dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Zakladní diety / Diabetická dieta (dieta č. 9) / Rámcový jídelní lístek 175 g sacharidu za den (175g)

Diabetes mellitus Rámcový jídelní lístek 175 g sacharidu za den

22.9.2003 15:33Rámcový jídelní lístek pro dietu diabetickou na 175 g sacharidů za den

revidováno dne: 14.11.2008

Energie 6 150 kJ, Bílkoviny 75 g, Tuky 50 g, Sacharidy 175 g

Snídaně (celkem by měla obsahovat 35 g sacharidů)


  • 1/4 l bílé kávy nebo mléka nebo čaj s mlékem
  • 50 g chleba nebo celozrnný rohlík
  • 50 g bílkovinná potravina (nízkotučný sýr do 30 % t. v s., nízkotučný tvaroh, šunka, drůbeží párek, vejce …


Přesnídávka (celkem by měla obsahovat 15 g sacharidů)


  • 100 g ovoce nebo dia kompot nebo 30 g chleba (celozrnné pečivo)


Oběd (celkem by měl obsahovat 40 g)


  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 1/4 vejce (nemusí být však v pokrmu obsaženo)
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
  • 90 g libového masa (hovězí, vepřová kýta, kuřecí, králík...)
  • 100 g brambor = 2 polévkové lžíce
  • nebo (80 g vařených těstovin = 4 polévkové lžíce)
  • nebo (70 g dušené rýže = 3 1/2 polévkové lžíce)
  • nebo (70 g bramborový knedlík = 2 plátků)
  • nebo (60 g houskový knedlík = 2 plátky)
  • nebo (100 g vařených luštěnin = 9 polévkových lžic)
  • nebo (130 g bramborové kaše = 4 polévkové lžíce)
  • nebo (40 g chleba nebo celozrnný rohlík)


Svačina (celkem by měla obsahovat 25 g sacharidů)


  • 2 dl mléka, nebo 50 g bílkovinná potravina (sýr, šunka, tvaroh...)
  • 30 g chleba nebo celozrnný rohlík


Večeře (celkem by měla obsahovat 40 g sacharidů)


  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
  • 90 g libového masa
  • 100g brambor nebo viz.oběd


2 večeře (celkem by měla obsahovat 20 g sacharidů)


  • 150 g ovoce nebo dia kompot nebo 40 g chleba
revidováno dne 14.11.2008
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: