dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Žaludeční nevolnost bolesti a podráždení břicha

Žaludeční nevolnost bolesti a podráždení břicha

Icona

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Již po několikáté se mi opakují příznaky podráždění žaludku, nevolnosti žaludku a zvracení spolu s velkou bolestí břicha. Byla jsem na ultrazvuku a tam mi bylo řečeno, že mám zánět žaludku a měla bych držet dietu. Jenže jakou to už mi nikdo pořádně neřekne ani v nemocnici. Mohla by jste mi prosím poradit? Děkuji za odpověď!

Bára, Praha
Odpověd

Dobrý den, doporučuji Vám dodržovat dietu šetřící, dietu č. 2 (podle dietního systému). Tato dieta šetří zažívací trakt, zejména žaludek, jak po stránce mechanické (ne tvrdé opečené kůrky masa a jiných pokrmů, ne tvrdé slupky, zrníčka a pod.), po stránce chemické (ne přepálený tuk), tak po stránce termické (ne příliš studené nebo naopak horké nápoje a potraviny). Z jídelníčku byste měla vynechat ostrou, nadýmavou zeleninu (česnek, cibule, pálivá paprika, i normální paprika), zelí, kapustu, květák, hrášek ve větším množství. Dále nadýmavé ovoce – švestky, hrušky. Dále se vylučuje ovoce, které obsahuje příliš mnoho malých zrníček, které by mohli dráždit stěnu v žaludku a tím zhoršovat zánět – jahody, angrešt, maliny, rybíz, odstraňují se pecky i z melounu. Omezujte tučné druhy masa, uzeniny nedoporučuji žádné, max. drůbeží šunku. Dále omezte tučné druhy mléčných výrobků. Sýr používejte tak do cca 40 % t. v. s.. Nejsou vhodné plísňové sýry a sýry příliš slané. Naopak vhodné jsou tvarohové sýry typu Lučina a dále pak mozzarela. Jogurty vybírejte bílé přírodní nebo s označením light, či s nízkým obsahem tuku a s vhodnou příchutí. Ne jogurty např. s ořechy, ovesnými vločkami, čokoládou a pod. Pečivo se u diety šetřící doporučuje bílé bez zrníček, máku, soli na povrchu a pod. Můžete jíst brambory, rýži, těstoviny, tarhoňu. Vhodná technologická úprava pokrmů je vaření, dušení, pečení v troubě pod poklicí nebo v alobalu. Během pečení je vhodné zejména maso často polévat vodou, aby se netvořily nežádoucí kůrky. Tuk se vkládá až do hotového pokrmu. Mouka za zahuštění se nejprve opéká nasucho na pánvi a pak se zředí vodou a povaří v pokrmu nejméně 20 min. Z tohoto výčtu, Vám asi bude připadat, že člověk s touto diagnózou nic nemůže jíst, ale ničeho se nebojte a nemějte obavu. Je zde spousta jídel, poživatin, co se může jíst a dá se i pro dietu šetřící uvařit chutné jídlo. Dle Vašeho zájmu si můžete objednat jídelníčky s kódem TUKY-2, TUKY-3, TUKY-4. Tyto jídelníčky jsou vhodné jak pro dietu s omezením tuků, tak pro dietu šetřící.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 17.2.2012

Mohlo by Vás zajímat: