dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Dia kompoty, dia sušenky a oplatky

Dia kompoty, dia sušenky a oplatky

Icona

Dotaz

Dobrý večer, prosím o radu. Mám přítele s cukrovkou. Má zaměstnání, které s touto nemocí asi moc nejde dohromady. Podniká v nákladní autodopravě, sám jezdí. Snažím se mu navařit, aby měl aspoň oběd, vždyť se na čerpacích stanicích se to dá ohřát. Chladničku v autě má. Vymyšlíme snídaně, dia svačiny a dia večeře. Sám omezil sůl a snaží se moc nepřekořenit. Jeho lékařka mu poradila ještě snížit váhu. Dává si menší porce a jí častěji, ale váha nechce jít dolů. Pravdou je, že se o toto snažíme teprve necelé dva měsíce a jak jí přes týden, kdy nejsme spolu i když má s sebou minimálně aspoň tři různé druhy jídla z domova navařené nevím. Má rád sladké, prostě rád jí. Teď jí víc ovoce a hlavně zeleniny. Smí dia kompoty, dia sušenky a oplatky aspoň někdy? Asi byl měl mít redukční dietu, kolik smí pečiva k snídani, když mu jeden rohlík (tmavý) nestačí? Děkuji za radu. Snažím se vařit dietně, ale nevím zda nedělám někde chybu. Teď se mu přidali ještě potíže s tlustým střevem, ale už je po operaci a má začít s chemoterapií. Vím, že se mu mohou změnit chutě.

Olga, Choteboř
Odpověd

Vážená paní, je pravděpodobné, že Váš přítel má vysokou energetickou hladinu – jedná se o porušení metabolismu. Znamená to, že se mu po jídle vyloučí vysoké množství inzulínu a dojde k rychlému uložení všech energetických substrátů cirkulujících v krvi, vzniklých před jídlem – tj. vytvořenými játrami a zároveň k extrémnímu ukládání energetických substrátů přijatých potravou (tukových rezerv), k následnému rychlému poklesu inzulínu, což má za následek vyvolání hladu a předání informace pro játra, aby dále tvořila energetické substráty. Je to začarovaný kruh, kdy se nedaří snížit tělesnou hmotnost. Řešením je zvýšení pohybové aktivity, vhodná relaxace, dostatečný pitný režim a výběr potravin dle glykemického indexu (glykemický index ovlivňuje vzestup hladiny krevní glukózy a určuje vzestup inzulínu). Potraviny s nízkým glykemickým indexem (nejvhodnější) jsou maso, jablka, švestky, celozrnný chléb a pečivo, ovesné vločky, žitný chléb, hroznové víno, kukuřičné lupínky. Potraviny se středním glykemickým indexem: bílá rýže, kukuřice, chléb, ananas, vařená řepa, banán, rozinky, brambory na loupačku, mletá krupice, sušenky, máslové sušenky, celozrnné těstoviny. Potraviny s vysokým glykemickým indexem: cukr, glukóza, med, bramborová kaše, chipsy, předvařená bílá rýže, pečené brambory, burizony, corn flakes, vařená mrkev, bílá mouka a výrobky z ní, těstoviny. Čím má potravina nižší glykemický index, tím je vhodnější. Glykemický index lze snížit přidáním tuku nebo něčeho kyselého. Tuky i kyselé potraviny zpomalují průchod stravy trávicím traktem a tím snižují glykemický index. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky. Dia sušenky a dia oplatky doporučuji jednou týdně vzhledem k vysokému obsahu tuku. Dia kompoty doporučujeme občas vzhledem k umělemu sladidlu obsaženém v dia kompotu.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 23.7.2011

Mohlo by Vás zajímat: