transparent


Dietní výživa / Dietní systém / Zakladní diety / Nízkobílkovinná dieta (dieta č. 6)

Nízkobílkovinná dieta (dieta č. 6) / Dieta s omezením B-neslaná

27.4.2003 08:16Základem ledvinové diety je snížit bílkoviny na polovinu běžné dávky. Nutno zajistit přívod bílkovin plnohodnotných, to je bílkovin živočišného původu. Snažíme se omezit přívod bílkovin rostlinných. Stravu připravujeme neslanou.

revidováno dne: 17.8.2010

Nízkobílkovinná strava

Nízkobílkovinná strava
foto: redakce@dietologie.cz

Pacient může dosolit dle dávky určenou lékařem. Vylučujeme potraviny, při jejichž přípravě byla použita kuchyňská sůl. Maso zařazujeme 1 x denně v poloviční dávce to je 50 g. Zastíráme neslanou chuť pokrmů vhodnou technologickou úpravou – opékání, zapékání, občas můžeme i smažit. Nepodáváme moučníky, pouze sladká hlavní jídla. Z důvodu doplnění vitamínů C podáváme ovocné šťávy a to většinou zařazujeme na druhou večeři.

Indikace nízkobílkovinné ledvinové diety


Ledvinová onemocnění

Výběr potravin




Maso


  • Maso libové – hovězí zadní, vepřová kýta, drůbeží, kuřecí, krůtí – vše v polovičních dávkách
  • Uzeniny nepoužíváme z důvodů velkého množství soli
  • Vhodné je zařadit sladkovodní ryby


Mléko


  • Nepodáváme jako samostatný nápoj, pouze ředěné a to jednou za den. Dále mléko můžeme používat na přípravu pokrmů, ale v polovičním množství.


Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý i ovocný, termix, lakrumáček – můžeme zařadit na snídani
  • Tvaroh, sýry pouze tvarohové – Lučina, Žervé, Fénix. Ostatní druhy sýrů vylučujeme


Vejce


  • 1 ks/týden. V jakékoliv úpravě


Tuky


  • Živočišné – máslo
  • Rostlinné – oleje


Sacharidové potraviny


  • Cukr, med bez omezení
  • Pečivo – v domácím léčení nejlépe neslané, nízkobílkovinné, jinak podáváme normální pečivo,ale bez soli na povrchu
  • Příkrmy – brambory, rýže, nízkobílkovinné těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory, bramborové opečenky, brambory na česneku...
  • Mouka nízkobílkovinná
  • Ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice


Ovoce


  • Neomezený výběr


Zelenina


  • Neomezený výběr


Koření


  • Ne ostré, dráždivé koření
  • Pouze sladká paprika, nové koření, bobkový list, libeček, saturejka – v malém množství


Nedoporučované potraviny


Všechny, při jejichž výrobě byla použita kuchyňská sůl, ostré dráždivé koření, zrnková káva, alkohol. Toto nedoporučujeme kvůli ledvinám – ledviny čistí a my je zbytečně více zatěžujeme.

revidováno dne 17.8.2010

Redukční jídelníček

Zařazení článku:
Dietní výživa / Dietní systém / Zakladní diety / Nízkobílkovinná dieta (dieta č. 6)
Předchozí / další články ve stejné kategorii:
předchozíDieta s omezením tuků (dieta č. 4) dalšíDieta nízkocholesterolová (dieta č. 7) Zakladní dietyZakladní diety
Reklama
Mohlo by Vás zajímat:

Recepty diety nízkobílkovinné (recepty)
Vysoký krevní tlak a ledviny (poradna)
Problémy s vysokým tlakem, DNA a nadváhou (poradna)

Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa... Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy... Dietologická poradna / Nutriční poradna Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu ~ Bezlepkové potraviny / BLP výrobky Výživový poradce Praha / nutriční poradna
  Prohledat náš web:         

©opyright 2002–2017 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk

Neaktivni
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz: