dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)Přezdívka:
Dotaz:

Diety

Dieta při dně, onemocnění dna

13.4.2005 17:05DNA = Chronické metabolické onemocnění, které je charakteristické vyšší hladinou kyseliny močové v séru s kloubními příznaky a často i mimokloubními, pro něž se pak užívá názvu Hyperurikemický syndrom.

revidováno dne: 20.2.2011

Klinické příznaky – akutní dna (dnavý záchvat) prudká bolest nejčastěji v palci u nohy, začíná k ránu, pokožka je teplá, lehce zvýšená teplota, nevolnost. Vyvolávající činitelé – nadměrná zátěž, nadměrné jídlo (alkohol, tučná jídla) prochlazení

Dietní léčebná výživa při dně


Ze stravy úplně vylučujeme potraviny s obsahem 150-800 mg a více purinových látek (vnitřnosti, ledvinky, játra, slanečci, sardinky, tresčí játra, drobné ryby, extraktní látky z masa – masové šťávy, mladá drůbež, uzeniny, mořské ryby, sardelky, hrách, čočka, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoláda, silné kakao, silný ruský čaj, káva, alkoholické nápoje, koření – pepř, paprika, nové koření, tymián, muškátový květ, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor). U omezujeme potraviny se středním množstvím purinových látek 50-150 mg (maso jen vyjímečně, ne mladá masa, tuky, olej, máslo, margaríny, mléko a mléčné výrobky všechny druhy mimo pikantních sýrů, zelena všechna mimo zakázané druhy, ovoce všechny druhy mimo fíků, koření – petrželová nať, majoránka, pažitka, kmín, kopr). Při stabilizaci onemocnění můžeme rozšířit jídelníček o tyto potraviny – malé množství masa, sladkovodní ryby.

Technologická úprava stravy při dně


Technologická úprava kterou doporučujeme používat je vaření, dušení (vývary a šťávy s pokrmů však nelze používat)

Dna jídelníček


Nabízíme jídelníčky při dně s mírným průběhem nemoci dna pod kódy DNA-1 a DNA-2, také v redukční úpravě.revidováno dne 20.2.2011

Nutriční anamnéza – dotazník

Konfigurátor individuálních jídelníčků – jídelníčky na míru

Recepty

Dietní lasagne s mletým masem a bešamelem

kJ: 2698,0
Fazole po mexicku

kJ: 2926.9
Bílkoviny: 27.0 g
Tuky: 20.5 g
Sacharidy: 104.3 g
Dietní hrnkový knedlík

kJ: 2157,6
Houskový knedlík

kJ: 1920.7
Bílkoviny: 15.3 g
Tuky: 5.1 g
Sacharidy: 87.9 g
Dietní sekaná pečeně, brambory

kJ: 2069,4
Smažený řízek, brambory s máslem, rajčatový salát

kJ: 4024,2
Bílkoviny: 34,2 g
Tuky: 57,9 g
Sacharidy: 77,7 g
Zapečená brokolice

kJ: 871,0
Segedín

kJ: 2598.8
Bílkoviny: 35.3 g
Tuky: 48.8 g
Sacharidy: 9.7 g
Vaječina na cibulce

kJ: 1085,8

Hlavní kategorie
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet
Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa...
Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy...
Dietologická poradna / Nutriční poradna
Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ
Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu
Bezlepkové potraviny / BLP výrobky
Výživový poradce Praha / nutriční poradna