dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Příčiny pálení žáhy a bolesti na hrudi

Příčiny pálení žáhy a bolesti na hrudi

Icona

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz. Jsem od 19.9. v léčení gastroenteroga se zažívacími problémy. Dělal mi ultrazvuk, kde jsem měla zvětšen žlučovod. Na ten jsem dostala Isochol a při dalším vyšetření to bylo v pořádku. Teď mě trápí problém s těžkostí žaludku. Dostala jsem Helicid 20, Algifen /při bolestech/. Taky beru občas Pancreolan forte /cca 1 tabletu za dva dny/ a od 28.9. rozpustnou vlakninu Dr. Popov koupenou v lékárně. Dnes po ránu mi bylo těžko od žaludku a na zvracení, ale zvracela jsem jen hleny. Asi hodinu mě trápí pálení žáhy a bolest pálení za hrudní kostí. Moc Vás prosím poraďte mi co mám dělat, abych se toho zbavila? Od rána jsem snědla jeden jogurt 200 g, jeden banán, malou misku cca 250 g cornflakes s mlékem. Piju černý čaj nebo vodu z kohoutku. Děkuju předem za pomoc a ochotu věnované mé prosbě. S pozdravem

Lenka, Rozvadovv
Odpověd

Dobrý den, příčiny pálení žáhy a zaživacích problémů ve Vašem případě mohou byt následovné: 1) dietní chybou – ve Vašem případě by měla být dodržována šetřící dieta, tzn. dieta, která nedráždí trávící trakt. Vylučující se příliš horká a příliš studená jídla, kořeněné pokrmy, malé pecičky, zrníčka, kůrky, tvrdé slupky apod. Uvádíte, že jste daný den konzumovala corn flakes – ta jsou tvrdá (konzumace je možná, necháte-li dlouho nabobtnat v tekutině, např. mléce) a tím i dráždivá. Dále nedoporučuji pití silného černého čaje (pouze velmi slabý). Bílý jogurt, sám o sobě, může být příliš kyselý, jíte-li ho samotný (taktéž může dráždit). Proto je lepší přidat do něj např. ovoce, piškoty apod. 2) vedlejšími účinky léku Helicid – jedná se o průjem, zácpu, plynatost, ale i zvracení. 3) předávkováním rozpustné vlákniny Dr. Popov – je potřeba důsledně dbát na uvedené dávkování, vyšší dávka může způsobit trávící obtíže. Doporučená dávka: 2 čajové lžičky vlákniny rozpustit ve 100 ml vody a zapít 250–300 ml vody, užívat 1–2 x denně 30 minut před jídlem nebo po jídle. 4) nesnášenlivostí některých potravin – nejčastější bývá mléko (je potřeba vysledovat, co Vám dělá problémy). Při problémech doporučuji pít slabý čaj (po doušcích), suchary, starší netučné pečivo. Po vymizení potíží pálení žáhy a zažívacích problémů (cca 2–3 dny) postupně můžete přidávat potraviny: suché brambory, rýže, těstoviny, dušenou mrkev (nebo mrkvové pyré), banány, jablečné pyré. Postupně přejdete, přibližně za týden, na dietu šetřící (dieta č. 2 – informace naleznete na našich webových stránkách). V době, kdy máte potíže, doporučuji vynechat užívání rozpustné vlákniny, jelikož žaludek je v tu dobu podrážděn. Vlákninu můžete opět zařadit při přechodu na šetřící dietu. Na našich webových stránkách naleznete i inspiraci v podobě receptů pro konkrétní diety a můžete si ta ké dle zájmu objednat týdenní jídelníček. S pozdravem.

Ing. Anna Jermářová

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 29.1.2012

Mohlo by Vás zajímat: