dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků

Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků

Icona

Dotaz

Vážení, prosím o zaslání receptů na dietu s omezením zbytků dieta č. 5. Nevím si rady, abych manželovi neublížila špatnou stravou. Děkuji předem za laskavost a přeji pěkný a klidný den.

Vlasta, Brno
Odpověd

Dobrý den, Hlavní zásadou při dietě s omezením zbytků je vyloučit nestaravitelné části poživatin, jedná se o slupky, zrníčka, kůrky, hrubou nestravitelnou vlákninu. Vylučuje se ovoce, zelenina v syrovém stavu, kromě banánů. Povoleny jsou kompoty meruňkové, broskvové, jablečné, nejlépe pyré z těchto kompotů. Dále jsou povoleny džemy jablečné, meruňkové, broskvové. Dále jsou povoleny ovocné šťávy-džusy, ale pouze ředěné, bez zrníček ne jahodový džus. Místo ovoce používejte ovocné přesnídávky jablečné, broskvové, meruňkové, banánové, banánové se smetanou, s piškoty, s krupicí (na trhu je velká řada ovocných výživ). Zelenina se nedoporučuje syrová vůbec, vařená jenom některé druhy a pouze rozmixovaná na pyré. Vhodný je rajský protlak, špenát, dýně jako dušené zelí (hodně rozmixovat), cuketa vařená uvedená do krémovité konzistence, rajčatová šťáva, strouhaná dušená mrkev. Brambory vařené doměkka, bramborová kaše. Těstoviny vhodné jsou jemné druhy (mušličky malé tvary). Rýže obyčejná, ne natural Knedlíky jemné dietní vařené v ubrousku nebo v hrníčku, nedoporučuje se knedlík kynutý. Maso libové druhy, vepřová kýta, hovězí zadní, kuřecí, krůtí, ryby, králík. Uzeniny pouze libová kuřecí šunka nebo kuřecí párky. Mléko a mléčné výrobky - mléko doporučuji ředit vodou. Velmi vhodé jsou zakysané mléčné výrobky - kefír, podmáslí, acidofilní mléko, jogurt bílý nebo s povolenou příchutí (jablečné, meruňkové, broskvové, banánové). Tvaroh měkký, trvdý na strouhání, Sýry tvarohové-Lučina, Žervé, Cottage, sýr Eidam - vhodný je strouhaný. Polévky: Vývar z kuřecího masa, vývar z hovězí masa s jemnými nudlemi, s nočky, s vařenou mrkví, celer a petržel pouze jako vývar. Polévka cuketová, polévka s dýně, polévka mrkvová, rajská, špenátová, bramborová - zeleninu nutno rozmixovat ponorným mixérem. Hlavní jídla Omáčka rajská, omáčka citrónová, smetanová. Maso vařené, dušené, pečené v troubě pod poklicí nebo v alobalu, hodně polévat během pečení vodou, aby se netvořily tvrdé kůrky na povrchu masa. Pokud se kůrky vytvoří, je dobré je odkrojit a dále nekonzumovat. Zeleninová jídla jsou velmi omezená, pokud je zdravotní stav stabilizovaný doporučují pokrmy z cukety nebo dýně, mrkve, špenátu. Sladká jídla - žemlovka s tvarohem se strouhaným nebo kompotovaným jablkem, Rýžová kaše, ovesná kaše, rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami nebo broskvemi, jahelník s kompotovanými meruňkami. Lékař by měl u té to diety předepsat pacientovi vitaminy a mineralní látky v tabletkách, z důvodu omezené konzumace ovoce a zeleniny.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 30.6.2010

Mohlo by Vás zajímat: