dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Jak zhubnout / Bezlepková dieta u mentální anorexie, bulimie a hubnutí

Bezlepková dieta u mentální anorexie, bulimie a hubnutí

Icona

Dotaz

Dobrý den, je mi 20 let, měřím 172 cm, vážím něco kolem 70 kg a jsem alergická na lepek. Před dvěma roky jsem si prošla mentální anorexií, kdy moje nejnižší váha byla 40 kg. Po téměř ročním snažení se mi podařilo přibrat, bohužel ne takovým způsobem, který by byl zdravý. Moje anorexie se přehoupla do mentální bulimie, kterou mám dodnes. Neustále se přejídám a zvracím. Párkrát jsem použila i projímadla. Mám problémy se zažíváním a neustále trpím nadýmáním. Mnohokrát jsem se toho snažila zbavit, ale vydržela jsem normálně jíst maximálně týden a pak to šlo znovu. Nejvíce se přejídám sladkostmi, mimo to se snažím jíst hodně ovoce i zeleniny a za den vypiju kolem 3 litrů vody. Snažím se celkově jíst zdravě. Chtěla bych alespon pár kilo zhubnout, ale nevím jak začít, abych to vydržela a opět se nepřejedla. Dále bych se chtěla zbavit problémů s nadýmáním. Neměli by jste pro mně nějakou radu? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem.

Patricie, Praha
Odpověd

Vážená paní, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu Vám nedoporučuji redukci tělesné hmotnosti. Redukční dieta by jen prohloubila Vaše problémy. Doporučuji Vám běžnou bezlepkovou dietu (po dobu alergie na lepek). Lepek je obsažen v pšenici, ječmeni, žitě a ovsu a výrobcích z nich. Váš jídelníček může být zpestřen bezlepkovými náhradami masa, tj. sójovým masem, šmakounem (šmakoun je vyroben z vaječného bílku, jedná se o lehce stravitelný, nízkotučný výrobek s kvalitními bílkovinami. Chutná jako kuřecí maso a upravuje se stejným způsobem). Sójové maso se prodává ve formě plátků, kostek, drti, upravuje se jako hovězí, vepřové maso. Sójové maso je třeba před přípravou několik hodin namočit do marinády, aby nabylo a získalo chuť. Je třeba pečlivě číst složení výrobku na obalu, na výrobku musí být uvedeno, jaký obsahuje škrob, zahušťovadlo, apod.. Výrobek nesmí obsahovat pšeničný škrob. U bezlepkové diety a celiakie je třeba si všímat složení výrobků, které nejsou označeny jako bezlepkové, lepek může být obsažen i ve výrobcích, kde by ho člověk běžně nehledal. Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří ovoce, zelenina, maso (i rybí), vejce, koření, rýže, kukuřice, sója, jáhly, pohanka, proso, brambory, luštěniny, amarant, svatojánský chléb, ořechová mouka, maniok, sladké brambory, sorgo (africké proso), Maizena (kukuřičný škrob), Solamyl (bramborový škrob). Potraviny bezlepkové po úpravě jsou potraviny, ze kterých byl odstraněn lepek a zbylé množství lepku nepřekračuje 1 mg/100 g výrobku (např. bezlepkový pšeničný škrob). Tyto potraviny jsou graficky označeny přeškrtnutým klasem, slovně označeny „bez lepku“, „gluten-free““gluten-frei“, „gliadin-fri“, „sin gluten“, „sans gluten“, „senza glutine“. výrobci bezlepkových potravin jsou povinni testovat hotové výrobky na přítomnost lepku. V ČR toto testování provádí Mikrobiologický ústav AV ČR a jako konzultant Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Některé potraviny zdravé výživy obsahují lepek, jsou nevhodné pro pacienty s celiakií. Např. rostlinná masa Klaso, Seitan, Robi obsahují pšeničnou bílkovinu, kuskus (těstoviny z tvrdé pšenice, které mají podobu zrníček), bulgur (hrubě mletá nebo drcená zrna naklíčené pšenice), melta (náhražka kávy – je vyrobena ze žita). Některé potraviny zdravé výživy jsou naopak vhodné pro nemocné s celiakií, např. sójové maso a sójové mléko (obojí obsahuje sójové bílkoviny), šmakoun (je vyroben z vaječných bílků), polenta (kukuřičná kaše), karob (mletý svatojánský chléb (plody rohovníku (tmavě hnědé lusky), používá se místo kakaa)), tempeh (sójový sýr), tofu (vyrobeno ze sójového mléka). Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování), bramborová kaše). Vhodné přílohy: pohanka, jáhly, neloupaná rýže, brambory, výrobky z bezlepkové mouky, např. bezlepkové těstoviny. Typy a rady pro bezlepkovou kuchyni: Bezlepková mouka (nahrazuje pšeničnou mouku), více saje vodu, je třeba ji přidat o 1/10 méně než pšeničnou mouku nebo dát více vody. Pro nadlehčení těsta se přidává více prášku do pečiva, např. 1 prášek do pečiva místo ½ prášku. Prášek do pečiva je vhodný pouze Dr.Oetker. Výrobek z bezlepkové mouky se více drobí a je křehčí, protože bezlepková mouka drží těsto méně při sobě. Obvykle se tento problém řeší přidáním vejce nebo se dává méně oleje, ořechů, medu, jogurtu, apod.. Není dobré kupovat kukuřičnou mouku ve velkém množství, je tučná, rychle žlukne a hořkne. Doporučuje se uchovávat větší množství v chladničce. Těstoviny se nahrazují bezlepkovými těstovinami. Nedoporučuje se vysypávat plech sójovou moukou, při pečení se připaluje a je hořká. K zahuštění se používá místo pšeničné mouky buď bezlepková mouka nebo Maizena (kukuřičný škrob) nebo Solamyl (bramborový škrob). Bezlepkové pečivo se rychleji kazí, je nutné ho skladovat v lednici. Krupice se nahrazuje kukuřičnou nebo pohankovou krupicí. Bezlepkové výrobky lze koupit ve speciálních obchodech, ale též v hypermarketech Globus, Tesco, Hypernova. Kvůli nadýmání je vhodné mixovat obiloviny, aby se narušila jejich struktura a nebyly nadýmavé, vynechat luštěniny a nadýmavé ovoce (např. hrušky) a nadýmavou zeleninu, např. hlávkové zelí, okurky, česnek, cibuli (místo cibule použít pórek – je méně nadýmavý), květák, kapustu. Proti nadýmání je výborný fenyklový čaj a heřmánkový čaj (heřmánkový čaj též zklidní střeva). Nejprve je třeba si zvyknout na běžné porce, tj. běžnou velikost a intervaly. Doporučuji rozdělit jídlo do pěti menších denních porcí (snídaně, dopolední dietní svačina, dietní oběd, odpolední svačina, dietní večeře), je to prevence proti přejídání. Další prevencí proti přejídání je vypít před jídlem sklenici vody, jíst pomalu, řádně kousat a žvýkat, hojná konzumace zeleniny. Při pocitu hladu je dobré se ptát, jestli máte skutečný hlad (projeví se nepříjemným stažením v oblasti žaludku, kručením v břiše) nebo jestli jste málo pila (nedostatek vhodných tekutin, tj. tekutin, které zavodňují tělo) nebo jestli máte nedostatek nějakého vitamínu nebo minerálu nebo jestli hladoví Vaše duše (např. po uznání). Tělo reaguje na jakýkoli nedostatek hladem, např. na nedostatek tekutin, nějaké důležité látky pro tělo, když povolí stres, na nedostatek spokojenosti v pracovním nebo osobním životě, apod.. Z tohoto důvodu Vám doporučuji vést si několik dní, cca 1–3 týdny deník o Vašich jídelních, pitných a pohybových návycích. Doporučuji psát tyto kolonky: den a datum, čas, druh jídla + jeho množství, příležitost, pocit, při kterém jste jedla, jaké tekutiny a jejich množství (některé tekutiny jsou kalorické, ty je dobré omezit), pohyb (druh a délka pohybu) a také jestli jste zvracela nebo ne, nebo užívala projímadlo nebo ne. Tento deník je pro Vás, umožňuje Vám poznat Vaše kritické situace, tj. situace, kdy se přejíte. Je třeba znát příčinu Vašeho přejídání a tu je třeba odstranit. Je třeba též nezapomínat na dostatek vhodných tekutin a pohybu. Dokud se Vašeho zlozvyku, kterým je přejídání zcela nezbavíte, je nutné nekontrolovat svoji tělesnou hmotnost, vůbec se jí nezabývat. Pro Vaše zdraví je nutné se nejprve zcela zbavit zlozvyku, tj. přejídání a zvracení. Nebudete-li se přejídat a následně zvracet, při běžné bezlepkové stravě s dostatkem vhodných tekutin a pohybu nebudete přibírat na váze. Zvracením ani hladovkou nelze trvale zhubnout, při zvracení už dojde k částečnému vstřebání živin z přijaté potravy, a při hladovce nebo přísné dietě dojde k jo–jo efektu a pracně shozená kila opět naberete. Vhodné je cvičení na formování postavy, ale je třeba to nepřehánět, cvičení Vás nemá vyčerpávat, má Vám být příjemné a má Vám dělat radost, tak že budete cvičit s chutí, protože Vás to bude bavit, ne proto, že budete sledovat, jestli máte užší obvod pasu nebo stehen, apod.. Doporučuji Vám přečíst si na našich webových stránkách informace o zdravé výživě i o bezlepkové stravě, naleznete tam též recepty pro Vaši inspiraci. Může se stát, že Vás přepadne záchvat přejídání a Vy se přejíte, ale v tomto případě je třeba nezvracet a nedělat si výčitky ani nedržet následující dny hladovku nebo přísnou redukční dietu za účelem shození nabraných kil. Budete-li zvracet, je třeba si nedělat výčitky, ty vedou jen ke zhoršení Vašeho problému. Doporučuji čistit si zuby měkkým kartáčkem a po zvracení si řádně vypláchnout ústa vodou. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 22.2.2013

Mohlo by Vás zajímat: