dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní výživa / Semináře / Odborný veletrh Salima 2012, Brno

Odborný veletrh Salima 2012, Brno

10.3.2012 14:28Ve dnech 28.2–2.3 2012 se konal v prostorách výstaviště Brno mezinárodní odborný potravinářský veletrh Salima. Záštitu nad tímto veletrhem převzalo Ministerstvo zemědělství ČR a Státní zemědělský investiční fond ČR.

Autor článku: Evžena Janovská DiS, nutriční terapeut


revidováno dne: 10.3.2012

Veletrh SALIMA 2012 Brno
foto: redakce@dietologie.cz
Na veletrhu byly prezentovány nejen četné potravinové výrobky, ale i obalová technika a různé stroje i zařízení. Součástí veletrhu Salima byl též Embax, veletrh obalů a obalových technologií, jehož součástí byly odborné přehlídky z oblasti obalového průmyslu, interaktivní projekt Packing live se vzorovou balící linkou. Jako nutriční terapeutka jsem si nemohla nechat ujít příležitost zúčastnit se tohoto veletrhu. Mezinárodní odborný veletrh Salima byl přehlídkou kvality. Uzenářská firma Váhala se na výstavě prezentovala svými uzenářskými bezlepkovými výrobky., např. lahůdkový párek, staročeská klobása, šunková pěna, zlatá paštika, aj. Firma Jerky měla zajímavou nabídku sušeného masa-sušené hovězí maso, vepřové maso, kuřecí a krůtí maso v různých úpravách. Sušené maso je chutná a zdravá, lehce stravitelná a energeticky vydatná potravina s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuků a zanedbatelným obsahem sacharidů. Sušené maso je velmi oblíbené mezi sportovci a mezi lidmi, kteří žijí zdravým způsobem života. Firma Eurobi prezentovala svůj výrobek robi. Jedná se o náhradu masa, vyrobenou ze směsi rostlinných bílkovin, pšeničných klíčků, červené řepy a vody, která je vhodná pro všechny druhy diet kromě bezlepkové diety. Robi se připravuje stejným způsobem jako maso. Slovenská firma Progast prezentovala na veletrhu svůj výrobek Sladix5, nízkokalorické sladidlo, vyrobené z řepného cukru na principu sukralózy. Firma Kávoviny přišla na veletrh s náhražkami kávy, Vitakáva (sušený vodní výloh pražených kořenů čekanky, žita a ječmene), Karo (jemně mletý kořen pražené čekanky), Comtesa (mléčná báze s rostlinným tukem, obsahující mléčnou bílkovinu). Kávovary a kávu vystavovala na veletrhu firma Sara Lee. Mezi vystavovateli byli též producenti známé značky KlasA se svými výrobky, držitelé značky Český výrobek, např. Madeta, Boneco, Masokombinát Písek, a jiné firmy. Projekt Asociace hotelů a restaurací ČR propagoval čerstvé a regionální potraviny. Na výstavě nechyběly ani vítězné výrobky ze soutěže Český pekař roku Junior a Nejatraktivnější výrobek roku 2012. Na veletrhu nechyběly ani tradiční české a moravské nápoje pivo a víno. Za zmínku stojí německá firma Moselská vína. Tuto vinařskou oblast kolem řeky Mosely, která se nachází zejména v oblasti mezi Trevírem a Briedelem, charakterizují  minerální, ovocná bílá vína s malým obsahem alkoholu. Díky malému obsahu alkoholu jsou nízkokalorická a jsou vhodná pro redukční dietu. Mezi ně patří např. Elbiíng, Riesling, Kerner, Mueller-Thurgau. Mezi vystavovateli byly nejen české, moravské, slovenské, německé, rakouské, polské, maďarské firmy, ale také firmy z Itálie a Indie.
Veletrh SALIMA 2012 Brno
foto: redakce@dietologie.cz

Sousedé na talíři


Nemohu se nezmínit o zajímavém projektu naší republiky a Rakouska, nazvaný Sousedé na talíři. Projekt byl zaměřen na vzájemné ovlivňování rakouské kuchyně a kuchyně jižní Moravy. Od našich rakouských sousedů k nám do Čech a na Moravu přišly různé druhy knedlíků s různými sladkými i masitými náplněmi, kynutý knedlík, jablečný závin, řízek, guláš. Guláš je původem z Maďarska a v době Rakousko-Uherské monarchie se stal součástí rakouské, české i moravské kuchyně. Známý je Wienerschnitzel, vídeňský řízek. Od nás z Čech a Moravy přišly k našim sousedům do Rakouska buchty, koláče, škubánky, vdolky, lívance, slivovice. Svědčí o tom německá slova českého původu, např. Buchtel=buchta, Skubanki = škubánky, Sliwowitz = slivovice. Velmi zajímavá byla prezentace dvou různých jídelníčků, jídelníčku domkáře a jídelníčku vrchního císařského rady. Jednalo se o promítání z přenosného média, flashky na stůl, kde byly dva talíře. Před oběma talíři byl promítán jídelníček, dle kterého bylo na talířích promítáno jídlo. Ihned poté, co bylo jednotlivé jídlo promítnuto na talíř, postupně rychle mizelo, jako kdyby bylo zkonzumováno. Jednalo se o velmi působivou a názornou prezentaci.

Vídeňský tafelspitz recept


Na závěr uvádím recept na vídeňskou specialitu Vídeňský tafelspitz (Wiener Tafelspitz) (5 porcí) Suroviny: 1 a ½ kg zadního hovězího (hovězí tabulové špičky), 750 g morkových kostí, nařezaných na úhledné špalíky, 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), pepř (mletý o celý), sůl, 2 hřebíčky, bobkový list, 2 menší cibule (cca 250 g). Postup: Maso a morkové kosti, nařezané na špalíčky, omyjeme a vložíme do hrnce, Zalijeme studenou vodou a přidáme na čtvrtky nakrájené cibule a koření, osolíme a vaříme na mírném ohni. Při vaření odebíráme vyvařenou pěnu. Když je maso měkké, přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a vše vaříme doměkka. Při podávání nakrájíme maso (je uvařené v celku) na plátky, vložíme na hluboký talíř, přidáme morkové kosti a vývar, Navrch zdobíme pažitkou nebo petrželovou natí.revidováno dne 10.3.2012
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: