dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Antiketogenní dieta, diabetes

Antiketogenní dieta, diabetes

Icona

Dotaz

Dobrý den, chci se zeptat na antiketogenní dietu. Kdy se u diabetika doporučuje? Co se smí jíst a co naopak je zakázáno a v jaké míře. Děkuji.

Ingrid, Konopište
Odpověd

Vážená paní, ketóza je nahromadění ketolátek. Ketolátky způsobují ketoacidózu (druh metabolické acidózy = porušení acidobazické rovnováhy ve prospěch kyselin, tj. zvýšená tvorba kyselin v těle nebo jejich snížené vylučování) a její příčinou je dekompenzace diabetu. Antiketogenní dieta je diabetická dieta. Její podstatou je dodržování doporučeného denního množství sacharidů stanovené lékařem. Sacharidy mají být organismu dodávány plynule, aby se zabránilo výkyvům glykemie. To zajistí pravidelná strava 5–6 x denně (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře, 2. večeře (povinná u diabetiků, kteří si aplikují inzulín)). Strava má být vyvážená s dostatkem živin, minerálů i vitamínů. Je třeba vyloučit cukr, med, glukopur, hroznový cukr a nahradit je nekalorickými nebo nízkokalorickými náhradními sladidly, nejlépe přírodními (např. jako sladidla lze používat hodně sladké ovoce, např. hroznové víno, hrušky, švestky, některé rostliny, např. stevii (lze koupit v prodejnách zdravé výživy). Veškeré potraviny obsahující sacharidy (obiloviny, pečivo, chléb, brambory, ovoce, mrkev, zelený hrášek, mraženou kukuřici, mléko, mléčné výrobky) je třeba započítávat do denního příjmu sacharidů. Hlavní část stravy by měly tvořit obiloviny a výrobky z nich (kromě houskových knedlíků, jsou kalorické), luštěniny, brambory. Další část stravy by měly tvořit mléčné výrobky pro diabetiky a mléko s nižším obsahem tuků a libové maso, vejce, ovoce a zelenina. Doporučuji Vám zpestřit svůj jídelníček různými náhradami masa (robi, klaso, seitan, sójové maso, šmakoun), výrobky ze sóji, např. sójové mléko, sójový jogurt, tofu, tempeh, mořskými řasami (např. kelp, hizuki, aj.), mandlemi, různými druhy ořechů a oříšků. Více informací o této dietě najdete na našich webových stránkách. Doporučuji konzumaci potravin s nižším glykemickým indexem.  Glykemický index určuje, jak ovlivňuje druh sacharidů, který se nachází v konkrétní přijaté potravině, vzestup hladiny glukózy v krvi i vzestup hladiny inzulínu v krvi. Důležité je nezapomínat na pitný a pohybový režim (1,5–2 l tekutin denně). Vhodnými nápoji jsou všechny neslazené nápoje nebo slazené náhradními sladidly. Pohybová aktivita má být pravidelná, závisí na zdravotním stavu a fyzické kondici jednotlivce. V případě Vašeho zájmu si lze objednat jídelníček s kódem DIA-2 a DIA-3, který je vhodný pro diabetickou dietu. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 29.1.2012

Mohlo by Vás zajímat: