projdou zažívacím systémem, tak se určitá část tuků uloží do tukových zásob těla umístěných pod kůží a kolem určitých životně důležitých tělesných orgánů, jako jsou játra, ledviny a srdce. Tyto tukové polštáře chrání tělo proti chladu, ale zároveň slouží jako ochrana kostí a vnitřních orgánů před zraněním.Tuky neboli lipidy jsou sloučeniny vyšších mastných kyselin, jsou rostlinného a živočišného původu, nerozpustné ve vodě. Základní složkou všech lipidů jsou alkohol a mastné kyseliny. Ve stravě se nejčastěji nacházejí tuky v podobě triacylglycerolů - neutrální tuky - jsou to jednomocné mastné kyseliny s trojmocným alkoholem glycerolem.

Trávení, vstřebávání a transport tuků


Tuky jsou ve stravě přijímány jako triacylglyceroly, potom jsou štěpeny jako diacylglyceroly a monoacylglyceroly až na mastné kyseliny a glycerol. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem se vstřebávají rychleji a přecházejí sliznicí tenkého střeva přímo do vrátnicové krve a do jater. Mastné kyseliny s delším řetězcem jsou znovu esterifikovány ve sliznici tenkého střeva. Vytváří se triacylglyceroly, ty pak tvoří chylomikra, to jsou největší částice z transportních forem tuků. Triacylglyceroly tvoří asi 95 % z celkového množství tuků v našem těle. O zbývajících 5% se dělí fosfolipidy a steroidy, ze kterých je cholesterol ten nejdůležitější. Cholesterol se nalézá ve všech tkáních a je pro udržení zdraví nepostradatelný. Je to přirozená složka buněčných membrán, nervových pochev a normální součást krve. Asi 70 až 80 % cholesterolu obsaženého v těle je produkováno játry, zbytek získává tělo potravou. Játra kromě produkce cholesterolu také likvidují jeho nadbytek, a tak udržují v krvi jeho vyrovnanou hladinu. Cholesterol je tedy tukovitá látka a víme, že krev je roztok, jehož základem je voda, ale protože voda a tuk se navzájem nemísí, je transport cholesterolu krví poněkud složitější. Játra překonávají tyto problémy tím, že váží cholesterol s různými bílkovinami rozpustnými ve vodě. Výsledné komplexy se nazývají lipoproteiny.

revidováno dne 9.11.2008

Redukční jídelníček

Zařazení článku:
Dietní výživa / Teorie / Tuky
Předchozí / další články ve stejné kategorii:
předchozíBílkoviny v potravinách – dietologie.cz dalšíSacharidy TeorieTeorie
Reklama
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa... Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy... Dietologická poradna / Nutriční poradna Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu ~ Bezlepkové potraviny / BLP výrobky Výživový poradce Praha / nutriční poradna
  Prohledat náš web:         

©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk

Neaktivni
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz: