dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní, dietologická poradna / Přibrat na váze / Přibrat při vegetariánství / Re: Přibrat při vegetariánství

Re: Přibrat při vegetariánství


Dotaz

Dobrý den, chtěl bych vám poděkovat, za zajímavé téma na vašich stránkách, spojené s přibíráním při vegetariánské stravě. Co je podle mě zásadní myšlenka ve vaší odpovědi na dotaz čtenáře je, že záleží také na množství přijímané potravy, což si myslím je hlavní problém pisatele. S čím už ale ve vaší odpovědi nelze souhlasit je tvrzení, že nejlepším zdrojem bílkovin je vaječný bílek. Ano, v bílku je veliké množství proteinu, ale tento má velmi komplikovanou strukturu a pro lidský organismus je velmi těžce stravitelný, čímž se řadí mezi potraviny, které rozhodně nelze doporučit pro přibírání hmotnosti. Pokud například sníme celé vajíčko, tak většina energie, kterou dá tělu žloudek, je spotřebována na strávení bílku. Šmakoun, který je vyroben především z bílku je tedy potravina, která se dá doporučit jako redukční, protože výsledný energetický efekt na tělo je velmi nízký, skutečně je to ale velmi nevhodná potravina pro cílovou skupinu lidí, kteří touží přibrat. Pro vegetariána je tedy z energetického hlediska mnohem lepší konzumavat samotný žloudek, protože se obvykle nemusí bát vysokého obsahu cholestrolu, neb jeho ostatní strava je pravděpodobně cholesterolem zatížená velmi málo. Přeji vám hezký den

Michal, Hradec KrálovéOdpověd

Vážený pane, Zdrojem energie jsou především tuky, ale též sacharidy (okamžitý zdroj energie). Tuky lze získat z různých ořechů a semínek, ale i obilovin. Bílkoviny nejsou zdrojem energie. Při vynechání konzumace masa lze nahradit bílkoviny masa z jiných zdrojů, zejména z bílkovin z vaječného bílku a bílkovin sóji. Strava při nabírání hmotnosti má být kalorická, ale zároveň lehce stravitelná, aby ji trávicí trakt přijal bez trávicích potíží (průjem, bolesti břicha, žaludku (pocit plného žaludku). Vaječný bílek se dává při dietách kdy má být šetřen trávicí trakt (běžně je podáván v nemocnicích při šetřících dietách), z toho vyplývá, že ho lidský organismus dobře snáší, je pro něj dobře stravitelný. Žloutek lze samostatně konzumovat, ale je třeba si uvědomit, že 1 žloutek obsahuje 300 mg cholesterolu, což je denní doporučená dávka stanovená světovou organizací WHO. A dále je třeba si uvědomit, že mléko a mléčné výrobky obsahují živočišný tuk, tedy i cholesterol. Výborné je sójové mléko a výrobky z něho, obsahují esenciální aminokyseliny, ale neobsahují cholesterol. Nějaký ten žloutek si lze dát, mimo jiné obsahuje hodně železa, ale netřeba to přehánět. Nárůst tělesné hmotnosti se docílí zvýšeným množstvím energie (tuky, sacharidy). Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 21.4.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: