dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní výživa / Semináře / Biopotraviny – móda nebo zdravý rozum?

Biopotraviny – móda nebo zdravý rozum?

10.10.2010 18:31Značka BIO je módní značka, která je z velké části marketingovou záležitostí. Svědčí o tom skutečnost, že se lze s touto značkou setkat na mnoha místech a ne vždy se jedná o potravinové výrobky (na našem trhu jsou k dostání např. Biopantofle).

Autor článku: Evžena Janovská DiS


revidováno dne: 10.10.2010

BIO krávy
foto: redakce@dietologie.cz
Ale původní myšlenka, která přivedla na svět značku BIO, byla zcela jiná. 15. září 2010 jsem se zúčastnila zajímavé besedy o této značce, která se konala v Městské knihovně v Praze a jejímiž pořadateli byli Český rozhlas |Leonardo a časopis Vesmír. Beseda byla na téma Biopotraviny – móda nebo zdravý rozum?, jejími hosty byly: Prof. RNDr. Ing. František Kocourek Csc.- ředitel Výzkumného ústavu rostlinné výroby, Ing. Slavomíra Vavreinová – ředitelka Výzkumného ústavu potravinářského a Prof. MUDr. Štěpán Svačina DrSc – klinika endokrinologie a metabolismu 1. lékařská fakulta UK v Praze a VFN v Praze.

Vznik BIO


Značka BIO vznikla v 90 tých letech minulého století a týkala se výhradně potravin. Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, tj. při jejich výrobě se používá šetrný technologický postup ve vztahu k přírodě, k životnímu prostředí. V současné době je v naší republice 10 % zemědělské půdy, na které se pěstují bioplodiny (bez chemického ošetření).

Reklama vytvořila o značce BIO několik mýtů:




Biopotraviny nejsou na rozdíl od tradičně vyráběných potravin škodlivé


Je sice pravda, že nejsou škodlivé, ale je třeba si uvědomit, že díky přísné kontrole potravin se nedostanou do obchodu potraviny, které obsahují škodlivé látky.

Biopotraviny jsou kvalitnější


Kvalitu lze rozdělit na senzorickou a hygienickou. Senzorická kvalita posuzuje chuť, vzhled, vůni daných potravin. Z tohoto hlediska je možné s tímto tvrzením souhlasit. Hygienická kvalita posuzuje množství škodlivých látek v potravinách. Díky přísné kontrole potravin jsou konvenční („nebio“) potraviny stejně bezpečné jako biopotraviny.

Biopotraviny neobsahují žádná éčka


Éčka jsou aditiva, tj. přídatné látky, které se přidávají do potravin buď jako nezbytná součást technologického procesu (např. kypřící prášek do pečiva) nebo jako konzervační látky. Biopotraviny mohou obsahovat kolem 200 aditiv, běžné potraviny kolem 1000 aditiv.

Konzumace biopotravin znamená zdravý životní styl


To není v každém případě pravda. Záleží na skladbě stravy i na tom, k jakému technologickém u postupu ji použije zákazník. Nadměrná konzumace živočišných tuků je jednou z příčin zvýšené hladiny cholesterolu v krvi a aterosklerózy a to bez ohledu na to, jedná-li se o biopotravinu nebo o běžnou potravinu. „Nebio“ dušené hovězí maso v „nebio“ mrkvi s „nebio“ brambory je zdravější než bio smažený sýr s bio tatarskou omáčkou a bio hranolky.

Biopotraviny nezpůsobují alergie


To není pravda. Alergie je porucha imunitního systému, jedná se o reakci na látku, která není škodlivá, ale kterou imunitní systém považuje za škodlivou. Tyto látky se mohou vyskytovat v běžných potravinách i v biopotravinách.

Biopotraviny


Závěrem je třeba dodat, že není velký rozdíl mezi „bio“ potravinami a potravinami, které nejsou označeny značkou BIO. Kromě ceny, která je u biopotravin mnohem vyšší než u běžných potravin, se jedná o maličkosti, např. méně soli, lepší skladba aminokyseklin. Je třeba dodat, že běžné potraviny jsou stejně zdraví bezpečné jako biopotraviny. Zdravý životní styl zahrnuje dostatek pohybu, tekutin, vyhýbání se stresu (relaxace, optimistický přístup k životu), správnou skladbu stravy bez ohledu na to, zda se jedná o běžné potraviny nebo o biopotraviny.revidováno dne 10.10.2010
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: