dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní výživa / Semináře / Výživa u civilizačních onemocnění – Prašád 4.1.2012

Výživa u civilizačních onemocnění

8.1.2012 15:50V restautraci pro zdraví – Prašád proběhla dne 4.1.2012 přednáška na téma výživa u civilizačních onemocnění.

Autor článku: Hana Stavělová, nutriční terapeutka


revidováno dne: 8.1.2012

výživa u civilizačních onemocnění

výživa u civilizačních onemocnění
foto: redakce@dietologie.cz

Přednášející byla nutriční terapeutkaVeronika Martincová. Mezi civilizační nemoci patří, mimo jiné, diabetes mellitus, obezita, hypertenze, hypercholesterolémie. Na přednášce byly uvedeny hlavní zásady stravy. Civilizační nemoci jsou skupina onemocnění, která je spojena s životním stylem, špatnou životosprávou, nepraviedlnou stravou, nedostatečnou fyzickou zátěží. U některých lidí jsou civilizační nemoci spojené s nadbytkem alkoholu nebo nadměrným kouřením.

Diabetes mellitus – diabetická dieta


Diabetická dieta patří mezi základní opatření při léčbě cukrovky. Výživová doporučení by se měly prakticky shodovat s doporučeními při racionální stravě. Martincová uvedla hlavní zásady při diabetické dietě, které jsou pravidelnost v jídle, vyloučení jednoduchých sacharidů (cukry, sladkosti, cukrovinky, bonbóny...), dodržovat doporučené denní dávky složitých sacharidů (pečivo, přílohy, luštěniny...), dostatečná fyzická zátěž, nezapomínat na pitný režim a omezovat ve stravě tuky a tučné pokrmy. Pro přehlednost byl probrán vzorový jídelníček u pacientů s cukrovkou.

Obezita – redukční dieta


Na přednášce bylo uvedeno, že s obezitou jsou spojeny další zdravotní komplikace, diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocnění, hypercholesterolémievysoká hladina cholesterolu v krvi. Obezita je rizikovější u tzv. androidního typu – jablkovitý typ postavy. Tuk se hromadí v oblasti břicha a na hrudníku. Příčin obezity je několik, ale hlavní příčinou je zvýšený příjem energie potravou a snížená fyzická aktivita. Nepravielné nebo nárazové stravování, přejídání se, příjem jídla ve večerních hodinách, deprese, stres (nedostatek harmonie v rodině, nemožnost seberealizace...). Při redukci váhy je jíst ideálně 5x denně v malých porcích. Kontrolovat ve stravě sacharidové potraviny (pečivo a přílohy jíst v polovičním množství než jsme zvyklí). Zajistit si přes den dostatek pohybu, zejména běžný pohyb na který jsme zvyklý (chůze, chůze do schodů). Do jídelníčku můžeme zařadit dostatek vlákniny (např. psylium – semena Jitrocele indického, nenávyková látka) – v trávicím traktu nabobtná, vznikne gel, cítíme se sytější. Pro přehlednost byl probrán jídelníček u pacientů s obezitou.

Hypertenze


Hypertenze je zvýšení krevního tlaku v arteriálních tepnách. O vysokém krevním tlaku se hovoří, pokud hodnoty steupnou nad 140/90 torr. Vysoký krevní tlak je nebezpečný pro naše zdraví a vždy by měl být léčen. Dietní opatření u pacientů s vysokým krevním tlakem by mělo být – méně solit, zvýšit ve stravě poživatiny s vyšším obsahem draslíku (brambory, meruňky). Mít dostatek pohybové aktivity přes den, nestresovat se a doporučena je dieta neslaná šetřící (dieta č. 10).

Hypercholesterolémie


Nemoc hypercholesterolémie znamená vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Je častou příčinou kardiovaskulárních onemocnění. Příčin může být několik, ale hlavní příčiny jsou – špatná skladba jídelníčku, velké množství nasycených tuků, psychická zátěž, dědičnost, kouření. Přednášející dále uvedla hlavní zásady u hypercholesterolémie, jsou to – nepřejídat se, omezit příjem potravy s vyšším obsahem cholesterolu (žloutky, tučná masa, uzeniny). U tohoto nemocnění je doporučeno užívat dietu s omezením tuků (dieta č. 4) / cholesterolová dieta.

Diskuze


Po skončení přednášky proběhla dlouhá diskuze. Někteří účastníci se ptali také na další druhy diet, např. bezlepková dieta a vhodné potraviny u bezlepkové diety, kde se dají případně sehnat speciální poživatiny u této diety. Dále se hodně diskutovalo o vegetariánském způsobu stravování, vegetariánská strava u dětí a o stravování při někerých alergiích, např. intoleranci laktózy.

Výsledky panelové diskuse


Laická veřejnost i odborníci z oboru výživa se shodli na tom, že všechno by se mělo jíst s mírou, určit si zlatou střední cestu a té se džet. Tedy, pokud je to možné (ze zdravotních důvodů), jíst všechno v malých porcích, jíst častěji, maso nemusíme jíst každý den, ale pokud nám chutná, úplně dostačuje, když si jej dáme každý druhý den, nebo jen 2–3 x týdně. Mít dostatek ovoce a zeleniny, tím doplníme vlákninu, minerály a vitamíny. Mít pravidelný pitný režim a pohybový režim.

Další plánované přednášky, které se uskuteční v restauraci Prašád (23. budova areálu Svit) ve Zlíně vždy od 18.00 hodin.


  • 01.02.2012 Ing. Petra Stuchlíková – Celostní přístup ke zdraví
  • 07.03.2012 Josef Košař – Co jíš, mělo by tě také léčit
  • 04.04.2012 Mgr. Lenka Opravilová – Relaxační techniky
  • 02.05.2012 MUDr. Radomír Kelíšek – Aby záda nebolela
  • 06.06.2012 Jana Konvičková – Strava podle ročních období – léto

revidováno dne 8.1.2012

Redukční jídelníček