dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Bezpurinová a šetřící dieta

Bezpurinová a šetřící dieta

Icona

Dotaz

Dobrý den, ráda bych znala odpověď na otázku, zda (případně v jakém množství) je možno při této dietě zařadit do jídelníčku alespoň sojové maso. Nemám dnu, ale brali mi v prosinci více než polovinu pravé ledviny a nyní mám v krvi kyselinu močovou (před operací nález nikdy nebyl). Dietu bych měla na radu lékaře držet jako prevenci proti tvorbě ledvinových kamenů, máme v rodině genetickou dispozici, navíc trpím polycystozou ledvin a jater. Jak skloubit dietu bezpurinovou s dietou šetřící játra? Kde se dají najít případně nějaké recepty? Zatím mám pocit, že bych měla jíst jednotlivé potraviny, protože uvařit přijatelné obědy z toho, co je doporučené, se mi zdá prakticky nemožné. Je mi 50 let. Za odpověď děkuji.

Jarmila, Strážnice
Odpověd

Dobrý den Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, můžete do jídelníčku zařadit sojové maso. V období, kdy nemáte žádné zdravotní problémy, onemocnění je stabilizované tak můžete zařadit i 1-2 x týdně maso v poloviční dávce, to je cca 40-50 g. Maso je vhodné hovězí a sladkovodní ryby. Vynechejte mladá masa drůbeží, králičí a mořské ryby. Potraviny doporučené při zvýšené hladině kyseliny močové a u šetřící diety jsou - mléko a mléčné výrobky nízkotučné. Jogurty s nízkým obsahem tuku a sýry max 30 % t. v s., zakysané mléčné výrobky, podmáslí, kefír, acidofilní mléko, tvaroh polotučný nebo nízkotučný. Vejce se doporučuje 1-2 za týden ve formě pomazánek nebo na přípravu pokrmů. Výborná je vaječná sedlina (vaječný bílek osolený a uvařený v hrnku ve vodní lázni). Rostlinné oleje, margariny. Zelenina (kromě špenátu, chřestu, zeleného hrášku, paprika, zelí, cibule, česnek). Ovoce (kromě fíků, ovoce, kde jsou zrníčka - jahody, angrešt, rybíz, kiwi...). Vhodné přílohy a příkrmy - brambory, rýže, těstoviny, knedlíky s práškem do pečiva (ne z droždí). Pečivo, chléb bílý, rohlíky, veka, sladký rohlík bez posýpky, vánočka, mazanec, piškoty. Těsta jsou vhodná piškotová, tvarohová, odpalovaná. Pečivo není vhodné konzumovat ihned po upečení. Mouku používejte hladkou, polohrubou i hrubou. Z koření můžete používat kmín drcený, kopr, pažitka, petrželová nať, bazalka. Nepoužívejte pepř, paprika sladká pálivá, nové koření, tymián, muškátový květ, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor. U zvýšené kyseliny močové a zároveň u šetící diety se nedoporučují luštěniny hrách, čočka, fazole. Důležitá je také technologická úprava pokrmů. Nevhodné jsou vývary, silné masové vývary a extrakty z masa. Používejte vaření, dušení, pečení pod poklicí v troubě nebo pečení ve vodní lázni. Tuk dávejte do hotového pokrmu, mouku na zahuštění používejte předem nasucho opraženou a povařte ji v pokrmu min. 20 min. Mírně pokrmy solte.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 1.5.2010

Mohlo by Vás zajímat: