dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Kolísavý krevní tlak, nedostatečná funkce ledvin

Kolísavý krevní tlak, nedostatečná funkce ledvin

Icona

Dotaz

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak by se měla stravovat sedmdesátiletá žena diabetička s kolísavým krevním tlakem a nedostatečnou funkcí ledvin, při které se neodbourává z krve draslík. Můžete li mi pomoci, napište mi prosím na moji emailovou adresu. Velice Vám děkuji.

Dana, Ždar nad Sázavou
Odpověd

Vážená paní, je třeba dodržovat doporučené denní množství sacharidů stanovené lékařem. Sacharidy mají být organismu dodávany plynule, aby se zabránilo výkyvům glykemie a kolísání krevního tlaku, to zajistí pravidelná strava 5–6x denně (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře, 2. večeře (povinná u diabetiků, kteří si aplikují inzulín). Dietní strava má být vyvážená s dostatkem živin, minerálů i vitamínů. Je třeba vyloučit cukr, med, glukopur, hroznový cukr a nahradit je nekalorickými nebo nízkokalorickými náhradními sladidly. Veškeré potraviny obsahující sacharidy (obiloviny, pečivo, chléb, brambory, ovoce, mrkev, zelný hrášek, mraženou kukuřici, mléko, mléčné výrobky je třeba započítávat do denního příjmu sacharidů). Hlavní část stravy by měly tvořit obiloviny a výrobky z nich (kromě houskových knedlíků, jsou kalorické), luštěniny, brambory. Další část stravy by měly tvořit bílkovinné výrobky – mléčné výrobky pro diabetiky a mléko s nižším obsahem tuků a libové maso, vejce (bílkovinné potraviny je však potřeba omezit), ovoce a zelenina. Je třeba se vyhnout nejbohatším zdrojům draslíku (meruňky, banány). Ovoce a zeleninu doporučuji jíst méně kvůli obsahu draslíku, ale nelze ovoce ani zeleninu vyřadit kůli obsahu vlákniny, vitamínů i minerálů. Rovněž je třeba omezit solení a nahradit sůl různými zelenými natěmi. Důležité je nezapomínat na pitný režim (1,5–2 l tekutin denně, vhodnými nápoji jsou všechny neslazené nápoje nebo slazené náhradními sladidly. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 23.7.2011

Mohlo by Vás zajímat: