dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Zakladní diety / Dieta s omezením zbytků (hrubé vlákniny - dieta č. 5)

Dieta s omezením zbytků (dieta č. 5)

26.10.2008 17:23Dieta s omezením zbytků (bezezbytková dieta) by měla obsahovat 9500 kJ (energie), 80 g bílkovin, 70 g tuku, 320 g sacharidů, 90 mg vit.C

revidováno dne: 21.8.2010

Je to strava plnohodnotná, lehce stravitelná, nenadýmavá, podáváme 5 x denně, vylučujeme potraviny zanechávající nestravitelné zbytky. Je zde velmi omezený výběr ovoce a zeleniny, je snížen vit. C, který se snažíme dodávat medikamentózně. Omezujeme podávání mléka, mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, je zde však individuální snášenlivost, někdy podáváme i druhou večeři – vyjímečně.

Indikace


Podává se při akutním střevním kataru v období ústupu průjmu, při chronickém střevním kataru, při vleklém zánětu tlustého střeva – v období zhoršení potíží, při chronických průjmových onemocněních.

Technologická příprava


Při vaření se snažíme rozrušovat hrubou vlákninu, potraviny připravujeme doměkka. Používáme vaření, dušení, pečení (bez kurky). Maso a obiloviny před tepelnou úpravou opékáme a opražujeme nasucho, tuk dáváme až do hotových pokrmů. Pokrmy obsahující vlákninu při konečné úpravě lisujeme nebo mixujeme (brambory, zelenina, ovoce, kroupy, ovesné vločky…)

Výběr potravin




Maso


  • Libové - hovězí maso zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, dobře odblaněný králík.
  • Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé...
  • Vnitřnosti – játra drůbeží
  • Uzeniny - libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám


Mléko


  • Nepodáváme jako samostatný pokrm
  • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko


Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý, jogurty s povoleným druhem ovoce, termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý, nízko i plnotučný. Úplně vylučujeme jogurty ovocné s přísadami jako jsou ovesné vločky, ořechy…)
  • Sýry - tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat. Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí.
  • Vhodné jsou tvarohové sýry Lučina, Žervé


Vejce


  • V lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky, max. 1 vejce/den


Tuky


  • Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje.


Sacharidové potraviny


  • Cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice. Kroupy, krupky lisujeme.
  • Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík jemný houskový, noky, případně halušky
  • Pečivo – starší a bílé, housky, rohlíky, veka, piškoty v menším množství, netučná vánočka, mazanec, suchary.


Ovoce


  • Čerstvé pouze banány, případně jemně strouhaná jablka.
  • Ze syrového ovoce dále pouze ovocné šťávy
  • Další ovoce jablka meruňky, broskve pouze ve formě rosolů, kyselů, pyré, kompotů mix


Zelenina


  • Podáváme pouze vařenou, dušenou a lisovanou mrkev. celer a petržel pouze jako vývar
  • Dále je povolen špenát, dýně, jemně krájený hlávkový salát, rajčatová šťáva a rajský protlak


Koření


  • Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě
  • Nedoporučované koření - bujón, maggi, pepř
  • Kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónový džus


Nevhodné potraviny


  • Masa tučná, smažená, nakládaná, konzervy, zvěřina, vnitřnosti, sádlo, škvarky, slanina, veškerá nadýmavá a
  • aromatická zelenina – cibule, česnek, zelí, kapusta, ředkvička.
  • Ovoce – syrové, třešně, višně, ryngle, rybíz, jahody, meloun.
  • Ořechy, kokos, mandle, mák, čerstvé kynuté pečivo, mléko jako samostatný nápoj, dráždivé koření, luštěniny…
revidováno dne 21.8.2010
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: