dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Speciální diety / Dieta s omezením bílkovin – neslaná – (dieta č. S35)

Dieta s omezením bílkovin – neslaná – (dieta č. S35)

27.10.2008 23:11Základem diety je snížit bílkoviny na 35 g za den.

revidováno dne: 15.11.2008

Stravu připravujeme neslanou. Pacient může dosolit dle dávky určenou lékařem. Vylučujeme potraviny, při jejichž přípravě byla použita kuchyňská sůl. Maso nepodáváme, občas zařadíme ryby. Zastíráme neslanou chuť pokrmů vhodnou technologickou úpravou – opékání, zapékání, občas můžeme i smažit. Nepodáváme moučníky, pouze sladká hlavní jídla. Z důvodu doplnění vitamínů C podáváme ovocné šťávy, ovoce a zeleninu.

Indikace


Ledvinová onemocnění

Výběr potravin




Maso


Vhodné je zařadit sladkovodní ryby

Mléko


Nepodáváme jako samostatný nápoj, pouze ředěné. Dále mléko můžeme používat na přípravu pokrmů, ale v polovičním množství.

Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý i ovocný, termix, lakrumáček – můžeme zařadit na snídani
  • Tvaroh, sýry pouze tvarohové – Lučina, Žervé, Fénix. Ostatní druhy sýrů vylučujeme
  • Mléčné výrobky zařazujeme 1-2x týdně.


Vejce


1 ks/týden. V jakékoliv úpravě

Tuky


  • Živočišné – máslo
  • Rostlinné – oleje


Sacharidové potraviny


  • Cukr, med bez omezení
  • Pečivo – v domácím léčení nejlépe neslané, nízkobílkovinné, jinak podáváme normální pečivo,ale bez soli na povrchu
  • Příkrmy – brambory, rýže, nízkobílkovinné těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory, bramborové opečenky, brambory na česneku...
  • Mouka nízkobílkovinná
  • Ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice


Ovoce


Neomezený výběr

Zelenina


Neomezený výběr

Koření


Ne ostré, dráždivé koření, pouze sladká paprika, nové koření, bobkový list, libeček, saturejka – v malém množství

Nedoporučované potraviny


všechny, při jejichž výrobě byla použita kuchyňská sůl, ostré dráždivé koření, zrnková káva, alkohol. Toto nedoporučujeme kvůli ledvinám – ledviny čistí a my je tím zbytečně více zatěžujeme. revidováno dne 15.11.2008
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2017 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: