dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Jak zhubnoutJak zhubnout1x Key1
Bezlepková dieta u mentální anorexie, bulimie a hubnutíBezlepková dieta u mentální anorexie, bulimie a hubnutíAccessibility
Jak zhubnout
Kdy naposledy by se mělo jíst
Nebezpečné diety a zdraví škodlivé hubnutí
Dieta modelek je vhodná k pročištění těla, ne na hubnutí
Šestidenní dieta nevede ke změně stravovacích návyků
U rýžové diety hrozí jistý jo–jo efekt
Držení Dukanovy diety je vyčerpávající a svazující
Tukožroutská dieta zpomaluje metabolismu těla
Mléčná dieta vede k nesnesitelnému hladu a zpomalení metabolismu
Dlouhodobá Margitova dieta zvyšuje riziko zdravotních komplikací
Dělená strava není dieta, ale životní styl
Při 90ti denní rozlišovací dietě je hlad díky nevhodné skladbě potravin
U osmihodinové diety nejenže nezhubnete, ale dokonce přiberete!
Citronová dieta je jednostranná dieta, nic se nemá přehánět ani citróny :-)
Mrkvová dieta vede k poškození zdraví a jo–jo efektu!
Cviky při maďarské dietě, využití glykemického indexu
Celozrnná dieta vede k nadbytečnému příjmu energie
Striktní časy jídel u revoluční diety Venice A. Fultona jsou stresující
Proč hubnout jen 5 týdnů u pětifaktorové diety? Pět faktorů jo-jo efektu.
Co si dám k jídlu na firemní akci když mám pytlíkovou dietu?
Dieta baletek ubírá fyzickou a psychickou kondici a vede k anorexii
Jablečná dieta způsobuje kyselou stravu a pálení žáhy
Americká dieta je jednou z drastických redukčních diet
Salátová dieta je jednorázová a vede k jo-jo efektu
Paleolitická strava není dieta ale životní styl dle stylu pravěkého člověka
Jednostranná rajčatová dieta vede k jo-jo efektu
Jednorázová grapefruitová dieta vede k jo-jo efektu a pálení žáhy
Žlučníkový záchvat při vajíčkové dietě způsoben nadměrnou produkci žluči
Dieta fen šuej není redukční dieta ale filozofický směr způsobu života
Dieta 309 neodstraňuje příčinu zvýšené hmotnosti vede k jo-jo efektu
Zdravotní problémy z nedostatku živin u diety podle Jennifer Aniston
Při newyorské dietě bývá hlad, což vede ke zpomalení metabolismu.
Dieta Angeliny Jolie zpomaluje metabolismus kvůli hladu
Krátkodobá intervalová dieta vede k jo-jo efektu a zpomalení metabolismu
Breussova dieta není dieta na hubnutí, ale očistná kůra
Plážová dieta ochuzuje jídelníček – zakazuje potraviny s vysokým glykemickým indexem
Bramborová dieta nezaručuje pestrou stravu, hrozí hlad a jo-jo efekt
Jednostranná dieta Victorie Principal je hladovka – zpomalí se metabolismus
Cambrige diet má velmi nízky příjem energie cca 3000 kJ hrozí tak jo-jo efekt
Po krátkodobé banánové dietě je jistý jo-jo efekt a nechuť na banány
Při jednostranné jogurtové dietě určitě nezhubnete
Jednorázová proteinová dieta má nadbytek bílkovin a nedostatek sacharidů
Limonádová dieta je hladovka vede k bolesti hlavy, únavě a vyčerpaní
Bodová dieta nebere do úvahy skladbu stravy jen počítání bodů
Nízkosacharidová Atkinsonova dieta může způsobovat zácpu kvůli skladbě potravin
Obezitologické centrum
Cizrna na oběd při hubnutí, energetická hodnota
Kolik denně příjímat bílkovin tuku sacharidů kJ
Kolik kalorií příjímat za den
Kolik sacharidů za den při posilování
Potravinové doplňky
Kniha čtyřhodinové tělo – Timothy Ferriss
Jak udržet váhu a jíst zdravě
Čocka, fazole při redukci váhy
Pobyt, tábor, lázně pro redukci váhy
Dieta při denním a nočním směnném provozu
Zadržování vody v těle
Nízkosacharidová dieta
Speciální sacharidová dieta (SCD)
Metoda VacuPress
Neplnohodnotá a nevyvážená 90 ti denní rozlišovací dieta
Strava na zpevnění svalů
Hormonální antikoncepce Mirena, nadváha, redukční dieta
Re: Hormonální antikoncepce Mirena, nadváha, posilovací stroje
Hormonální léčba při dietě
Obezita a slinivka
Obezita u dětí
Bazální metabolismus
Vliv správného výběru svačiny na metabolismus
B12-milgamma a bazální metabolismus
Hladovění není dieta pro zdraví
Jak začít jíst po přísné dietě aby nedošlo na jo–jo efekt
Jo-jo efekt 1
Jo-jo efekt 2
Tvarování postavy
Vyvážená strava
Hýždě a bříško
Optimální váha
Diabetologická a obezitologická ambulance
Záchvatovité přejídání
Obézní dítě
Nepravidelná strava a nadváha
Velká nadváha BMI=38
Snížená funkce štítné žlázy, dietní režim
Dieta u hypofunkce štítné žlázy
Štítná žláza a nadváha
Anémie vitamínu B12 a nadváha
Artróza při nadváze, obezitě
Mám nadváhu, jak správně hubnout?
Redukce váhy je změna způsobu života
Dlouhodobá nadváha
Jak zhubnout přes břicho, cviky na břicho
Jak zhubnout – redukce hmotnosti
Jak zhubnout 5 kg
Jak zhubnout při antikoncepci
Jak zhubnout stehna, cviky na stehna
Jak zhubnout 14 kg a být štíhla
Jak zhubnout, špatná životospráva
Jak zhubnout do plavek, hubnutí do plavek
Jak zhubnout břicho, ploché břicho
Jak zhubnout boky a pas
Problém s váhou, tlustá stehna a polštářky na bokách pasu
Zhubněte jednou provždy – Antonie Mačingová
Zhubnout kila
Dietní plán jak zhubnout do léta
Hubnutí po těhotenství
Prášky na hubnutí, léky na hubnutí
Hubnutí po porodu
Hubnutí při kojení
Dieta při kojení, jídelníček při kojení
Cvičení při kojení, cviky při kojení
Dieta při kojení s dostatkem živin
Antikoncepce a nadváha
Hubnutí s antikoncepcí
Vedlejší účinky při antikoncepci Lindynette 20 – zadržování vody v těle
Hubnutí dieta, dieta na hubnutí
Bezlepková dieta u mentální anorexie, bulimie a hubnutí
Jídelníček po léčbě anorexie
Závislost na sladkém při hubnutí
Dieta po porodu, hubnutí po porodu
Dieta na hubnutí, zdravé hubnutí
Diety na hubnutí
Dietní jídla, dietní jídelníček, dietní recepty
Dietní recepty na hubnutí
Nechutenství k jídlu, možné příčiny a následky
Dietní oběd, dietní večeře
Rychlé hubnutí, jak rychle zhubnout
Správný jídelníček u diety
Dietní jídelníček, zdravý jídelníček
Dietní potraviny, dietní pokrmy
Jídelníček na hubnutí, zdravé hubnutí
Dietní jídelníček na hubnutí
Dietní úprava jídelníčku
Hubnutí jídelníček a metabolismus
Tukožroutská dieta, tukožroutská polévka
Redukční dieta a intolerance laktózy
Drastická dieta
Mléčná dieta, mléčný nesmysl
Mléčná jednodenní dieta
Přísná dieta a jojo efekt
Rychlá dieta je nesmysl
Cviky na celulitidu cvičte každý den
Celulitida jak na ni s dietou


/ Dietní, dietologická poradna / Jak zhubnout / Bezlepková dieta u mentální anorexie, bulimie a hubnutí

Bezlepková dieta u mentální anorexie, bulimie a hubnutí


Dotaz

Dobrý den, je mi 20 let, měřím 172 cm, vážím něco kolem 70 kg a jsem alergická na lepek. Před dvěma roky jsem si prošla , kdy moje nejnižší váha byla 40 kg. Po téměř ročním snažení se mi podařilo přibrat, bohužel ne takovým způsobem, který by byl zdravý. Moje se přehoupla do , kterou mám dodnes. Neustále se přejídám a zvracím. Párkrát jsem použila i projímadla. Mám problémy se zažíváním a neustále trpím nadýmáním. Mnohokrát jsem se toho snažila zbavit, ale vydržela jsem normálně jíst maximálně týden a pak to šlo znovu. Nejvíce se přejídám sladkostmi, mimo to se snažím jíst hodně ovoce i zeleniny a za den vypiju kolem 3 litrů vody. Snažím se celkově jíst zdravě. Chtěla bych alespon pár kilo zhubnout, ale nevím jak začít, abych to vydržela a opět se nepřejedla. Dále bych se chtěla zbavit problémů s nadýmáním. Neměli by jste pro mně nějakou radu? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem.

Patricie, PrahaOdpověd

Vážená paní, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu Vám nedoporučuji redukci tělesné hmotnosti. Redukční dieta by jen prohloubila Vaše problémy. Doporučuji Vám běžnou bezlepkovou dietu (po dobu alergie na lepek). Lepek je obsažen v pšenici, ječmeni, žitě a ovsu a výrobcích z nich. Váš jídelníček může být zpestřen bezlepkovými náhradami masa, tj. sójovým masem, šmakounem (šmakoun je vyroben z vaječného bílku, jedná se o lehce stravitelný, nízkotučný výrobek s kvalitními bílkovinami. Chutná jako kuřecí maso a upravuje se stejným způsobem). Sójové maso se prodává ve formě plátků, kostek, drti, upravuje se jako hovězí, vepřové maso. Sójové maso je třeba před přípravou několik hodin namočit do marinády, aby nabylo a získalo chuť. Je třeba pečlivě číst složení výrobku na obalu, na výrobku musí být uvedeno, jaký obsahuje škrob, zahušťovadlo, apod.. Výrobek nesmí obsahovat pšeničný škrob. U bezlepkové diety a celiakie je třeba si všímat složení výrobků, které nejsou označeny jako bezlepkové, lepek může být obsažen i ve výrobcích, kde by ho člověk běžně nehledal. Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří ovoce, zelenina, maso (i rybí), vejce, koření, rýže, kukuřice, sója, jáhly, pohanka, proso, brambory, luštěniny, amarant, svatojánský chléb, ořechová mouka, maniok, sladké brambory, sorgo (africké proso), Maizena (kukuřičný škrob), Solamyl (bramborový škrob). po úpravě jsou potraviny, ze kterých byl odstraněn lepek a zbylé množství lepku nepřekračuje 1 mg/100 g výrobku (např. bezlepkový pšeničný škrob). Tyto potraviny jsou graficky označeny přeškrtnutým klasem, slovně označeny „bez lepku“, „gluten-free““gluten-frei“, „gliadin-fri“, „sin gluten“, „sans gluten“, „senza glutine“. výrobci bezlepkových potravin jsou povinni testovat hotové výrobky na přítomnost lepku. V ČR toto testování provádí Mikrobiologický ústav AV ČR a jako konzultant Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Některé potraviny zdravé výživy obsahují lepek, jsou nevhodné pro pacienty s celiakií. Např. rostlinná masa Klaso, Seitan, Robi obsahují pšeničnou bílkovinu, kuskus (těstoviny z tvrdé pšenice, které mají podobu zrníček), bulgur (hrubě mletá nebo drcená zrna naklíčené pšenice), melta (náhražka kávy – je vyrobena ze žita). Některé potraviny zdravé výživy jsou naopak vhodné pro nemocné s celiakií, např. sójové maso a sójové mléko (obojí obsahuje sójové bílkoviny), šmakoun (je vyroben z vaječných bílků), polenta (kukuřičná kaše), karob (mletý svatojánský chléb (plody rohovníku (tmavě hnědé lusky), používá se místo kakaa)), tempeh (sójový sýr), tofu (vyrobeno ze sójového mléka). Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování), bramborová kaše). Vhodné přílohy: pohanka, jáhly, neloupaná rýže, brambory, výrobky z bezlepkové mouky, např. bezlepkové těstoviny. Typy a rady pro bezlepkovou kuchyni: Bezlepková mouka (nahrazuje pšeničnou mouku), více saje vodu, je třeba ji přidat o 1/10 méně než pšeničnou mouku nebo dát více vody. Pro nadlehčení těsta se přidává více prášku do pečiva, např. 1 prášek do pečiva místo ½ prášku. Prášek do pečiva je vhodný pouze Dr.Oetker. Výrobek z se více drobí a je křehčí, protože drží těsto méně při sobě. Obvykle se tento problém řeší přidáním vejce nebo se dává méně oleje, ořechů, medu, jogurtu, apod.. Není dobré kupovat kukuřičnou mouku ve velkém množství, je tučná, rychle žlukne a hořkne. Doporučuje se uchovávat větší množství v chladničce. Těstoviny se nahrazují . Nedoporučuje se vysypávat plech sójovou moukou, při pečení se připaluje a je hořká. K zahuštění se používá místo pšeničné mouky buď bezlepková mouka nebo Maizena (kukuřičný škrob) nebo Solamyl (bramborový škrob). se rychleji kazí, je nutné ho skladovat v lednici. Krupice se nahrazuje kukuřičnou nebo pohankovou krupicí. lze koupit ve speciálních obchodech, ale též v hypermarketech Globus, Tesco, Hypernova. Kvůli nadýmání je vhodné mixovat obiloviny, aby se narušila jejich struktura a nebyly nadýmavé, vynechat luštěniny a nadýmavé ovoce (např. hrušky) a nadýmavou zeleninu, např. hlávkové zelí, okurky, česnek, cibuli (místo cibule použít pórek – je méně nadýmavý), květák, kapustu. Proti nadýmání je výborný fenyklový čaj a heřmánkový čaj (heřmánkový čaj též zklidní střeva). Nejprve je třeba si zvyknout na běžné porce, tj. běžnou velikost a intervaly. Doporučuji rozdělit jídlo do pěti menších denních porcí (snídaně, dopolední dietní svačina, dietní oběd, odpolední svačina, dietní večeře), je to prevence proti přejídání. Další prevencí proti přejídání je vypít před jídlem sklenici vody, jíst pomalu, řádně kousat a žvýkat, hojná konzumace zeleniny. Při pocitu hladu je dobré se ptát, jestli máte skutečný hlad (projeví se nepříjemným stažením v oblasti žaludku, kručením v břiše) nebo jestli jste málo pila (nedostatek vhodných tekutin, tj. tekutin, které zavodňují tělo) nebo jestli máte nedostatek nějakého vitamínu nebo minerálu nebo jestli hladoví Vaše duše (např. po uznání). Tělo reaguje na jakýkoli nedostatek hladem, např. na nedostatek tekutin, nějaké důležité látky pro tělo, když povolí stres, na nedostatek spokojenosti v pracovním nebo osobním životě, apod.. Z tohoto důvodu Vám doporučuji vést si několik dní, cca 1–3 týdny deník o Vašich jídelních, pitných a pohybových návycích. Doporučuji psát tyto kolonky: den a datum, čas, druh jídla + jeho množství, příležitost, pocit, při kterém jste jedla, jaké tekutiny a jejich množství (některé tekutiny jsou kalorické, ty je dobré omezit), pohyb (druh a délka pohybu) a také jestli jste zvracela nebo ne, nebo užívala projímadlo nebo ne. Tento deník je pro Vás, umožňuje Vám poznat Vaše kritické situace, tj. situace, kdy se přejíte. Je třeba znát příčinu Vašeho přejídání a tu je třeba odstranit. Je třeba též nezapomínat na dostatek vhodných tekutin a pohybu. Dokud se Vašeho zlozvyku, kterým je přejídání zcela nezbavíte, je nutné nekontrolovat svoji tělesnou hmotnost, vůbec se jí nezabývat. Pro Vaše zdraví je nutné se nejprve zcela zbavit zlozvyku, tj. . Nebudete-li se přejídat a následně zvracet, při běžné bezlepkové stravě s dostatkem vhodných tekutin a pohybu nebudete přibírat na váze. Zvracením ani hladovkou nelze trvale zhubnout, při zvracení už dojde k částečnému vstřebání živin z přijaté potravy, a při hladovce nebo přísné dietě dojde k jo–jo efektu a pracně shozená kila opět naberete. Vhodné je cvičení na formování postavy, ale je třeba to nepřehánět, cvičení Vás nemá vyčerpávat, má Vám být příjemné a má Vám dělat radost, tak že budete cvičit s chutí, protože Vás to bude bavit, ne proto, že budete sledovat, jestli máte užší obvod pasu nebo stehen, apod.. Doporučuji Vám přečíst si na našich webových stránkách informace o zdravé výživě i o , naleznete tam též recepty pro Vaši inspiraci. Může se stát, že Vás přepadne záchvat přejídání a Vy se přejíte, ale v tomto případě je třeba nezvracet a nedělat si výčitky ani nedržet následující dny hladovku nebo přísnou redukční dietu za účelem shození nabraných kil. Budete-li zvracet, je třeba si nedělat výčitky, ty vedou jen ke zhoršení Vašeho problému. Doporučuji čistit si zuby měkkým kartáčkem a po zvracení si řádně vypláchnout ústa vodou. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 22.2.2013Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: