dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Speciální diety / Dieta s omezením bílkovin, nízkobílkovinná – neslaná – (dieta č. S20)

Dieta s omezením bílkovin – neslaná – (dieta č. S20)

26.10.2008 18:56Základem diety je snížit bílkoviny na 20 g za den.

revidováno dne: 13.12.2008

Stravu připravujeme neslanou. Pacient může dosolit dle dávky určenou lékařem. Vylučujeme potraviny, při jejichž přípravě byla použita kuchyňská sůl. Maso nepodáváme. Zastíráme neslanou chuť pokrmů vhodnou technologickou úpravou – opékání, zapékání, občas můžeme i smažit. Nepodáváme moučníky, pouze sladká hlavní jídla. Z důvodu doplnění vitamínů C podáváme ovocné šťávy, ovoce a zeleninu.

Indikace


Ledvinová onemocnění

Výběr potravin




Maso


Vhodné je zařadit sladkovodní ryby

Mléko


Nepodáváme jako samostatný nápoj, pouze ředěné. Dále mléko můžeme používat na přípravu pokrmů, ale v polovičním množství.

Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý i ovocný, termix, lakrumáček – můžeme zařadit na snídani
  • Tvaroh, sýry pouze tvarohové – Lučina, Žervé, Fénix. Ostatní druhy sýrů vylučujeme
  • Mléčné výrobky zařazujeme 1-2x týdně.


Vejce


1 ks/týden. V jakékoliv úpravě

Tuky


  • Živočišné – máslo
  • Rostlinné – oleje


Sacharidové potraviny


  • Cukr, med bez omezení
  • Pečivo – v domácím léčení nejlépe neslané, nízkobílkovinné, jinak podáváme normální pečivo,ale bez soli na povrchu
  • Příkrmy – brambory, rýže, nízkobílkovinné těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory, bramborové opečenky, brambory na česneku...
  • Mouka nízkobílkovinná
  • Ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice


Ovoce


Neomezený výběr

Zelenina


Neomezený výběr

Koření


Ne ostré, dráždivé koření, pouze sladká paprika, nové koření, bobkový list, libeček, saturejka – v malém množství

Nedoporučované potraviny


všechny, při jejichž výrobě byla použita kuchyňská sůl, ostré dráždivé koření, zrnková káva, alkohol. Toto nedoporučujeme kvůli ledvinám – ledviny čistí a my je tím zbytečně více zatěžujeme. revidováno dne 13.12.2008
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: