dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní i nedietní recepty – jídelníček / Hlavní jídla jídelníček / Dietní kuřecí svíčková

Recept: Dietní kuřecí svíčková

27.9.2012

Dietní svíčková

Dietní svíčková – ilustrační foto
foto: Hana

Ingredience: 1 kg kuřecí stehno, 50 g mrkev, 40 g celer, 50 g petržel, 300 ml mléko polotučné, 40 g mouka hladká, 30 g olej slunečnicový, sůl, nové koření, bobkový list, citrónová šťáva

Postup: Kuřecí maso omyjeme, zbavíme kůže, vložíme do studené vody, přidáme bobkový list, nové koření, osolíme a nejlépe v tlakovém hrnci uvaříme doměkka. Uvařené maso vyjmeme a obereme od kostí. V hrnci nasucho opražíme omytou a jemně nastrouhanou mrkev, celer, petržel, zalijeme vývarem z kuřecího masa a uvaříme zeleninu do poloměkka. Na teflonové pánvi nasucho opečeme mouku, zalijeme mlékem, dle potřeby přidáme vodu nebo masový vývar a uděláme hladký bešamel. Bešamel přidáme k uvařené zelenině a ještě 20 minut povaříme. Omáčka má být hustší konzistence. Pokud by byla omáčka řídká, přidáme mouku. Ke konci vaření dáme do omáčky olej. Omáčku ochutíme citrónovou šťávou. Dle potřeby osolíme. Nakonec omáčku rozmixujeme ponorným mixérem a kdo má rád, tak může omáčku přecedit. Podáváme s dietním hrnkovým knedlíkem a vařeným kuřecím masem.

Počet porcí: 4

Doba přímé přípravy: 45 min.

Výživové hodnoty (v jedné porci): Energetické hodnoty (v jedné porci)
  • Energie: 1957,9 kJ
Autor(ka) receptu: Hana

revidováno dne 27.9.2012