dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Teorie / Nutraceutika

Nutraceutika

23.2.2020 12:58Nutraceutika je složenina slov „nutrition“ a „pharmaceutical“, které odkazují na studii zaměřenou na potraviny nebo jejich složky, které mají jednoznačně příznivý vliv na zdraví. Patří sem funkční potraviny pro zvláštní výživu, potraviny s příznivým působením na fyziologii člověka, zvláštním složením nebo zvláštním výrobním postupem. Cílem nutraceutik je zlepšovat zdravotní stav, preventivně předcházet nemocem.

Autor článku: Redakce @dietologie.cz


revidováno dne: 23.2.2020

Reishi
foto: redakce@dietologie.cz


Kurkuma dlouhá (Curcuma longa)


Patří do skupiny rostlin zázvorovitých, je součástí kari koření. Obsahuje biologicky aktivní látky: . Kurkuminoidy působí protizánětlivě, chemoprotektivně a růstově inhibičně vůči některým liniím nádorových buněk, inhibuje tvorbu cév v nádorech. Další účinky antioxidační, antitrombotické, iminostimulační, antibakteriální, protivirové. Biologická dostupnost kurkuminoidů je ale při orálním podání nízká. Nutno podat v lipofilním prostředí či v kombinaci s piperinem (extrakt z pepře) v poměru 100:1. Marinády na maso „asijského typu“ s kurkumou snižují o 1/3 tvorbu karcinogenních heterocyklických aminů při grilování. Naopak komerční „barbecue omáčky“ jejich tvorbu zvyšují 3 krát. Recept na zlaté mléko: 1 hrnek mléka (nebo rostlinné náhražky mléka), 2 lžičky mleté sušené kurkumy, ½ lžičky skořice, špetka cayennského nebo černého pepře, špetka chilli, 1 lžička másla, 1 lžíce medu. Krátce povařte mléko spolu s kořením a máslem. Mléko přeceďte do sklenice, když částečně zchladne, přidejte med.
Zázvor
foto: redakce@dietologie.cz

Zázvor lékařský (Zingiber officinale)


Patří do skupiny rostlin zázvorovitých. Oddenek obsahuje silice, arylalkany (gingeroly aj). hexahydrokurkumin. Hlavní účinky jsou antitusické, analgetické, protizánětlivé (uplatňují se např. při revmatoidní artritidě) a antimikrobiální. Snižuje pocit nevolnosti a zvracení.

Petržel zahradní (Petroselinum crispum)


Patří do skupiny miříkovitých. Bohatá na flavon . Apigenin působí antioxidačně, imunostimulačně, zvyšuje průtok krve mozkem, předchází onemocnění Parkinsonovy choroby, může bránit rozvoji novotvarů (kolorektární karcinom), snižuje riziko infarktu myokardu a inhibuje tvorbu trombů, stabilizuje metabolismu poškozené kostní tkáně.

Beta-glukany hub a obilovin


Vyskytují se v semenech některých obilovin (oves, ječmen, pšenice), plodnicích hub (hlíva ústřičná, outkovka pestrá, lesklokorka lesklá (reishi) a v kvasinkách (kvasinka pivní). Beta-glukany hub denně v řádech stovek miligramů až několika gramů perorálně mají antibakteriální, antivirové, antiparazitické, antitumorové účinky. 3 gramy beta-glukanu denně má příznivý účinek na snížení hladiny LDL cholesterolu u lidí s hypercholesterolemií a zlepšuje inzulínovou odpověď. Kombinace beta-glukanů, vitaminů C a resveratrolu na zvířecích modelech vykazuje zajímavý efekt: pokles hmotnosti nádorů prsní žlázy a počtu metastáz u jaterních nádorů.

Réva vinná (Vitis vinifera)


Vinná réva patří do skupiny rostlin révovitých. Nejúčinnější složkou je resveratrol. Ten je vytvářen rostlinou v reakci na plísňové infekce, má potenciál tyto infekce inhibovat. Působí antioxidačně, proti vzniku nádorového onemocnění, zabraňuje rozvoji aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob. Obsah resveratrolu je závislý na odrůdě, klimatu a dalších faktorech. Standartně vysoký obsah této látky má odrůda . Také odrůdy pěstované v chladných a vlhkých oblastech (Bordeaux) jsou na resveratrol podstatně bohatší než réva pěstovaná v suchých a teplých regionech. Pozor: na nadměrné pití alkoholu. Vyšší obsah tuku v ženském těle snižuje objem vody a zvyžuje koncentraci alkoholu v krvi. V žaludku ženy se alkohol pomaleji metabolizuje. Pokud žena zkonzumuje více než 20 g alkoholu denně (cca 2 dc vína) a muž více než 40 g alkoholu denně (4 dc vína), zcela potlačí jeho pozitivní účinky.

Čajovník čínský


Čajovník čínský patří do skupiny čajovníkovité. Hlavními účinnými látkami jsou polyfenoly-katechininy, epigallokatechin-galát (EGCG) a epikatechin-gallát (ECG). Nejlepším zdrojem EGCG jsou zelené japonské čaje louhované 8–10 min! Mnohostranná biologická aktivita obsažených látek, které mají protizánětlivé účinky, antimutagenní a protinádorové účinky, snižují oxidační poškození DNA, eliminují účinky UV záření na pokožku (nenahrazjí však UV filtry!). Pomáhí při hubnutí, EGCG snižuje chuť k jídlu, zvašuje energetický výdej a tukový metabolismus. EGCG má potenciál i v ovlivnění Parkinsonovy a . Čajové polyfenoly namomáhají prevenci zubního kazu, zvyšuje kvalitu kostní tkáně. Pozor na předávkování, to způsobuje nespavost, třes, závrať, vyčerpanost.
Rajčata
foto: redakce@dietologie.cz

Rajče jedlé (Solanum lycopersicum)


Rajče jedlé čeleď lilkovité. Obsahuje karotenoid lykopen s . Pravidelná konzumace potravin na bázi rajčat snižuje riziko rakoviny prostaty o 25 %, vhodná je úprava potravin teplem a konzumace s tukem. V rajčatech obsažené beta karoteny a lutein snižují riziko rakoviny prsu, ale pozor, některé studie ukazují, že betakaroten v podobě potravního doplňku žádnou ochranu neposkytuje, případně může u disponovaných osob riziko zvýšit.

Zdroje literatury


  • Richard Beliveau, Denis Gingaras, Jak předcházet rakovině a snižovat její riziko. Vyšehrad 2016.
  • http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/prevence-urazu-otrav-a-nasili/administrace/clankyfile/20120725094641010278.pdf
  • Ondřej Mikeš: Stanovení vybraných zdravotně prospěšných polyfenolických látek v hroznech révy vinné v podmínkách stresových faktorů. Disertační práce. Mendeloa univerzita 2009.
  • Lubomír Opletal: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Nutraceutika, Primární metabolity a látky obsažené ve strukturovaných biologických systémech. Svazek 1. Karolinum 2010.
  • Lubomír Opletal: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Nutraceutika. Sekundární metabolity rostlin. Svazek 3. Karolinum 2016.
  • Kateřina Smetanová: Beta-glukany, Bakalářská práce. Masarykova univerzita 2007.
  • Jan Velíšek: Chemie potravin. OSSIS, 2002.
  • Václav Větvička, Jana Větvičková: Combination of Glucan, Resveratrol and Vitamin C Demonstrates Strong Anti-tumor Potencial. Anticancer Research 32: 81-88 (2012).
  • revidováno dne 23.2.2020
      Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
    Neaktivni
    Přezdívka:
    Dotaz: