transparent

Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Dia kompoty, dia sušenky a oplatky

Dia kompoty, dia sušenky a oplatky

Icona

Dotaz

Dobrý večer, prosím o radu. Mám přítele s cukrovkou. Má zaměstnání, které s touto nemocí asi moc nejde dohromady. Podniká v nákladní autodopravě, sám jezdí. Snažím se mu navařit, aby měl aspoň oběd, vždyť se na čerpacích stanicích se to dá ohřát. Chladničku v autě má. Vymyšlíme snídaně, dia svačiny a dia večeře. Sám omezil sůl a snaží se moc nepřekořenit. Jeho lékařka mu poradila ještě snížit váhu. Dává si menší porce a jí častěji, ale váha nechce jít dolů. Pravdou je, že se o toto snažíme teprve necelé dva měsíce a jak jí přes týden, kdy nejsme spolu i když má s sebou minimálně aspoň tři různé druhy jídla z domova navařené nevím. Má rád sladké, prostě rád jí. Teď jí víc ovoce a hlavně zeleniny. Smí dia kompoty, dia sušenky a oplatky aspoň někdy? Asi byl měl mít redukční dietu, kolik smí pečiva k snídani, když mu jeden rohlík (tmavý) nestačí? Děkuji za radu. Snažím se vařit dietně, ale nevím zda nedělám někde chybu. Teď se mu přidali ještě potíže s tlustým střevem, ale už je po operaci a má začít s chemoterapií. Vím, že se mu mohou změnit chutě.

Olga, Choteboř
Odpověd

Vážená paní, je pravděpodobné, že Váš přítel má vysokou energetickou hladinu – jedná se o porušení metabolismu. Znamená to, že se mu po jídle vyloučí vysoké množství inzulínu a dojde k rychlému uložení všech energetických substrátů cirkulujících v krvi, vzniklých před jídlem – tj. vytvořenými játrami a zároveň k extrémnímu ukládání energetických substrátů přijatých potravou (tukových rezerv), k následnému rychlému poklesu inzulínu, což má za následek vyvolání hladu a předání informace pro játra, aby dále tvořila energetické substráty. Je to začarovaný kruh, kdy se nedaří snížit tělesnou hmotnost. Řešením je zvýšení pohybové aktivity, vhodná relaxace, dostatečný pitný režim a výběr potravin dle glykemického indexu (glykemický index ovlivňuje vzestup hladiny krevní glukózy a určuje vzestup inzulínu). Potraviny s nízkým glykemickým indexem (nejvhodnější) jsou maso, jablka, švestky, celozrnný chléb a pečivo, ovesné vločky, žitný chléb, hroznové víno, kukuřičné lupínky. Potraviny se středním glykemickým indexem: bílá rýže, kukuřice, chléb, ananas, vařená řepa, banán, rozinky, brambory na loupačku, mletá krupice, sušenky, máslové sušenky, celozrnné těstoviny. Potraviny s vysokým glykemickým indexem: cukr, glukóza, med, bramborová kaše, chipsy, předvařená bílá rýže, pečené brambory, burizony, corn flakes, vařená mrkev, bílá mouka a výrobky z ní, těstoviny. Čím má potravina nižší glykemický index, tím je vhodnější. Glykemický index lze snížit přidáním tuku nebo něčeho kyselého. Tuky i kyselé potraviny zpomalují průchod stravy trávicím traktem a tím snižují glykemický index. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky. Dia sušenky a dia oplatky doporučuji jednou týdně vzhledem k vysokému obsahu tuku. Dia kompoty doporučujeme občas vzhledem k umělemu sladidlu obsaženém v dia kompotu.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 23.7.2011

Mohlo by Vás zajímat:

Zařazení článku:
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Předchozí / další články ve stejné kategorii:
předchozíBílá mouka při cukrovce dalšíVitamíny rozpustné v tucích PotravinyPotraviny
Reklama
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa... Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy... Dietologická poradna / Nutriční poradna Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu ~ Bezlepkové potraviny / BLP výrobky Výživový poradce Praha / nutriční poradna
  Prohledat náš web:         

©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk

Neaktivni
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz: