dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Dieta po zánětu tlustého střeva

Dieta po zánětu tlustého střeva

Icona

Dotaz

Dobrý den, před týdnem jsem byl po 11-denním pobytu v nemocnici se zánětem tlustého střeva propuštěn a byla mi nařízena šetřící dieta č. 2, dostal jsem materiály, podle kterých bych se měl řídit, protože ale neumím vůbec vařit, moc mi ty instrukce neřeknou, navíc protože žiju sám, nezbývá mi než se stravovat v restauracích. Buďte tak hodní a sdělte mi jestli mohu jíst následující jídla se zánětem tlustého střeva: hovězí nebo vepřový guláš, těstoviny se smetanou a slaninou, ovocný koláč, vepřové ovarové maso, olivy, smažené ryby, bábovku, palačinky, parmezán, colu, kávu presso, plněné těstoviny prodávané v supermarketech. Za informaci předem děkuji a zdravím.

Artur, Praha
Odpověd

Dobrý den, Lékař Vám sdělil, že budete muset dodržovat šetřící dietu, tato dieta má několik pravidel a různých omezení. Doporučuji Vám dodržovat dietu šetřící dlouhodobě, z tohoto důvodu byste se měl začít stravovat jinde než v restauracích. Pokud máte možnost, tak využijte firmy, které vaří a rozváží dietní jídla. Hovězí nebo vepřový guláš byste mohl jíst, ale záleží na tom, jak je upraven. V restauraci nebudou mít připraven guláš šetřící dietní úpravou pro pacienty se zánětem tlustého střeva. Neměl by obsahovat ostré kořené jako pepř, chilli, feferonky..., neměl by obsahovat zeleninu papriku, cibuli, česnek... Dietní guláš by měl vypadat tak, že maso je pouze libové a to hovězí zadní nebo vepřová kýta, neobsahuje uvedenou zeleninu, je zahuštěn moukou opraženou nasucho. Tuk může být použit pouze rostlinný a to až do hotového pokrmu. Může v něm být sůl, paprika mletá sladká (ne ve velké míře), rajský protlak. Těstoviny doporučuji jako přílohu nebo těstovinový salát s rajčaty, sýrem eidamem 30 % t. v s., s mozzarelou. Těstoviny můžete zapékat s dietní kuřecí šunkou a zeleninou (mrkev, celer, petržel, malé množství hrášku, rajský protlak). Těstoviny se smetanou a slaninou jsou u zánětu tlustého střeva nevhodné. U diety se vylučují tučné potraviny - slanina a smetana jsou příli tučné poživatiny. Ovocný koláč, doporučuji ovocnou piškotovou buchtu s meruňkami, broskvemi, jablky. Neměl by obsahovat kynuté těsto, z důvodu nadýmání. Prášek do pečiva používat můžete. Bábovka je vhodná tvarohová, piškotová ne však s ořechy nebo kokosem. Vepřové ovarové maso nedoporučuji. Z vepřového masa používejte vepřovou kýtu, kotletu, panenku. Olivy zakoupíte většinou ve slaném nálevu. U diety šetřící omezte sůl. Olivy jsou však zdravé na cévní systém, doporučuji konzumovat řádně opláchnuté najemno nakrájené. Rybí maso doporučuji, ale technologická úprava by neměla být smažení, ale vhodné je dušené rybí filé, pečený losos, pečený tuňák. Vybírejte sladkovodní i mořské druhy ryb, ale netučné druhy. Např. kapr patří mezi tučnější ryby. U šetřící diety a u zánětu tlustého střeva se nedoporučuje smažení, tudíž palačinky jsou u této diety nevhodné. Sýr parmezán v menším množství jíst můžete, další vhodné sýry jsou Eidam 30 % t. v s., Gouda 30 - 40 %, Madeland, tvarohové sýry Lučina, Žervé, mozzarela, Cottage. Cola a preso jsou nevhodné nápoje. Z kávy zkuste kávu bezkofeinovou rozpustnou, vitakávu, rocoré, caro. Plněné těstoviny prodávané v supermarketech, zřejmě máte na mysli ravioly. Tyto těstoviny bývají buď chlazené nebo sušené a bývají plněné různými náplněmi od masových přes zeleninové až po houbové či sýrové. Podle mého názoru obsahují ravioly spousty umělých barviv, konzervantů, zahušťovatel a také potraviny, které u diety šetřící nejsou doporučované např. houby, mleté maso (neznámý původ). Výběr potravin pro dietu šetřící najdete na našich stránkách. Pokud byste měl zájem, můžete si objednat naše jídelníčky s kódy TUKY-2, TUKY-3, TUKY-4, které jsou pro diety s omezením tuků a zároveň jsou šetřící. S pozdravem

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 20.2.2011

Mohlo by Vás zajímat: