dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
DietyDiety1x Key1
Sladká jídla při dietěSladká jídla při dietěAccessibility
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu u dospělých
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování


/ Dietní, dietologická poradna / Diety / Sladká jídla při dietě

Sladká jídla při dietě


Dotaz

Dobrý den, starám se o paní (73 let), která má roztroušenou sklerózu a cukrovku II typu dodržuje diabetickou dietu. Má ráda sladké. Ode mě se mnoha sladkých jídel nedočká, ale občas po dohodě s lékařkou "hřešíme" krupicovou kaší, šiškami s mákem nebo ovocnými knedlíky - vše samozřejmě s umělým sladidlem a odvážené. Známá tvrdí, že doma upečené pečivo z kynutého těsta je lepší, než kupované. Ráda bych to zkusila, ale nevím, jak si spočítám, jakou porci mohu podat. Příklad: koláčky s tvarohem: 500 g hladké mouky, 10 g cukru (do droždí), 7 tablet umělého sladidla, 1 kostka droždí, citrónová kůra, špetka soli, 50 g rozpuštěné Hery, 150 g mléka cca 150 g vody, 1 střední vejce na náplň, 250 g tvaroh, 25 g Zlatá Haná (směsný tuk) 1 žloutek, 1 vanilkový cukr (20 g), 2 ČL umělého sladidla na tvarohovou náplň, 4 rozinky (máčené v rumu) a špetka pšeničných klíčků místo drobenky. Výsledkem je 19 ks koláčků s průměrnou hmotností cca 55 g. Paní má inzulin 14-0-6 a poslední glykemický profil (začínáme v pátek před snídaní a končíme v sobotu také před snídaní) 6,3-8,3-7,0-7,5-7,5-5,8 - je jeden z těch lepších, které jsme měřily. Možná podávám nedostatečné množství informací - určitě je mohu doplnit dle Vašich potřeb. Jde mi hlavně o to, abych paní mohla občas zpříjemnit život sladkým jídlem, a přitom příliš nezvyšovala hladinu krevního cukru. Těším se, že s Vaší pomocí najdu řešení. Děkuji a přeji krásné dny.

Marie, PlzeňOdpověd

Vážená paní, u diabetické diety je nutné dodržovat doporučený denní příjem sacharidů (určuje lékařka). Rozložení sacharidů má být pravidelné během celého dne, aby nedocházelo k výkyvům glykémie. V případě, že si paní dá koláček nebo jinou sladkost či sladké jídlo, musí sníst menší množství jiné sacharidové potraviny a to té potraviny, kterou snědla před chvílí. Např. paní bude mít koláčky k obědu jako sladký moučník, snězené koláčky budou mít celkovou hodnotu sacharidů 46 g. Je ale nezbytné, aby snědla o 46 g méně jiné sacharidové potraviny, např. rýže, těstovin, brambor, apod., kterou měla k obědu. Nelze ubrat 46 g sacharidů z nějaké sacharidové potraviny, kterou paní snědla např. ke snídani, k dopolední svačině, a to z toho důvodu, že by došlo během dne k výkyvům glykémie. Uvádím celkovou hodnotu energie, sacharidů, bílkovin i tuků receptu, který jste napsala. Energie=12013 kJ bílkoviny 86,237 g tuky=87,08 g, sacharidy=428,58 g; Jeden koláček má 23 g sacharidů. Při výpočtech sacharidů se orientujete dle množství sacharidů, které obsahují jednotlivé potraviny. Uvádím hodnoty některých sacharidových potravin: Energie, bílkoviny, sacharidy, tuky, cholesterol: Jáhlové vločky 100 g, 1 549 kJ; 11,90 g, 72,90 g, 2,90 g, 0 mg, Jáhly 100 g, 1 491 kJ; 10,60 g, 71,40 g, 2,90 g, 0 mg, Krupice pohanková 100 g, 1 461 kJ; 9,60 g, 73,60 g, 1,60 g, 0 mg, Krupice pšeničná 100 g, 1 474 kJ; 9,70 g, 75,60 g, 0,70 g, 0 mg, Mouka celozrnna 100 g, 1 457 kJ; 15,50 g, 66,30 g, 2,20 g, 0 mg, Mouka celozrnná žitná (Ekotrend Myjava) 100 g, 1 257 kJ; 1,27 g, 71,76 g, 1,73 g, Mouka hladká T 650 100 g, 1 482 kJ; 13,40 g, 74,30 g, 1,30 g, 0 mg, Mouka hrubá T 450 100 g, 1 474 kJ; 9,70 g, 75,60 g, 0,70 g, 0 mg, Mouka polohrubá T 550 100 g, 1 478 kJ; 10,00 g, 75,00 g, 1,00 g, 0 mg, Ovesné vločky 100 g, 1 471 kJ; 13,00 g, 57,00 g, 7,00 g, 0 mg, Mouka žitná T 930 100 g, 1 486 kJ; 6,50 g, 78,50 g, 1,10 g, 0 mg, Smetana ke šlehání 33 % průměrně 100 ml 1 260 kJ; 2,00 g, 3,00 g, 31,20 g, 100 mg, Smetana jihočeská zakysaná (Madeta) 100 g, 670 kJ; 2,76 g, 3,27 g, 15,00 g, Smetana jihočeská (Madeta) 100 ml 1 330 kJ; 2,36 g, 2,98 g, 33,00 g, Smetana na vaření 10 % (Me g, g, le) 100 ml 490 kJ; 3,20 g, 4,40 g, 10,00 g, Tvaroh bez tuku 100 g, 424 kJ; 18,80 g, 4,40 g, 0,80 g, 5 mg, Tvaroh jihočeský tučný 38 % (Madeta) 100 g, 630 kJ; 9,90 g, 3,90 g, 10,70 g, Tvaroh měkký (Aro) 100 g, 276 kJ; 12,00 g, 3,60 g, 0,30 g, Mléko jihočeské plnotučné (Madeta) 100 ml 270 kJ; 3,27 g, 4,75 g, 3,50 g, Aspartam Acesulfam (FAN sladidla) 1 table 0 kJ; 0,02 g, 0,03 g, 0,00 g, 0 mg, Cukr 10 g, 160 kJ; 0,00 g, 9,95 g, 0,00 g, 0 mg, Cukr vanilkový 10 g, 163 kJ; 0,00 g, 9,75 g, 0,00 g, 0 mg, Aspartam (FAN sladidla) 10 g, 135 kJ; 1,50 g, 5,60 g, 0,00 g, 0 mg, Med včelí 10 g, 126 kJ; 0,02 g, 7,79 g, 0,00 g, 0 mg, Pšeničné klíčky Naturel 100 g, 1 560 kJ; 28,00 g, 32,00 g, 10,00 g, 0 mg, Ananas 100 g, 196 kJ; 0,40 g, 10,10 g, 0,20 g, 0 mg, Banán 100 g, 398 kJ; 0,30 g, 23,00 g, 0,30 g, 0 mg, Broskve 100 g, 219 kJ; 0,80 g, 12,50 g, 0,20 g, 0 mg, grapefruit 100 g, 172 kJ; 0,50 g, 9,60 g, 0,30 g, 0 mg, Hrozny 100 g, 289 kJ; 0,70 g, 18,20 g, 0,50 g, 0 mg, Hrušky 100 g, 276 kJ; 0,50 g, 15,50 g, 0,40 g, 0 mg, Jablka 100 g, 255 kJ; 0,40 g, 14,40 g, 0,40 g, 0 mg, Jahody 100 g, 180 kJ; 0,90 g, 8,80 g, 0,60 g, 0 mg, Kiwi 100 g, 207 kJ; 1,10 g, 9,10 g, 0,50 g, 0 mg, Meruňky 100 g, 239 kJ; 1,00 g, 13,40 g, 0,30 g, 0 mg, Pomeranče 100 g, 197 kJ; 0,90 g, 11,70 g, 0,30 g, 0 mg, Švestky 100 g, 283 kJ; 0,80 g, 16,20 g, 0,30 g, 0 mg, Višně 100 g, 209 kJ; 0,80 g, 12,60 g, 0,40 g, 0 mg, Třešně 100 g, 268 kJ; 0,90 g, 14,70 g, 0,50 g, 0 mg, Droždí 10 g, 43 kJ; 1,06 g, 1,30 g, 0,04 g, 0 mg, Vejce 50 g, 361 kJ; 6,60 g, 0,30 g, 6,60 g, 290 mg, Žloutek 50 g, 745 kJ; 8,25 g, 0,25 g, 16,25 g, 725 mg, Rozinky 100 g, 1 189 kJ; 2,30 g, 71,20 g, 0,50 g, 0 mg, Rum hnědý 40 % 10 ml 93 kJ; 0,00 g, 0,00 g, 0,00 g, 0 mg, Brambory rané 100 g, 297 kJ; 1,70 g, 16,60 g, 0,20 g, 0 mg, Brambory zimní 100 g, 331 kJ; 1,80 g, 18,20 g, 0,30 g, 0 mg, Mrkev 100 g, 188 kJ; 1,40 g, 9,70 g, 0,30 g, 0 mg, Rýže 2. jakost průměrně 100 g, 1 344 kJ; 7,70 g, 71,50 g, 0,40 g, 0 mg, Špagety (Zátka) 100 g, 1 535 kJ; 10,60 g, 76,00 g, 1,70 g. Poznámka: 1 ks vejce = 50g, 1 ks žloutku = 20 g. Doufám, že se mi podařilo Vám srozumitelně vysvětlit jakou porci (množství) dané sladkosti můžete paní podat.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 20.2.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: