dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Speciální diety / Bezlepková dieta (dieta č. BLP)

Bezlepková dieta – správná výživa celiakie

5.10.2003 18:23Celiakie (celiakální sprue, endemická nebo-li netropická sprue, glutenová enteropatie, Herterova choroba) je chronické onemocnění střevní sliznice způsobené toxickým působením lepku. Doživotní bezlepková dieta je tak jedinou možností jak se vyhnout toxicity lepku.

revidováno dne: 20.2.2011

bezlepková dieta
foto: redakce@dietologie.cz


Kdy se může celiakie objevit?


Toto onemocnění se může projevit u dětí od 6. měsíce věku do 10 – 12 let nebo u dospělých mezi 30. až 50. rokem věku.

Jak se celiakie projevuje?


  • U dětí neprospíváním na váze, bolestmi a vzedmutím břicha, mastnými stolicemi, případně průjmy a postupným vývojem podvýživy, častá je chudokrevnost a otoky nohou
  • u dospělých se může projevovat podobně. Často dochází ke špatnému vstřebávání základních živin, minerálů, žlučových kyselin a vitamínů. Dospělý často trpí zlomeninami (při nedostatku vit. D a vápníku), chudokrevností (při nedostatku železa a kyseliny listové), mohou hůře vidět (nedostatek vit. A), bývají více náchylnější k infekcím.


Jak celiakii léčit?


Hlavní zásadou léčby je dodržování dlouhodobé . Je nutné vyloučit ze stravy potraviny, které obsahují . Ten je hlavní součástí zrn obilovin – pšenice, žita, ječmene a ovsa.

Přehled povolených potravin při bezlepkové dietě




Plodiny a výrobky z nich


Vybíráme rýži , a to ve formě rýže Natural, bílé rýže, rýžové burizony bez lepku, rýžové kaše instantní, rýžové mouky, rýžové vločky, rýžové těstoviny bez lepku. Další vhodnou plodinou je kukuřice, a to kukuřičná mouka a krupice, kukuřičná kaše instantní, kukuřice pražená přírodní, kukuřičný chléb a lupínky bez lepku, křehký kukuřičný chléb (Dexi), Maizena (kukuřičný škrob). Můžeme použít brambory v různé úpravě. K přípravě pokrmů se povoluje bramborová škrobová moučka (Solamyl). Zařazujeme i sojové boby a vločky, sojovou krupici a mouku, sojové maso bez lepku (kostky, plátky, drť). Holandské sojové maso, sojový sýr (Tofu), sojové mléko i jogurt, sojové klíčky. Můžeme použít i jáhly, pohanku, quinoa, luštěniny (fazole, čočka, hrách), ořechy a semena.

Ovoce a ovocné výrobky


Je vhodné čerstvé ovoce všeho druhu, ale i kompotované, zmrazené, protlaky, ovocné přesnídávky (bez obilninových přísad), ovoce sušené i kandované dle snášenlivosti.

Zelenina a výrobky ze zeleniny


Zařazujeme syrovou zeleninu všeho druhu, saláty z čerstvé zeleniny, vařenou zeleninu bez zahuštění, zeleninu dušenou, pečenou a pyré zahuštěné bezlepkovou moukou, Maizenou nebo Solamylem. Vhodná je i kvašená, nakládaná, mražená a sterilovaná zelenina s ohledem na snášenlivost.

Maso


Druhy masa nejsou u bezlepkové diety omezeny. Povoleny jsou drůbež, ryby, králík, zvěřina, hovězí, vepřové, telecí, uzené maso, vše připraveno na bezlepkovém základě. Sekaná a mletá masa, paštiky a masité pomazánky jen doma připravované na bezlepkovém základě. Může se zařadit debrecínská a cikánská pečeně, drůbeží a krůtí šunka.

Mléko a mléčné výrobky


Mléko povoleno dle snášenlivosti. Jsou vhodné sýry měkké, tvrdé a tavené, tvarohy, jogurty. Dále pudingy a krémy připravované jen doma.

Vejce


Vejce můžeme připravovat ve formě omelety, palačinek, pomazánek, a to jen na základě.

Tuky


V rámci zdravé výživy dáváme přednost tukům rostlinným (tj. rostlinné oleje, Rama, Perla, Flora…). Živočišné tuky ovšem nejsou zakázány (máslo, smetana, sádlo, slanina), ale doporučujeme minimalizovat jejich konzumaci.

Nápoje


Dáváme přednost přírodním ovocným šťávám a moštům doma lisovaným a čerstvým. Doporučujeme zejména šťávu z mrkve a rajskou šťávu. Samozřejmě můžeme zařadit i bylinné čaje, minerální vody, mléko kravské, kozí a sojové. V malém množství se povoluje čistá zrnková káva.

Přehled nevhodných potravin při bezlepkové dietě




Při bezlepkové dietě jsou zakázány tyto plodiny


  • Pšenice – pšeničné mouky všech druhů, pšeničná krupice a krupky, pšeničné vločky, zrno pšenice
  • Ječmen – ječná mouka, kroupy, krupky, ječné vločky, ječný slad
  • Oves – ovesná mouka, ovesné vločky
  • Žito – žitná mouka, žitné vločky, Melta, zrno žita a žitovce
  • Seiten a Klaso – je vegetariánský bílkovinný pokrm, vyrobený z obilí, který obsahuje mnoho lepku.


Ostatní


Zakázáno je veškeré pečivo a chléb, pokud není vysloveně označené jako bezlepkové. Doma připravujeme pečivo a chléb z bezlepkové mouky. Nevhodná je sušená a instantní káva, kávovina, Malcao, Bikáva, alkohol. Nedoporučujeme ovocné přesnídávky (pokud nejsou označeny jako bezlepkové), hotová zeleninová jídla, zeleninové přesnídávky a pomazánky, kupované majonézové saláty.

Uzeniny


Nevhodné jsou uzeniny (salámy, párky, klobásy), kupované paštiky, játrovky, pomazánky, masové konzervy.

Nepovoluje se nugeta a podobné čokoládové krémy.




Nedoporučujeme


U bezlepkové diety nedoporučujeme běžně kupované těstoviny, pekařské výrobky, příkrmy vyráběné z ječné, pšeničné, žitné, ovesné mouky a vloček. Nastavované kaše a škubánky.revidováno dne 20.2.2011
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: