dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
DietyDiety1x Key1
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytkůHlavní zásady při dietě s omezením zbytkůAccessibility
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu u dospělých
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování


/ Dietní, dietologická poradna / Diety / Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků

Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků


Dotaz

Vážení, prosím o zaslání receptů na dietu s omezením zbytků dieta č. 5. Nevím si rady, abych manželovi neublížila špatnou stravou. Děkuji předem za laskavost a přeji pěkný a klidný den.

Vlasta, BrnoOdpověd

Dobrý den, Hlavní zásadou při dietě s omezením zbytků je vyloučit nestaravitelné části poživatin, jedná se o slupky, zrníčka, kůrky, hrubou nestravitelnou vlákninu. Vylučuje se ovoce, zelenina v syrovém stavu, kromě banánů. Povoleny jsou kompoty meruňkové, broskvové, jablečné, nejlépe pyré z těchto kompotů. Dále jsou povoleny džemy jablečné, meruňkové, broskvové. Dále jsou povoleny ovocné šťávy-džusy, ale pouze ředěné, bez zrníček ne jahodový džus. Místo ovoce používejte ovocné přesnídávky jablečné, broskvové, meruňkové, banánové, banánové se smetanou, s piškoty, s krupicí (na trhu je velká řada ovocných výživ). Zelenina se nedoporučuje syrová vůbec, vařená jenom některé druhy a pouze rozmixovaná na pyré. Vhodný je rajský protlak, špenát, dýně jako dušené zelí (hodně rozmixovat), cuketa vařená uvedená do krémovité konzistence, rajčatová šťáva, strouhaná dušená mrkev. Brambory vařené doměkka, bramborová kaše. Těstoviny vhodné jsou jemné druhy (mušličky malé tvary). Rýže obyčejná, ne natural Knedlíky jemné dietní vařené v ubrousku nebo v hrníčku, nedoporučuje se knedlík kynutý. Maso libové druhy, vepřová kýta, hovězí zadní, kuřecí, krůtí, ryby, králík. Uzeniny pouze libová kuřecí šunka nebo kuřecí párky. Mléko a mléčné výrobky - mléko doporučuji ředit vodou. Velmi vhodé jsou zakysané mléčné výrobky - kefír, podmáslí, acidofilní mléko, jogurt bílý nebo s povolenou příchutí (jablečné, meruňkové, broskvové, banánové). Tvaroh měkký, trvdý na strouhání, Sýry tvarohové-Lučina, Žervé, Cottage, sýr Eidam - vhodný je strouhaný. Polévky: Vývar z kuřecího masa, vývar z hovězí masa s jemnými nudlemi, s nočky, s vařenou mrkví, celer a petržel pouze jako vývar. Polévka cuketová, polévka s dýně, polévka mrkvová, rajská, špenátová, bramborová - zeleninu nutno rozmixovat ponorným mixérem. Hlavní jídla Omáčka rajská, omáčka citrónová, smetanová. Maso vařené, dušené, pečené v troubě pod poklicí nebo v alobalu, hodně polévat během pečení vodou, aby se netvořily tvrdé kůrky na povrchu masa. Pokud se kůrky vytvoří, je dobré je odkrojit a dále nekonzumovat. Zeleninová jídla jsou velmi omezená, pokud je zdravotní stav stabilizovaný doporučují pokrmy z cukety nebo dýně, mrkve, špenátu. Sladká jídla - žemlovka s tvarohem se strouhaným nebo kompotovaným jablkem, Rýžová kaše, ovesná kaše, rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami nebo broskvemi, jahelník s kompotovanými meruňkami. Lékař by měl u té to diety předepsat pacientovi vitaminy a mineralní látky v tabletkách, z důvodu omezené konzumace ovoce a zeleniny.

nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 30.6.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: