dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní systém / Zakladní diety / Diabetická dieta (dieta č. 9)

Diabetická dieta (dieta č. 9)

15.11.2002 18:30Hlavní zásadou diabetické diety je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (sacharidy) - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky.

revidováno dne: 12.12.2010

Strava má být plnohodnotná, pestrá. U diabetické diety by mělo být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (složené cukry) - škrob, mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích, v ovoci.

Indikace


Diabetes mellitus - úplavice cukrová, cukrovka, diabetes

Výběr potravin u cukrovky




Maso


  • Maso libové - hovězí zadní,vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí, krůtí maso, králík.
  • Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měly být zařazeny 1–2x týdně,


Mléko


  • Polotučné, nízkotučné, odstředěné
  • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko,


Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
  • Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s.
  • Tvrdé sýry do 30 % t.v s.
  • Nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru - Diavita, Vitalinea


Vejce


  • 1 ks za týden v jakékoliv úpravě (kromě smažení)
  • Jinak používáme vejce na přípravu pokrmů


Tuky


  • Jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje diabetických cévních komplikací
  • Doporučujeme omezení tuků živočišných - máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty...
  • Vhodnější jsou tuky rostlinné např. margariny, jednodruhové rostlinné oleje


Sacharidové potraviny


  • V diabetické dietě (diety u cukrovky) máme stanovené dávky sacharidových potravin podle tzv. rámcového jídelníčku nebo se můžeme řídit podle výměnných jednotek
  • Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže
  • Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná
  • Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky


Ovoce


  • Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)


Zelenina


  • Bez omezení


Koření


  • Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme,
  • Dodržujeme správné zásady zdravé výživy
  • Vhodné je používat naťe

revidováno dne 12.12.2010

Redukční jídelníček