dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Speciální diety / Dieta tekutá výživná (dieta č. 1/S)

Dieta tekutá výživná (dieta č. 1/S)

15.11.2003 20:59Tekutá dieta má široké použití. Obyčejně se předepisuje jen na kratší čas, ojediněle ji můžeme však podávat i delší dobu.

revidováno dne: 15.11.2008

Nejčastěji se podává v prvních dnech po operaci ústní dutiny i dalších částí trávicího systému, po tonzilektomii, při chorobách ústní dutiny, hltanu a jícnu, při kterých je stížené polykání. Tekutou výživnou dietu podáváme nemocným v případech, kdy mohou přijímat potravu jen v tekuté formě, a kde je třeba docílit zvýšený energetický příjem. Základem diety 1S je tekutá dieta 0 obohacena zvláštními výživnými směsmi, jejichž základem je Sunar,nebo zejména při poruchách vstřebávání tuku je preparát Biosorbin MCT - 100 g obsahuje 19 g bílkovin, 19g tuku, 60 g sacharidů, energetická hodnota je 2 045 kJ. K dalšímu zvýšení energetického obsahu je možno dietu doplňovat glukózou nebo i jinými preparáty v nitrožilní infuzi.

Složení diety


Složení diety může být různé, podle toho, jestli se podává jen krátkou dobu, a nebo jestli je třeba ji podávat delší dobu. Usilujeme o plnou energetickou a biologickou hodnotu. Někdy ji při těžším průběhu choroby musíme přizpůsobit i individuální chuti pacienta.

Příprava stravy


Hlavní zásadou při přípravě stravy je mechanická úprava do tekuté formy. Technologie přípravy pokrmů je chemicky a mechanicky šetřící. Výběr potravin je zůžený nároky na tekutou úpravu stravy a tímto požadavkem je limitovaná i její příprava. Potraviny, které se tepelně zpracovávají, nejprve uvaříme nebo udusíme do měkka a potom při přidání tekutiny- mléka, smetany, žloutků, ovocných šťáv, vývarů z masa a zeleniny, důkladně rozšleháme v mixéru. Do tekuté formy, kromě polévek, omáček, krémů, patří i různé druhy masa. Na přípravu omáček a krémů používáme i ovocné a zeleninové šťávy. Důležitý požadavek na tekutou stravu se klade i na její chuť, pestrost, vzhled a barevné ladění, které může ovlivnit postoj pacienta.

Výběr potravin




Polévky


Polévky se podávají mléčné, krémové, vývary z masa, bujóny, vývary ze zeleniny, krupicové rýžové, bramborové…

Maso


Maso podáváme jen ve formě masové omáčky z hovězího, vepřového nebo telecího masa. Upravujeme ho vařením nebo dušením, rozmixujeme a rozředíme masovým vývarem. Do hotového můžeme přidat syrové máslo.

Mléko


Mléko podáváme polotučné i tučné.

Mléčné výrobky


Z mléčných výrobků vybíráme jogurty bílé, ovocné, ochucené mléka, lakrumáčky, mléčné drinky, mixovaný tvaroh…

Omáčky


Omáčky se podávají jemné, pasírované. Zahušťujeme je nasucho opraženou moukou, zalijeme vývarem z kostí vodou nebo mlékem.Do hotových jídel přidáme máslo nebo olej. Vhodnými omáčkami jsou citrónová, vaječná, rajčatová slabá, masová, smetanová.

Kompoty


Kompoty rozmixované - jablkový meruňkový broskvový. Podáváme i ovocné kaše, ovocný kysel

Krémy a kaše


Vhodné jsou krémy vanilkový tvarohový, banánový, kávový kakaový, pudinky, kaše, řídká krupicová kaše, rýžová , kaše z ovesných vloček.

Nápoje


Bílá káva, čaj s mlékem, ovocné štávy, džusy minerální vody.

Zakázané potraviny


Přílohy nepodávámerevidováno dne 15.11.2008
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: