dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní systém / Zakladní diety / Dieta racionální (dieta č. 3)

Dieta racionální (dieta č. 3)

26.10.2008 17:24V nemocnicích se pod označením dieta č. 3 podává zpravidla racionální strava. Je vhodná pro pacienty s ortopedickým, plicním, nosním, ušním a dalším onemocněním, při kterém není léčen zažívací trakt nebo léčena metabolická funkce organismu.

revidováno dne: 21.8.2010

Výdej stravy v nemocnici dieta racionální

Výdej stravy v nemocnici dieta racionální
foto: redakce@dietologie.cz

Doporučená energetická a biologická hodnota u diety racionální je 9500 kJ, 80 g bílkovin 70 g tuků a 320 g sacharidů za den. Výběr potravin u této diety je prakticky neomezený, ale opět platí zásada zdravé výživy. Maso je v nemocnicích zařazováno nejméně jedenkrát denně a to takový druh, který je dostupný finančně a kvalita masa by měla odpovídat zdravé, racionální výživě, tedy jsou vybírány méně tučné druhy. Vhodné je zařazování ryb. Masné výrobky jsou zařazovány v nemocnicích do jídelního lístku převážně na snídani nebo večeři a maximálně jednou nebo dvakrát týdně. Vybíráme šunku kuřecí i vepřovou, salám vysočina nebo jiné podobné druhy uzenin včetně drůbežích nebo vepřových párků. Mléko polotučné se zařazuje běžně na přípravu pokrmů a na svačiny se podává mléko, kefírové mléko nebo podmáslí jako samostatný pokrm. Jinak ostatní mléčné výrobky jako tvaroh, jogurt, termix, lakrumáček, sýry tavené, tvrdé a jiné výrobky se u racionální diety zařazují buď na snídani nebo na studenou večeři. Vejce používáme do pokrmů i jako samostatný pokrm. Počet vajec na týden by neměl přesáhnou 2 ks. Sladidla jako cukr a med by se měly v dietě objevovat střídmě. Sacharidové potraviny jako mouka, krupice, kroupy, jáhly, vločky, pohanka, brambory, těstoviny, rýže, knedlíky kynuté i bramborové, noky a jiné potraviny dáváme do jídelního lístku běžně. Pokud je to možné, během jídly u diety racionální konzumujeme jakékoli druhy zeleniny a ovoce nejlépe v syrovém stavu. Můžeme připravovat zeleninové a ovocné saláty a další pokrmy. Zdravý člověk by měl sníst 5 – 6 porcí zeleniny a ovoce za den, přičemž jedna porce je 1 jablko, 1 mrkev, 1 miska zeleninového salátu a tak pod. Tuky používáme nejlépe jednodruhové, vhodný je olivový olej, ale také slunečnicový nebo řepný. Můžeme též zařadit máslo někdy také sádlo. Pokrmy zbytečně nepřekořeňujeme, nepřesolujeme a mírně kyselíme. Doma i v nemocničním stravování bychom měli dbát na zásady zdravé racionální výživy.

revidováno dne 21.8.2010

Redukční jídelníček