dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Jak zhubnout / Redukce váhy je změna způsobu života

Redukce váhy je změna způsobu života

Icona

Dotaz

Dobrý den, je mi 27 let a během posledních 4 let se mi podařilo neplánovaně dost přibrat. Měřím 172 cm a vážím 105 kg. Potřebovala bych jak zhubnout alespoň o 30 kg. Vůbec se mi to ale nedaří. Dříve jsem měla sedavé zaměstnání. Nyní v posledních dvou letech pracuji jako vedoucí skladu a to střídavě na nohou a střídavě u počítače. Spíše jsem ale v pohybu. Snažím se ještě denně cvičit na běhacím kole Orbitrek. Potřebovala bych poradit ohledně stravy. Myslím si, že to bude u mě asi ten největší problém. Zdravotní problémy prozatím nemám. Až v posledním roce, kdy se mi objevili problémy s patami. Vyskytl se mi nějaký zánět, což s tím může souviset. Pokud mi můžete poradit nebo mi doporučit na koho se mám obrátit, budu moc ráda. Děkuji.

Martina, Domažlice
Odpověd

Vážená paní, redukční dieta neznamená jen něco vydržet. Konkrétně omezování stravy po určitou dobu, tj. po dobu redukce tělesné hmotnosti a potom se vrátit ke starým nevhodným návykům, ale změnit způsob stravování i způsob života (např. zařadit do svého programu pro volný čas dostatek pohybu, nějaký sport). Zásady redukční diety: základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů, konzumace potravin vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny). Cukr, med se nepoužíva. Může být nahrazován nízkokalorickými náhradními sladidly (např. Aspartam, Acesulfam). Optimální je nesladit nebo ke slazení používat pouze sladké druhy ovoce, např. hrušky. Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny : tuky : sacharidy = 20 : 30 : 50), pravidelná. Jídlo se rozděluje na menší porce. Jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě. Doporučuji Vám zapisovat si, co jste snědla, kdy, jaký druh jídla, množství (zpočátku vážit, později stačí cca 2 x měsíčně kontrolně zvážit) a příležitost (stres, nuda, televize, apod.). Masa se konzumují pouze libová. Uzeniny ne často, pouze dušená šunka, drůbeží šunka, ryby min. 1 x týdně (i tučné – rybí tuk, obsahuje důležité látky pro organismus), mléko a mléčné výrobky se konzumují pouze se snížením obsahem tuku (sýry do 30 % tuku v sušině). Z tuků doporučuji pouze kvalitní jednodruhové oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, apod.), rostlinné roztíratelné oleje (např. Flora, Rama), máslo. Doporučuji upřednostňovat celozrnnou mouku a výrobky z ní, rýži neloupanou (natural), pohanku (obsahuje rutin – pozitivně působí na cévy), jáhly, špaldu, proso. Rovněž doporučuji nekonzumovat sladká jídla, moučníky, sladkosti, chipsy, brambůrky, potraviny z provozoven rychlého občerstvení a změnit tak špatný způsob života který nepřeje redukci hmotnosti. Případnou chuť na sladké doporučuji uspokojit čerstvým ovocem, kompoty, pyré, kysely, ovocnými saláty. Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování), bramborová kaše. Vhodné přílohy: pohanka, luštěniny (hrachová kaše, čočka, cizrna, fazole), špalda, jáhly, proso, celozrnné těstoviny, noky z celozrnné mouky, neloupaná rýže. V redukční dietě jsou osvědčeny náhražky masa (sójové maso, šmakoun, tofu, maso Robbi, tempeh). Doporučuji zpestřit jídelníček malým množstvím semínek (např. lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, apod.) a ořechů, ale pouze v malém množství, obsahují hodně tuku. Omáčky se nepodávají. Polévky se podávají pouze nepříliš tučné a jako samostatný pokrm. V redukční dietě se používají všechny kuchyňské úpravy kromě smažení a fritování. Vhodné je omezit solení, kuchyňská sůl (chlorid sodný) obsahuje sodík, ten váže vodu v těle a tím ztěžuje redukci tělesné hmotnosti. Jeho antagonistou (protikladem – má opačné účinky) je draslík. Mezi bohaté zdroje draslíku patří banány a meruňky. Doporučuji všechny nápoje, ve kterých není obsažen cukr. Důležité je nezapomínat na pitný režim (1,5–2 l tekutin denně). Váš pohybový režim je dostatečný, jen je třeba dbát na to, aby byly rovnoměrně zatíženy všechny svaly v těle a došlo tím ke správnému formování postavy. Vhodné u redukce hmotnosti jsou různé druhy aerobiku nebo dynamické tance, např. zumba. Tyto aktivity lze střídat s cvičením na běhacím kole. Doporučuji Vám zkusit 1 x týdně odlehčovací ovocnozeleninový den. Znamená to konzumaci pouze ovoce a zeleniny (syrové, vařené,  vařené v páře, dušené bez použití tuku, ovocné, zeleninové saláty, kompoty bez cukru). Kromě ovoce, zeleniny se používá šťáva z citrusových plodů, nízkokalorická náhradní sladidla (Aspartam, Acesulfam, apod.). Nápoje: stolní vody bez příchuti, minerální vody bez příchuti, hořký čaj. V odlehčovací dny lze konzumovat kromě ovoce a zeleniny též ořechy a semínka (ale pouze malé množství, obsahují tuk) a syrové obilniny, dlouho máčené ve vodě, např. naklíčená čočka, naklíčená pšenice. Odlehčovací dny slouží k detoxikaci organismu a k tomu, aby si organismus nezvykl na snížené množství energie a v důsledku toho nedošlo ke zpomalení metabolismu. Rovněž u změny způsobu života redukčního stravování je důležité zvyknout si na menší porce, aby se žaludek opět smrštil. V případě Vašeho zájmu si lze objednat dietní jídelníček, jehož součástí jsou i recepty. Jídelníčky na redukční dietu mají kód REDUKCE-2, REDUKCE-3, REDUKCE-7 a REDUKCE-8. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 4.11.2012

Mohlo by Vás zajímat: