dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
DietyDiety1x Key1
Antiketogenní dieta, diabetesAntiketogenní dieta, diabetesAccessibility
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu u dospělých
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování


/ Dietní, dietologická poradna / Diety / Antiketogenní dieta, diabetes

Antiketogenní dieta, diabetes


Dotaz

Dobrý den, chci se zeptat na . Kdy se u diabetika doporučuje? Co se smí jíst a co naopak je zakázáno a v jaké míře. Děkuji.

Ingrid, KonopišteOdpověd

Vážená paní, je nahromadění ketolátek. Ketolátky způsobují ketoacidózu (druh metabolické acidózy = porušení acidobazické rovnováhy ve prospěch kyselin, tj. zvýšená tvorba kyselin v těle nebo jejich snížené vylučování) a její příčinou je dekompenzace diabetu. je diabetická dieta. Její podstatou je dodržování doporučeného denního množství sacharidů stanovené lékařem. Sacharidy mají být organismu dodávány plynule, aby se zabránilo výkyvům glykemie. To zajistí pravidelná strava 5–6 x denně (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře, 2. večeře (povinná u diabetiků, kteří si aplikují inzulín)). Strava má být vyvážená s dostatkem živin, minerálů i vitamínů. Je třeba vyloučit cukr, med, glukopur, hroznový cukr a nahradit je nekalorickými nebo nízkokalorickými náhradními sladidly, nejlépe přírodními (např. jako sladidla lze používat hodně sladké ovoce, např. hroznové víno, hrušky, švestky, některé rostliny, např. stevii (lze koupit v prodejnách zdravé výživy). Veškeré potraviny obsahující sacharidy (obiloviny, pečivo, chléb, brambory, ovoce, mrkev, zelený hrášek, mraženou kukuřici, mléko, mléčné výrobky) je třeba započítávat do denního příjmu sacharidů. Hlavní část stravy by měly tvořit obiloviny a výrobky z nich (kromě houskových knedlíků, jsou kalorické), luštěniny, brambory. Další část stravy by měly tvořit mléčné výrobky pro diabetiky a mléko s nižším obsahem tuků a libové maso, vejce, ovoce a zelenina. Doporučuji Vám zpestřit svůj jídelníček různými náhradami masa (robi, klaso, seitan, sójové maso, šmakoun), výrobky ze sóji, např. sójové mléko, sójový jogurt, tofu, tempeh, mořskými řasami (např. kelp, hizuki, aj.), mandlemi, různými druhy ořechů a oříšků. Více informací o této dietě najdete na našich webových stránkách. Doporučuji konzumaci potravin s nižším glykemickým indexem.  Glykemický index určuje, jak ovlivňuje druh sacharidů, který se nachází v konkrétní přijaté potravině, vzestup hladiny glukózy v krvi i vzestup hladiny inzulínu v krvi. Důležité je nezapomínat na pitný a pohybový režim (1,5–2 l tekutin denně). Vhodnými nápoji jsou všechny neslazené nápoje nebo slazené náhradními sladidly. Pohybová aktivita má být pravidelná, závisí na zdravotním stavu a fyzické kondici jednotlivce. V případě Vašeho zájmu si lze objednat jídelníček s kódem DIA-2 a DIA-3, který je vhodný pro diabetickou dietu. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 29.1.2012Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: