dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní výživa / Výživa dospělých / Výživa v těhotenství

Výživa v těhotenství

29.12.2008 12:11Strava těhotných žen by měla být energeticky a biologicky hodnotná. Je nutné, aby se v jídelníčku vyskytovalo dostatečné množství plnohodnotných bílkovin, tuků a sacharidů.

revidováno dne: 9.1.2010

Výživa v těhotenství

Výživa v těhotenství
foto: redakce@dietologie.cz

Vhodná skladba stravy by měla zajišťovat příjem minerálních látek a vitaminů. Denně zařazujeme do jídelního lístku těhotné ženy pekárenské výrobky, přílohy těstoviny nebo rýži, vhodné jsou také brambory. Důležité je nezapomínat na zeleninu, podáváme 3 porce zeleniny za den, z toho 2 porce by měla tvořit zelenina syrová, která nám dodá nezbytnou kyselinu listovou, důležitou zejména v prvním trimestru těhotenství. Vybíráme všechny druhy ovoce, nejlépe opět v syrovém stavu a nejméně 2 porce za den. Upřednostňujeme mléko a mléčné výrobky, snažíme se vybírat výrobky s polovičním obsahem tuku nebo nízkotučné, předcházíme tím nadbytečnému přibírání na váze v těhotenství. Pokud nesnášíte samotné mléko, tak se doporučuje jíst sýry, zakysané mléčné výrobky, jogurty, a pokrmy připravené z mléka. Nezapomínáme na maso, vejce a luštěniny. Důležité je alespoň dvakrát týdně do jídelního lístku zařadit maso z mořských ryb, pokryjeme tím potřebu stopového prvku jódu. Z tuků vybíráme máslo, rostlinné oleje nejlépe jednodruhové jako olivový, řepkový slunečnicový. Tuky v jídelníčku těhotné ženy jsou nezbytné pro zdravý vývoj mozku a nervové činnosti u vyvíjejícího se plodu. Těhotné ženy často trpí pálením žáhy, proto se snažíme vyhýbat tučným a kořeněným jídlům, sladkostem jako tatranky, oplatky, máslové sušenky, čokoláda atd. Těhotenské ranní a někdy i noční zvracení se vyskytuje u 50-70 % těhotných žen. Nejčastěji se objevuje mezi 4–8 týdnem a může přetrvávat až do 20 týdne těhotenství. V takovém případě se ve stravě doporučuje omezit tučná a kořeněná jídla, výraznou zeleninu jako česnek, cibule, zelí atd. Vhodné je jíst menší porce a převažovat by měly potraviny spíše sacharidového původu, zejména po ránu. Obecně těhotná žena sama na sobě pozná, které potraviny a pachy jí dělají zle a pokud možno se těmto vyvarovat. Nevolnosti, pocitu nadýmání a tlaku v břiše se vyhnete, když budete jíst častěji v malých dávkách a hlavně se nepřejídat. V důsledku snížené peristaltiky tlustého střeva vlivem hormonu progesteronu, ale také vyšším tlakem zvětšující se dělohy na střeva nastává zácpa. V takovém případě je vhodné zařadit do jídelníčku lněné semínka (1 polévková lžíce denně), vlákninu ve formě syrové zeleniny a ovoce, a pít nejméně 2 litry tekutin denně. Někdy může pomoci vypít po ránu na lačno 250 ml vlažné odstáté vody. Nezapomínejte také na to, že při nedostatku tekutin se v těle hromadí škodlivé látky, zpomaluje se látková výměna, tkáně nejsou dostatečně zásobovány kyslíkem. Těhotná žena může být malátnější, špatně se soustředí a může se dostavit pocit točení hlavy. Průběžně během celého dne pijeme 1,5 až 2 litry tekutin. Doporučují se pramenité vody, kojenecké vody, mírně perlivé vody, neslazené ovocné a bylinkové čaje.

revidováno dne 9.1.2010

Redukční jídelníček