Potravinová pyramida
Potravinová pyramida
Pasiáns
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz:

Vyhledané výsledky
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Poradna
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
posuvnik
Inverze barev

Dna, Cholesterol, Hypertenze II, Diabetes II

Icona

Dotaz

Dobrý den, prosil bych uvést alespoň několik příkladů pro vhodnou kombinaci potravin pro tuto kombinaci diagnóz: Hypertenze II, Diabetes II, Nemoc dna, Cholesterol. Je mi 62 let, důchodce pohybově neomezován, BMI=26. Občas fyzicky středně náročný pracovní úvazek (brigáda), jinak zahrada + rodinný domek (poznámka: co povoluje jedna dieta, zakazuje druhá, třetí, atd.) děkuji

Pavel, Frýdek Místek
Odpověd

Vážený pane, Vaše dieta je kombinace těchto diet: diabetické diety, diety při dně, diety při hypertenzi (dieta neslaná) a nízkocholesterolové diety. Podstatou diabetické diety je dodržování lékařem stanoveného denního množství sacharidů, které je rovnoměrně rozloženo během dne (do 5 porcí) a udržování stálé tělesné hmotnosti, v případě nadváhy a obezity její redukce - ve Vašem případě udržování stálé tělesné hmotnosti (normální tělesná hmotnost BMI=18,5 - 24,5, nadváha BMI=25-30, Vaše BMI=26). Podstatou diety při dně je vyhýbání se nejbohatších zdrojů Purínů (kaviár, jikry, vnitřnosti, droždí-kynuté pečivo lze konzumovat, droždí v něm bylo použito v nepatrném množství jako kypřidlo, slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao, silné masové vývary) a pravidelné rozložení stravy. Je třeba se vyhnout dráždivým látkám (silně kořeněným pokrmům, plísňovým a zrajícím sýrům), tučným pokrmům. Podstatou diety při hypertenzi je výrazné omezení kuchyňské soli - sůl lze nahradit bylinkami (bazalka, kopr, pažitka, petrželka, šalvěj, saturejka, meduňka, apod.) a kořeními (sladká paprika, zázvor, tymián, nové koření, apod.) a vyhnout se konzumaci černé kávy, silného černého a zeleného čaje a energetickým nápojům - tj. látkám povzbuzujících srdeční činnost - kofeinu, theinu. Podstatou nízkocholesterolové diety je vyloučení volných živočišných tuků a vaječného žloutku - nahradit ho vaječným bílkem. Výběr potravin Maso - pouze libové- vepřové hovězí, králičí, drůbeží (kuře, krůta), ryby kromě sardinek slanečků, jiker, kaviáru a ryb v pikantních úpravách, dušená šunka, drůbeží šunka. Vnitřnosti ani droby nejsou dovoleny. V klidovém období dny je povolena konzumace masa maximálně 90 g denně, v akutním období není maso povoleno. Maso lze nahradit různými náhradami masa - robi (směs rostlinných bílkovin), klaso (základem je pšeničná bílkovina), šmakoun (vyroben z vaječného bílku), tofu (vyroben z fermentovaného sójového mléka), sójové maso. Mléko a mléčné výrobky - pouze s nižším obsahem tuků, polotučné mléko, tvrdé sýry (např. eidam - uzený není moc vhodný) do 30 % tuku v sušině, polotučný tvaroh, jogurty a zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuku (např. podmáslí, acidofilní mléko, biokys, kefír, kyška, apod.) - pozitivně působí na střevní mikroflóru, střevní peristaltiku a na imunitu. Tuky - pouze rostlinné tuky - jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, olivový, řepkový, apod.), roztíratelné rostlinné tuky (např. Flora, Rama, Perla). Máslo není dovoleno. Vejce - pouze vaječný bílek; Luštěniny - jsou vhodné - obsahují sice hodně Purínů, ale též hodně vlákniny, která omezuje jejich vstřebávání. Vláknina má též pozitivní vliv na střevní peristaltiku a tělesnou hmotnost. Obiloviny - bez omezení - upřednostnit celozrnné výrobky z obilovin, cereálie. Jídelníček lze zpestřit i méně používanými obilovinami - pohankou, prosem, špaldou, jáhly, kukuřicí, apod. Sladké pečivo není vhodné. Váš jídelníček může být zpestřen různými ořechy, mandlemi, burskými oříšky, semínky (lněná, dýňová, sezamová, apod.), ale ne ve větším množství - obsahují mnoho tuku. Ovoce a zelenina - všechny druhy - doporučuje se často (cca 500 g denně) kvůli obsahu vlákniny, vitamínů, minerálů. Sladidla - cukr, med, glukopur nejsou dovoleny, nahrazují se nekalorickými nebo nízkokalorickými náhradními sladidly - např. Aspartam, Acesulfam, Diner, Suprasweet, Irbis sečet, Kandisin, Dia chrom, apod. Koření - vše kromě dráždivých koření, omezit sůl, slanou chuť nahradit bylinkami, cibulí, česnek, nedráždivými kořeními. Přílohy - všechny kromě houskových knedlíků a smažených příloh (např. hranolky). Polévky - ne tučné, silné masové vývary; Omáčky - upřednostňují se přírodní šťávy; Moučníky, sladkosti a sladká jídla nejsou dovolena. Chuť na sladké lze uspokojit ovocem nebo ovocem v kombinaci s mlékem, mléčnými výrobky nebo cereáliemi (např. cereálie, jogurt, ovoce). Ovoce, mléko, mléčné výrobky, cereálie je nutné započítat do denního příjmu sacharidů; Kuchyňské úpravy- všechny kromě smažení a fritování, tj. úprav vyžadujících velké množství tuku. Nápoje - ovocné čaje, občas slabé bylinkové čaje, slabý černý a zelený čaj, žitná káva, pitná voda (nejvhodnější je pramenitá voda), stolní vody bez příchuti. Nápoje lze odladit náhradními sladidly, ale je nutné je započítat do celkového denního příjmu sacharidů. Alkohol - ne více než 30 g čistého alkoholu denně = cca 3 dcl vína nebo jedno velké a jedno malé pivo, u 40 % alkoholu 1 ? porce po 50 ml. Jste-li léčen inzulínem, je nutné mít druhou večeři, nejvhodnější je zelenina. Váš pohybový režim je dostatečný. Doporučuji nezapomínat na pitný režim - min. 2 l tekutin denně (do příjmu tekutin se započítávají i tekutiny v pokrmech, např. polévka), zvláště v horkých dnech. Příklad jídelního lístku, 1. den Snídaně: Ovocný čaj. Celozrnný chléb. Tvarohová pomazánka s koprem. Okurka. Přesnídávka: Jablko. Oběd: Bramborová polévka. Dušené hovězí kostky v mrkvi. Vařené brambory. Svačina: Kefír. Jahody. Večeře: Čočka na kyselo. Opečená klobása Klaso. Kyselá okurka. Nápoje: Ovocný čaj, pitná voda, Dobrá voda bez příchuti. 2. den Snídaně: Žitná káva. Chléb. Rama. Eidam 30%. Rajče. Přesnídávka: Pomeranč. Oběd: Špenátová polévka s bílkem. Smakoun na přírodní způsob. Vařená pohanka. Rajský salát. Svačina: Bílý jogurt se sníženým obsahem tuku. Hroznové víno. Večeře: Dušené rybí filé na kořenové zelenině. Vařené brambory. Nápoje: Žitná káva, Bonaqua bez příchuti. 3.den Snídaně: Slabý zelený čaj. Sójový čaj. Žervé. Paprika. Přesnídávka: Mrkvový salát. Oběd: Pórková polévka. Kuře na česneku jablky. Vařené brambory s petrželkou. Jablečný kompot s náhradním sladidlem. Svačina: Kyška. Broskev. Večeře: Zeleninové lečo s bílkem. Chléb. Nápoje: Slabý zelený čaj, Toma natura bez příchuti. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 4.6.2010

Mohlo by Vás zajímat:


Nutriční anamnéza – dotazník
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Mohlo by Vás zajímat
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Struktura tazatelů
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Statistika

Kam dále...
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Onemocnění, nemoci
Idiopatická proktokolitida a dieta
Dotazy o onemocnění celiakií
Hubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potraviny
Dotazy o onemocnění dna, dieta při dně
Sádlo, máslo, obiloviny při dně a cukrovce
Dnavá artritida, alkoholické pivo při dně
Puríny v česneku, konzumace 3 stroužky denně u dny
Amarant, tofu a sója u vysoké hladiny kyseliny močové
Dotazy o onemocnění ledvin
Život s jednou ledvinou vlivem tumoru
Selhání ledvin a kornatění cév, vysoký tlak
Dotazy o nádorových onemocněních – rakovina a dieta
Chemoterapie po rakovinu prsu, hysterektomie, přípravky na hubnutí
Dotazy o onemocnění štítné žlázy
Hubnout po operaci štítné žlázy a překyselení žaludku
Nádor štítné žlázy s hypoechogenním lemem
Kolik mám mít příjem kalorii za den u snížené funkce štítné žlázy?
Dotazy o onemocnění střev
Pooperační dieta po laparoskopické operaci slepého střeva
Crohnova nemoc, plynatost a nafouknutí po jídle
Dotazy o onemocnění žaludku
Dietní strava při zánětu žaludku u Helicobacter pylori
Otrava rtutí amalgámem
Dotazy o onemocnění srdce
Dieta po transplantaci srdce
Histamínová intolerance na pšenicu, vajcia a mlieko
Hypercholesterolemie, hypertenze III
Šetřící dieta, zauzlenie čriev
Anémie – snížená hladina hemoglobinu
Hypotyreóza, obezita, redukční dieta
Kvasinkové onemocněních u žen
Výživa při progredující Parkinsonově chorobě
Dieta při onemocnění GERD (gastroezofageální refluxní choroba)
Zácpa u dětí, možné příčiny a jak léčit
Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Re Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Chronická únava, dietní režim
Kolostomie, ileostomie, tlusté střevo
Polyvalentní alergie
Silná alergie na lepek, svědění
Příčiny pálení žáhy a bolesti na hrudi
Slabý zánět žaludku, jídelníček
Gilbertův syndrom a výživa u batolete
Autoimunitní hepatitida a žlučník
Mám zánět žaludku, dvanácterníku…
Gastroezofageální refluxní choroba jícnu
Rakovina žaludku, dieta po odstranění žaludku
Žaludeční nevolnost bolesti a podráždení břicha
Leidenská mutace a nadváha
Bezpurinová dieta
Dieta při MYASTENIE GRAVIS
Dieta při chronické renální insuficienci (CHRI)
Hyperurikémie, dyslipoproteinémie a Menierova choroba
Meniérova choroba
Jaterní dieta
Dieta na játra a divertikulitida – zdravá střeva
Jak se stravovat při cirhóze jater a cukrovce
Jaterní cirhóza, jaterní dieta
Zánět jater (steatóza), vřed dvanácterníku, trombocytopenie
Nadměrná ztráta bílkovin
Jídelníček pro alergika
Glukozová tolerance
Dieta při popáleninách
Mononukleoza dieta
Jakou dietu při mononukleoze
Mononukleozu, borelioza, dieta pri candidě
Kyselina močová v krvi
Malé množství bílkovin v krvi
Systémový lupus a dieta (SLE)
Re: Systémový lupus a dieta (SLE)
Zvýšená hladina cukru v moči
Polypy tlustého střeva léčba
Polypy tlustého střeva, dieta
Překyselení organismu
Revmatoidní artritida, vysoký krevní tlak, nadváha
Vysoký krevní tlak po porodu
Vysoký krevní tlak a ledviny
Vysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu a slabá cukrovka
Kolísavý krevní tlak, nedostatečná funkce ledvin
Hyperkalémie snížená funkce ledvin
Ledvinové kameny, ledvinová kolika dieta
Ledvinová dieta, draslík v krvi
Ledvinová dysfunkce a cukrovka
Dieta po transplantaci ledvin, kortikosteroidy
Uremický syndrom a doporučená dieta
Strava při dně
Suroviny při onemocnění dnou
Ryby při onemocnění dnou
Problémy s vysokým tlakem, DNA a nadváhou
Dna cukrovka a vysoký krevní tlak
Nemoc DNA ve dvaceti letech
DNA nadváha a vysoký tlak
Dna příznaky
Kyselina močová dna
Kyselina močová hodnoty
Zvýšená hladina kyseliny močové – dieta
Diabetik a dna
Dna nemoc a cholesterol
Dna, Cholesterol, Hypertenze II, Diabetes II
Je nemoc dna doživotní?
Dětská cukrovka
Jsem diabetička, jakou dietu?
Dieta při vaskulární nefroskleróze a diabetické nefropatie
Redukce váhy u diabetika
Dieta při cukrovce, diabetes (2)
Diabetes jedna ledvina, jídelníček
Cukrovka a žlučníkové kameny
Cukrovka 2 typu
Následky cukrovky, příznaky
Točení hlavy
Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Re: Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Diabetická noha dieta
Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Re: Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Dieta po operaci žlučních kamenu
Žlučníková kolika, zánět žaludku, nadýmaní
Žlučníkové kameny
Žlučníkové kameny a nízkotučné sýry
Chemoterapie a žlučník
Žlučníkový záchvat a dieta
Žlučníková dieta recepty, jídelníček
Podávání stravy po akutním zánětu slinivky břišní
Dieta pankreatická, onemocnění slinivky břišní
Akutni zápal slinivky břisní, stupne a doporučená dieta
Akutní zánět slinivky
Recepty pankreatitida
Recepty po zanětu slinivky břišní
Dieta při rakovině slinivky břišní
Slinivka břišní, dieta po zánětu
Chronický zánět slinivky břišní
Pankreatitida – zánět slinivky břišní
Adenokarcinom pankreatu, paraneoblastická trombocytemie
Celiakie, zánět žlučových cest
Dieta bezlepková a ledvinová nedostatečnost
Lymfocytární kolitida, hypercholesterolemie dieta
Celiakie příznaky
Bezlepková dieta diagnóza, celiakie
Crohnova choroba a dieta
Ulcerózní kolitida a dieta
Dieta a výživa při ulcerozní kolitidě

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

BMI kalkulačka (BMI Index)
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Výška:
Váha:
 

Recepty
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Dietní kuřecí svíčková
Dietní kuřecí svíčková

kJ: 1957,9

Polévka z droždovými nočky

kJ: 333.8
Bílkoviny: 4.8 g
Tuky: 3.2 g
Sacharidy: 8.1 g
Rajská polévka s rýží
Rajská polévka s rýží

kJ: 976,7

Polévka z kysaného zelí se sójovými boby

kJ: 2285.7
Bílkoviny: 45.8 g
Tuky: 28.6 g
Sacharidy: 27.2 g
Indické mungo fazole, chléb tmavý
Indické mungo fazole, chléb tmavý

kJ: 2883,3

Čočkový salát

kJ: 950,0
Bílkoviny: 16,9 g
Tuky: 3,6 g
Sacharidy: 33,6 g
Smažená bedla na oběd
Smažená bedla na oběd

kJ: 1797,2

Dietní plněna cuketa

kJ: 1069,1
Bílkoviny: 22,7 g
Tuky: 6,9 g
Sacharidy: 27,3 g
Kuřecí pánev s gnocchi
Kuřecí pánev s gnocchi

kJ: 2201,5

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Fusilli

Hlavní kategorie
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet
Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa...
Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy...
Dietologická poradna / Nutriční poradna
Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ
Dieta jídelníček / Jídelníčky na dietu
Bezlepkové potraviny / BLP výrobky
Výživový poradce Praha / nutriční poradna