dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Sladká jídla při dietě

Sladká jídla při dietě

Icona

Dotaz

Dobrý den, starám se o paní (73 let), která má roztroušenou sklerózu a cukrovku II typu dodržuje diabetickou dietu. Má ráda sladké. Ode mě se mnoha sladkých jídel nedočká, ale občas po dohodě s lékařkou "hřešíme" krupicovou kaší, šiškami s mákem nebo ovocnými knedlíky - vše samozřejmě s umělým sladidlem a odvážené. Známá tvrdí, že doma upečené pečivo z kynutého těsta je lepší, než kupované. Ráda bych to zkusila, ale nevím, jak si spočítám, jakou porci mohu podat. Příklad: koláčky s tvarohem: 500 g hladké mouky, 10 g cukru (do droždí), 7 tablet umělého sladidla, 1 kostka droždí, citrónová kůra, špetka soli, 50 g rozpuštěné Hery, 150 g mléka cca 150 g vody, 1 střední vejce na náplň, 250 g tvaroh, 25 g Zlatá Haná (směsný tuk) 1 žloutek, 1 vanilkový cukr (20 g), 2 ČL umělého sladidla na tvarohovou náplň, 4 rozinky (máčené v rumu) a špetka pšeničných klíčků místo drobenky. Výsledkem je 19 ks koláčků s průměrnou hmotností cca 55 g. Paní má inzulin 14-0-6 a poslední glykemický profil (začínáme v pátek před snídaní a končíme v sobotu také před snídaní) 6,3-8,3-7,0-7,5-7,5-5,8 - je jeden z těch lepších, které jsme měřily. Možná podávám nedostatečné množství informací - určitě je mohu doplnit dle Vašich potřeb. Jde mi hlavně o to, abych paní mohla občas zpříjemnit život sladkým jídlem, a přitom příliš nezvyšovala hladinu krevního cukru. Těším se, že s Vaší pomocí najdu řešení. Děkuji a přeji krásné dny.

Marie, Plzeň
Odpověd

Vážená paní, u diabetické diety je nutné dodržovat doporučený denní příjem sacharidů (určuje lékařka). Rozložení sacharidů má být pravidelné během celého dne, aby nedocházelo k výkyvům glykémie. V případě, že si paní dá koláček nebo jinou sladkost či sladké jídlo, musí sníst menší množství jiné sacharidové potraviny a to té potraviny, kterou snědla před chvílí. Např. paní bude mít koláčky k obědu jako sladký moučník, snězené koláčky budou mít celkovou hodnotu sacharidů 46 g. Je ale nezbytné, aby snědla o 46 g méně jiné sacharidové potraviny, např. rýže, těstovin, brambor, apod., kterou měla k obědu. Nelze ubrat 46 g sacharidů z nějaké sacharidové potraviny, kterou paní snědla např. ke snídani, k dopolední svačině, a to z toho důvodu, že by došlo během dne k výkyvům glykémie. Uvádím celkovou hodnotu energie, sacharidů, bílkovin i tuků receptu, který jste napsala. Energie=12013 kJ bílkoviny 86,237 g tuky=87,08 g, sacharidy=428,58 g; Jeden koláček má 23 g sacharidů. Při výpočtech sacharidů se orientujete dle množství sacharidů, které obsahují jednotlivé potraviny. Uvádím hodnoty některých sacharidových potravin: Energie, bílkoviny, sacharidy, tuky, cholesterol: Jáhlové vločky 100 g, 1 549 kJ; 11,90 g, 72,90 g, 2,90 g, 0 mg, Jáhly 100 g, 1 491 kJ; 10,60 g, 71,40 g, 2,90 g, 0 mg, Krupice pohanková 100 g, 1 461 kJ; 9,60 g, 73,60 g, 1,60 g, 0 mg, Krupice pšeničná 100 g, 1 474 kJ; 9,70 g, 75,60 g, 0,70 g, 0 mg, Mouka celozrnna 100 g, 1 457 kJ; 15,50 g, 66,30 g, 2,20 g, 0 mg, Mouka celozrnná žitná (Ekotrend Myjava) 100 g, 1 257 kJ; 1,27 g, 71,76 g, 1,73 g, Mouka hladká T 650 100 g, 1 482 kJ; 13,40 g, 74,30 g, 1,30 g, 0 mg, Mouka hrubá T 450 100 g, 1 474 kJ; 9,70 g, 75,60 g, 0,70 g, 0 mg, Mouka polohrubá T 550 100 g, 1 478 kJ; 10,00 g, 75,00 g, 1,00 g, 0 mg, Ovesné vločky 100 g, 1 471 kJ; 13,00 g, 57,00 g, 7,00 g, 0 mg, Mouka žitná T 930 100 g, 1 486 kJ; 6,50 g, 78,50 g, 1,10 g, 0 mg, Smetana ke šlehání 33 % průměrně 100 ml 1 260 kJ; 2,00 g, 3,00 g, 31,20 g, 100 mg, Smetana jihočeská zakysaná (Madeta) 100 g, 670 kJ; 2,76 g, 3,27 g, 15,00 g, Smetana jihočeská (Madeta) 100 ml 1 330 kJ; 2,36 g, 2,98 g, 33,00 g, Smetana na vaření 10 % (Me g, g, le) 100 ml 490 kJ; 3,20 g, 4,40 g, 10,00 g, Tvaroh bez tuku 100 g, 424 kJ; 18,80 g, 4,40 g, 0,80 g, 5 mg, Tvaroh jihočeský tučný 38 % (Madeta) 100 g, 630 kJ; 9,90 g, 3,90 g, 10,70 g, Tvaroh měkký (Aro) 100 g, 276 kJ; 12,00 g, 3,60 g, 0,30 g, Mléko jihočeské plnotučné (Madeta) 100 ml 270 kJ; 3,27 g, 4,75 g, 3,50 g, Aspartam Acesulfam (FAN sladidla) 1 table 0 kJ; 0,02 g, 0,03 g, 0,00 g, 0 mg, Cukr 10 g, 160 kJ; 0,00 g, 9,95 g, 0,00 g, 0 mg, Cukr vanilkový 10 g, 163 kJ; 0,00 g, 9,75 g, 0,00 g, 0 mg, Aspartam (FAN sladidla) 10 g, 135 kJ; 1,50 g, 5,60 g, 0,00 g, 0 mg, Med včelí 10 g, 126 kJ; 0,02 g, 7,79 g, 0,00 g, 0 mg, Pšeničné klíčky Naturel 100 g, 1 560 kJ; 28,00 g, 32,00 g, 10,00 g, 0 mg, Ananas 100 g, 196 kJ; 0,40 g, 10,10 g, 0,20 g, 0 mg, Banán 100 g, 398 kJ; 0,30 g, 23,00 g, 0,30 g, 0 mg, Broskve 100 g, 219 kJ; 0,80 g, 12,50 g, 0,20 g, 0 mg, grapefruit 100 g, 172 kJ; 0,50 g, 9,60 g, 0,30 g, 0 mg, Hrozny 100 g, 289 kJ; 0,70 g, 18,20 g, 0,50 g, 0 mg, Hrušky 100 g, 276 kJ; 0,50 g, 15,50 g, 0,40 g, 0 mg, Jablka 100 g, 255 kJ; 0,40 g, 14,40 g, 0,40 g, 0 mg, Jahody 100 g, 180 kJ; 0,90 g, 8,80 g, 0,60 g, 0 mg, Kiwi 100 g, 207 kJ; 1,10 g, 9,10 g, 0,50 g, 0 mg, Meruňky 100 g, 239 kJ; 1,00 g, 13,40 g, 0,30 g, 0 mg, Pomeranče 100 g, 197 kJ; 0,90 g, 11,70 g, 0,30 g, 0 mg, Švestky 100 g, 283 kJ; 0,80 g, 16,20 g, 0,30 g, 0 mg, Višně 100 g, 209 kJ; 0,80 g, 12,60 g, 0,40 g, 0 mg, Třešně 100 g, 268 kJ; 0,90 g, 14,70 g, 0,50 g, 0 mg, Droždí 10 g, 43 kJ; 1,06 g, 1,30 g, 0,04 g, 0 mg, Vejce 50 g, 361 kJ; 6,60 g, 0,30 g, 6,60 g, 290 mg, Žloutek 50 g, 745 kJ; 8,25 g, 0,25 g, 16,25 g, 725 mg, Rozinky 100 g, 1 189 kJ; 2,30 g, 71,20 g, 0,50 g, 0 mg, Rum hnědý 40 % 10 ml 93 kJ; 0,00 g, 0,00 g, 0,00 g, 0 mg, Brambory rané 100 g, 297 kJ; 1,70 g, 16,60 g, 0,20 g, 0 mg, Brambory zimní 100 g, 331 kJ; 1,80 g, 18,20 g, 0,30 g, 0 mg, Mrkev 100 g, 188 kJ; 1,40 g, 9,70 g, 0,30 g, 0 mg, Rýže 2. jakost průměrně 100 g, 1 344 kJ; 7,70 g, 71,50 g, 0,40 g, 0 mg, Špagety (Zátka) 100 g, 1 535 kJ; 10,60 g, 76,00 g, 1,70 g. Poznámka: 1 ks vejce = 50g, 1 ks žloutku = 20 g. Doufám, že se mi podařilo Vám srozumitelně vysvětlit jakou porci (množství) dané sladkosti můžete paní podat.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 20.2.2010

Mohlo by Vás zajímat: