dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Zakladní diety / Dieta s omezením tuků (dieta č. 4)

Dieta s omezením tuků (dieta č. 4)

27.4.2003 07:44Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu,proto má dieta mírně protisklerotický charakter.

revidováno dne: 12.12.2010

Ordinuje se v odeznívajícím akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater

Výběr potravin




Maso


  • Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík.
  • Ryby - netučné, sladkovodní i mořské (např. filé, treska, kapr, lín, pstruh...)
  • Uzeniny - libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, salám drůbeží


Mléko


  • Nízkotučné egalizované, mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů
  • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko


Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí.Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
  • Sýry - tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí
  • Tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník
  • Vhodné jsou tvarohové sýry


Vejce


  • Bílky neomezeně, žloutky 1 ks na den
  • Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů


Tuky


  • Povolen max. 55 g tuku/den - volného i v potravinách (volný tuk max 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer
  • Čerstvé máslo, náhradní másla - pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora
  • Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový)


Sacharidové potraviny


  • Cukr, med přiměřeně. Mouka, hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky - po úpravě mix, krupice. Kroupy, krupky lisujeme.
  • Příkrmy - brambory,bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní - nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky
  • Pečivo - bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s posýpkou.
  • Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto.


Ovoce


  • Syrové - jablka, meruňky, broskve dobře vyzrálé
  • Tepelně upravené - jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle
  • Ovoce jižní - banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity


Zelenina


  • Mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená i sterilovaná
  • Mrkev, celer, petržel, pastiňák, černý kořen, mladá brukev, mladý květák - malé množství, hrášek - malé množství, dýně, patisony, špenát, fazolka, rajčata,hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně jako dušené zelí.


Koření


  • Pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr.
revidováno dne 12.12.2010
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: